Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy is van ez Ádám és Éva...

Hogy is van ez Ádám és Éva történetében?

Figyelt kérdés
Valahol olvastam, vagy filmben láttam, hogy Ádám és Éva történetében szerepel egy város, vagy valami olyasmi hogy amikor ők éltek, már volt a közelben egy lakott város. Tudnátok ezt pontosítani? Esetleg linkelni a szóban forgó részt a Bibliából?

2016. nov. 23. 17:20
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Én meg azt nem értem, hogy a bűnbe esés megtörtént már, akkor miért nem állt fenn a vérmérgezés, és utána miért lett ilyen nagy bűn? Vagy ugye vannak ezek a rekord nagyságú életkorok a maival ellentétben, ezek is elég gyorsan változtak negatív irányban. Vagy a Teremtő ezeket csak úgy kitalálja, hogy oké bűnbeesés innentől nem vagytok hallhatatlanok, lehetnek gyerekeitek, éltek 1000 évig, öltözzetek ruhába legyenek városaitok, aztán Özönvíz, innentől fogva max 100 évig éltek még lehet vérmérgezés de annyira már nem, csak még az elején, amikor nagy az esély rá, hogy valami közeli rokonoddal futsz össze hiszen nincs más.

... aztán egy messze messzi galaxis..helyett jön a tudomány és kitolja majd ezt a határt ki tudja meddig megint és akkor megint beavatkozik Isten vagy mi?

2016. nov. 25. 09:55
 12/26 anonim ***** válasza:
52%

Ez nagyon nagy volt, előző!

Nyilván azok az irreálisan magas életkorok csak mesék, ahogy Ádám és Éva története, és az özönvíz is az. Mesékben pedig nincs értelme logikát keresni. Azt írtak bele, amit csak akartak. Ha én eldöntöm, hogy írok egy mesekönyvet, én is kitalálhatok bele valótlan dolgokat. Na, ilyen a Genezis is.

2016. nov. 25. 16:31
 13/26 anonim ***** válasza:
50%

"Ha én eldöntöm, hogy írok egy mesekönyvet, én is kitalálhatok bele valótlan dolgokat."

Persze, azt írsz amit akarsz, de egy mesébe valamiféle mondanivaló, valamiféle erkölcsi üzenet is kell, különben a kutya nem fogja olvasni. Lefogadom, hogy a kedvenc filmjeid 99 %-a fikciós történet, ha nem kereken 100 %, és valószínűleg nem aggódsz a történet "valótlansága" miatt.

2016. nov. 25. 16:56
 14/26 anonim ***** válasza:
39%

Sziasztok! Keveritek a vérmérgezést a vérfertőzéssel...

Más: ha csak picit utánanéznétek a középiskolás tanulmányaitoknak (vagy egy biológiatanárt megkérdeztek), pontosan tudnátok, hogy a vérfertőzés, azaz a közeli rokonok közti gyermeknemzés azért nem javallt, mert a genetikai rendellenességek tekintetében a gyermek nagyobb eséllyel lesz homozigóta, azaz manifesztálódik a betegség, mivel a közeli családtagok nagyobb eséllyel hordozzák ugyanazt a génhibát. Ha ezt a hibát mindkét szülőtől megkapja a gyermek, akkor bizony beteg lesz. Minél közelibb rokon a két szülő, annál nagyobb az esély a beteg gyerekre. Ha pl. az anya hordoz egy beteg gént, 50% eséllyel adja át a fiú és a lánygyermekének. Ezek közös gyermekének 25% esélye lesz, hogy mindkét szülőtől megkapja a hibás gént és beteg legyen. És most csak egy génről volt szó. Ki tudja, mennyi hibás gén van már az egyénben, hordozóként. A teremtéstörténet ebből a szempontból nem mond ellent a természettudomány eme részének, hiszen a teremtéskor minden tökéletes volt, így nem voltak génhibák, szabadon vállalhattak gyermeket a testvérek is. A bűnbeeséskor a genetikai javító mechanizmusok gyengültek, a környezeti károsító hatások erősödhettek, kiváltképp az özönvíz után, ami brutális horderejű volt. Idővel a génhibák fel is szaporodnak a populációban, beavatkozást igényelve. Innentől Isten a törvényben tiltotta a közeli rokonok házasságát, gyermekvállalását, hogy csökkentse a kockázati faktort. Természetesen csak genetikai szempontból vizsgáltam a kérdést

2016. nov. 25. 18:52
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

"Mivel még nem voltak génhibáik, ezt nyugodtan megtehették"

"A teremtéstörténet ebből a szempontból nem mond ellent a természettudomány eme részének, hiszen a teremtéskor minden tökéletes volt, így nem voltak génhibák, szabadon vállalhattak gyermeket a testvérek is."

