Mit gondoltok a Passiórol?
Kedves Kérdező!
Ha jól értem, nem megváltás történetünk véső mozzanatának feldogozásaira irányul kérdésed. Én mégis reagálnék a Mel Gibson filmmel foglalkozó hozzászólásokra, mivel úgy érzem ezzel a te válaszkeresésedben is segítek.
Gibson erősen vallásos ember. Keresztény. Ismeri a bibliát, de nyilván tanításait saját élettapasztalatain keresztül, a saját élethelyzetére értelmezi.
Mindannyian ezt tesszük mindennel, ami ér bennünket életünk során.
Az alkotó ember alkotása (többnyire tudattalanul) művészetté válik, amikor saját élettapasztalatából merítő műve, valaki másban - a befogadóban - világunkat leíró hiteles állítássá áll össze. A szép az benne, hogy az alkotó szándékától és racionális tudásától függetlenül a mű feltárhatja, megvilágíthatja a befogadó számára a valóság addig ismeretlen részeit. Segíthet megérteni életünket, taníthat.
Számomra a Passió című film Jézus életét, tetteit, tanításainak értelmezését emelte magasabb szintre, pontosabban mélyítette el az által, hogy bizonyos szempontjait átélhetővé tette (vagy inkább erőszakkal átéltette velem)
És ez kapcsolódik eredeti kérdésedhez. Azt gondolom, hogy a jelenlegi hivatalos egyházi tanítások nem értik, vagy nem tudják jól megfogalmazni a Megváltás fogalomkörét.
Ennek egyik eleme a végső szenvedéstörténet.
Félreértés ne essék! Én sem tudom elmagyarázni senkinek. Keresek, és szerintem mindenki maga kell, hogy megtalálja az értelmezést - ami nem csupán(?) racionális gondolkodás útján érhető el. Ami biztos, hogy a langymeleg, rutinszerű átérzés és "megértés" nélküli rítus ismétlés nem visz közelebb a megváltás elfogadásához. Márpedig korunk egyházainak gyakorlata ezt hozza ki a "hívekből". A nagy ünnepekkor, azaz húsvétkor is.
A modern "tájékozott" értelmiségi gondolkodás az, hogy Jézus puhány volt. Hogy a tanításaira épült Egyház életidegen, nem hiteles.
A Római(?!!) Katolikus Egyház elfogadja pl.: böjtnek azt, hogy pénteken nem eszünk húst. stb.
Hol van ez attól, amit a közénk testesült Isten véghez vitt, végigvitt életében? Ha olvassuk az evangéliumokat azt látjuk, hogy Jézus sehol nem engedett "szigorú elveiből". Nincs kompromisszum ha követni akarjuk!
A langymeleg dagonyából nekünk is ki kell másznunk, és Mel Gibson filmje ehhez szolgál ébresztőként!
Üdv!
ÁP
"Kzs hitgyülis. "
Köszi, sejtettem ...
Erős, de hatásos film. Nagyon sokan megtértek hatására. Engem is nagyban megerősített hitemben. Láttunk több Jézus-filmet (jókat-rosszakat)...de ez most nagyon más.
A színész előtte sokat imádkozott és böjtölt- ezért van áldás rajta.
Maga a forgatás pedig számára szintén egy kálvária volt. Érdekes videó:
"Szerinted egy Jézus kaliberű istennek ez valamiféle problémát jelentett?"
Szerintem igen. Problémát jelentett. Ugyan is nem mint Isten, hanem mint eber szevedett és halt meg.
Hatalmas küzdelmet vívott a Gecsemáné kertben, hogy az emberi énjét alá tudja rendelni az Atya akaratának (amit már Ők a menyben megbeszéltek).
Viszont ahhoz, hogy meg tudjunk halni emberként kellett megszületnie.
Mert ugye az Isten erre képtelen.
Ha az ember valami stresszes dologra készül othon a nyugis szobába kényelmesen el tudja dönteni: hajrá, gyerünk, megcsinálom!
Viszon amikor benne van legszivesebben el szaladna, de végig csinálja. Még, ha fogcsikorgatva is.
Jézust folyamatosan kívértette Sátán, nehogy meg tegye, de Ő küzdött és győzött. Ezért ki mondhatjuk MEG VAGYUNK VÁLTVA!
Hát...
elképzelhető, hogy valamiféle problémát tényleg okozott neki.
De kevesebbet, mint a sportolónak a sikeres olimpiai szám teljesítése. Ugyanis a sportolónál bármikor bekövetkezhet valami baj - Jézus pedig egészen pontosan tudta, hogy 100% bizonyossággal MINDEN sikerülni fog neki, amit eltervezett. Amúgy a jövőt is előre látta, és az isten teljes támogatását is végig élvezte az egész földi tartózkodása során.
"Nem egyenlő az evangéliummal,"
Bocs, de ellent kell mondjak. A legnagyobb evangélium ami csak lehet.
Jézus lefizette helyettem a váltságot és örök életem VAN!
Nekem nem kell Isten ítélő széke előtt megjelennem, mert ott van a Helyettesem Aki 2000 éve már helyettem meghalt.
És Jézus ereje által győzhetek.
Mi ez, ha nem evangélium?
"Jézus pedig egészen pontosan tudta, hogy 100% bizonyossággal MINDEN sikerülni fog neki, amit eltervezett. Amúgy a jövőt is előre látta, és az isten teljes támogatását is végig élvezte az egész földi tartózkodása során."
Igen tudta. Igen látta a jövőt. Igen az Atya támogatta és Ő tudta.
De nem véletlen a vérverejtékezés, hogy háromszor ment vissza ugyan azért imádkozni, ha lehetséges muljon el tőlle ez a pohár.
Hidd el más eldönteni, tudni és átélni.
A Passió erőteljes katolikus beütésű, itt ott Biblia ellenes, de én végig sírtam amikor láttam és felfogtam, hogy Jézus mennyit szevedett értem.
És a lelki szenvedését még csak meg sem tudta jeleníteni, ami sokkal nagyobb volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!