Az egyház miért akarta a történelem során állandóan visszafogni a technikai és szellemi fejlődést?
tévedés, hogy a sötét középkorban(tehát kora-középkorban) bármit akadályoztak volna, ellenkezőjét bizonyítja a történelemtudomány, gondoljatok bele, szinte minden írásos feljegyzés ami akkoriban nyugatról származik arról ,hogy mi történt, az egyháztól származik, az egyház feladata volt az összeomlás után a barbárok letelepítése és civilizálása, miután Nagy Károly meghirdette hogy az embereknek tanulni kell és iskolákat építtetett vajon kik tanították az embereket írni, olvasni, természettudományokra, matematikára, jogra kik adták át a technológiát? Pont az egyház. A "sötét középkorban" nyilván a keresztények között is voltak barbár és babonás emberek, de az egyháézi vezetők a "magasabb egyház" az ilyen babonák ellen mindig is küzdött, ennek magyar éldája is van, Könyves Kálmán sem a saját kútfőjéből tiltotta be a boszorkányüldözést (részben) hanem az akkori egyházi értelmiség győzte meg.
egyetlen dolog amivel vádolni lehetne az egyházat, hogy az orvostudományt akadályozta, de még ezt is csak a felszínes szemlélő állíthatja, hiszen sok ilyen témájú eredmény egyháziaktól származik. Amivel akadályoztak az az volt ,hogy nem engedték ,hogy az orvosok tetemeket boncoljanak, mert méltatlannak érezték. De ez semmiképpen sem egy szándékos akadályállítás, hanem egy erkölcsiség, gondolj bele, ma minket könnyen lehetne vádolni hogy a mozgássérülteket, szellemi sérülteket és más "társadalmilag haszontalan" embereket miért nem adunk át emberkísérletekre...
Indító kérdéshez: egyes természettudósok és miért akarják az igazságot eltakarni az emberek elől a tudományos köntösbe bújtatott eredetfilozófiájukkal, melynek alapja a téves világnézetük? A hülye törzsfejlődésről beszélek, ami nagyobb kamu, mint a lapos Föld. A katolikusok meg megint mellényúlnak:)
A materialista kérdező hogy viszonyul a saját kérdéséhez? "Szellemi fejlődés":D
A vallási vezetők kérdés pedig gondolom azokra az egyházakra vonatkozik, akik hivatalosan elfogadták a törzsfejlődést (+abiogenezist +ősrobbanást +hasonló baromságokat). Sok egyház ezt nem fogadja el, pl. a Tanúk ebben kivételesen nem tévednek:) De sok felekezeten kívüli, pl. én, sem félünk a szó szerinti teremtéstől, sőt sokunk természettudományosan sem lát ellentmondást ezekben. A logika, a matematika, a genetika, a fizika, a kémia, a kvantumfizika, a Biblia alapú teológia mind mind Isten csodálatos művéről, munkásságairól mesélnek nekem már régóta.
Dicsőség Jézusnak!
Lehet nekem esni:)
nem etetjük a trolt
ülj le fiam egyes SE!!
Ákosnál a pont! Nem is tudom, kinek a mondása, hogy az egyházalapítás az egyik legnagyobb üzlet.
Nekem az a fura némely egyházban, pl. aminek a tagja is voltam, hogy a szegényektől is bevasalják a tizedet, pedig a költségek mellett (terem bérlet, lelkészek fizetése stb.) vissza kellene osztani úgy, hogy a legtöbb pénz a legrászorultabbnak jusson. Szerintem a lelkészek is adakozhatnának, pláne ha a fizetésükből többletük keletkezik, nem?
Vidiripi
"Ők tudták, hogy a különböző zsinatokon hogyan formálták igényeik szerint a tanokat, ez biztosra vehető. És ismerték a logikai hibákat is. Ha volt egy átlagnál okosabb ember, aki felfedezett valamit, és ez ellentétben állt az egyház álláspontjával, azt üldözni kezdték, hogy ne veszélyeztesse a jól felépített rendszerüket."
Igen ez így van. Ezért is indult el a reformáció és az igény a nemzeti nyelvű Bibliákra. S miután az emberek már a saját nyelvükön olvashatták a Bibliát az úgynevezett vezetők már nem alakíthatták kényük kedvük szerint a tanokat! Ezért is volt az hogy eretneknek számított az aki birtokolt egy Bibliát. Vajon miért is volt ez tiltott. S miért nem nemzeti nyelven másolták az Írásokat?
"Nekem az a fura némely egyházban, pl. aminek a tagja is voltam, hogy a szegényektől is bevasalják a tizedet, pedig a költségek mellett (terem bérlet, lelkészek fizetése stb.) vissza kellene osztani úgy, hogy a legtöbb pénz a legrászorultabbnak jusson. Szerintem a lelkészek is adakozhatnának, pláne ha a fizetésükből többletük keletkezik, nem?"
Nekem meg az a fura hogy a drága híveknek nem tűnik fel az ilyesmi! Ez vajon miért lehet? Esetleg azért mert nem is olvassák a saját Bibliájukat a saját anyanyelvükön? Lehet ez az oka? Vagy nem is érdekli őket az igazság? Mert tized valóban volt de az még a kereszténység előtt. Jézus az egyik apostolát bízta meg egyházalapítással. De nem tanított neki olyat hogy tizedet kell fizettetni a hívekkel. Ahol van valódi hit és szeretet ott mindig lesz annyi amennyi fedezi a szükségleteket! Mert a hittel elmondott imának van ereje és meghallgatásra talál Istennél. S kirendeli a szükségest a saját akarata szerint! S az nem biztos hogy pénz lesz! Lehet az a mindennapi kenyér is. Úgy hogy valóban egy kenyeret kap az akinek arra szüksége van.
Érdekes pl. az is hogy Jézus nem adott egy fillért sem az apostolainak csak tanította őket! Azt mondta nekik hogy méltó a munkás az ő bérére.
Van egy elméletem. - Ahol tizedet kell fizetni, ott a "megbízott munkás" nem végzi megfelelően a munkáját. Hogy ez így van sem azt mindenki döntse el maga!
A választ,a suszter,és a kaptafa esete oldja meg.
A baj,nem az "egyházzal"volt,és van,hanem a pakokkal,akik azt hiszik,mindenhez értenek.Olyan dolgokba beleverik az orrukat,ami nem tartozik rájuk.
A papok feladata,az Isten ismerete,az üdvösség munkálása,a hívek lelki jója munkálása,és nem a technikai fejlődés kontrollálása.
A szellemi fejlődésben van feladatuk,de ehhez ismerniük kellett volna Isten szellemiségét,Aki szabadságot adott kérdések feltevéséhez,és a válaszom megtalálásához.
Itt van a legnagyobb bűne a vallásfelekezeteknek,amelyek meg próbálják meghatározni,hogy mit,és hogyan gondoljunk.
Ha Isten teljes gondolkodási szabadságot adott az értelmes teremtményeknek,honnan veszi a bátorságot bármilyen vallásfelekezet,hogy azt korlátozni merészeli?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!