Az nektek a bajotok, hogy az állításotokkal ellentétben fingotok sincs az egészről. Nincs olyan, hogy tökéletes gén. Ha lenne és mindig ugyan ezt adnák tovább az utódoknak a szülők, akkor bármelyik ócska, jelentéktelen kis egysejtű mutációja azonnal kiirthatná az egész emberi fajt. Ha Ádám és Éva történetét szó szerint vesszük és tényleg "tökéletes" génjük lett volna, akkor pár generáció múlva törvényszerűen kihalt volna a fenébe az emberiség, még azzal is ezerszer jobban jártak volna az utódok, ha "tökéletlen" génei vannak a szüleiknek amik tudnak mutálódni.

A közeli rokonok házasságában (pláne több generáción át) pont ez a pláne, hogy nem cserélődik, nem frissül a génállomány, hanem ugyan az a "tökéletes" marad így trilliószor sebezhetőbbek lesznek. Megfelelő genetikai változatosságnál pedig egy-egy új vírussal szemben a populáció egy része szinte biztosan ellenállóbb, vagy szimplán immunis, mint például a bugópestis esetében is.

2016. nov. 25. 23:09
 16/26 A kérdező kommentje:

Valamiben olvastam, hogy Ádám oldalbordája, amiből Isten megteremtette a nőt, nem más, mint az X kromoszóma.

A férfiak: XY

A nők: XX

Az Y pont úgy néz ki mint egy oldalborda, amihez ha hozzáraksz egyet, X-et csinálsz belőle, akkor a nőt kapod. Kép is volt a könyvben, de sajna nem tudom linkelni. :)

2016. nov. 26. 02:35
 17/26 anonim ***** válasza:
24%

"Ha Ádám és Éva történetét szó szerint vesszük és tényleg "tökéletes" génjük lett volna, akkor pár generáció múlva törvényszerűen kihalt volna a fenébe az emberiség, még azzal is ezerszer jobban jártak volna az utódok, ha "tökéletlen" génei vannak a szüleiknek amik tudnak mutálódni."

Ez csak az evolucionista álláspont. Mellesleg kezdetben nem olyan volt a világ, mint most, nem ebből kell kiindulni. Nem voltak halálos vírusok, amikbe bele lehetett volna halni, ez csak a fokozatos romlás következménye.

Az oldalbordához annyit, hogy ez a kromoszómás ötlet minden logikát nélkülöz. Ha már merész elméletekről beszélgetünk ezzel kapcsolatban, akkor megemlíteném a péniszcsont-elméletet, ami egyébként szerintem elég jól felépített, logikus elmélet. Az eredeti arámi szó itt a bordára körülbelül ugyanaz, amit a boltoztra használnak, tehát egyfajta merevítés, ölelő, befoglaló védelem. De igazából nincs szükség a túlmagyarázására, egyszerű bordaként is jól értelmezhető. Isten csak azt akarta, hogy Ádám egy részét is tartalmazza az asszony. És kevesen tudják, hogy nem sok dolog van, ami "büntetlenül" kivehető a testből, de a lengőborda pontosan ilyen, ugyanis az visszanő.

2016. nov. 26. 05:33
 18/26 anonim ***** válasza:

"Ez csak az evolucionista álláspont. Mellesleg kezdetben nem olyan volt a világ, mint most, nem ebből kell kiindulni. Nem voltak halálos vírusok, amikbe bele lehetett volna halni, ez csak a fokozatos romlás következménye. "

És ezt te mégis mi a herére alapozva állítod? :D Akkor régen nem voltak baktériumok és azok utána alakultak ki az EVOLÚCIÓVAL? :D

"de a lengőborda pontosan ilyen, ugyanis az visszanő."

:DDDDDDDDDDDD Édes atyám, dehogy nő vissza :D Most is az egyik elég meredek plasztikai beavatkozás abból áll, hogy kiveszik a lengőbordát, mert így karcsúbbnak tűnik az ember. Természetesen nem nő vissza. Most rákerestem neten és EGYETLEN EGY találat volt rá, hogy visszanő, az is egy gyakorikérdéses komment :D Úr istenkém, ekkora baromságokat egymás utána leírni, mint az oviban :D

2016. nov. 26. 11:32
 19/26 anonim ***** válasza:

11 es vagyok,

Elnézést valóban vérfertőzést akartam írni.

A többi dologgal kapcsolatban érdekelne pl. hogy a bűnbeesés által ugye minden teremtett lény is szenved az emberen kívül is. Most vegyük azt, hogy pl a bárkában a hús és növényevő állatok, hogy nem tizedelték meg egymást, vagyis inkább a húsevők mivel élték be? Mennyei táplálékot kaptak az Úrtól?

A bűnbeesés után alakultak ki növény és húsevő állatok vagy az Özönvíz után? Ha az Özönvíz utáni állatpárok közül alakultak ki, akkor már jóval a bűnbeesés után genetikailag erre kellett, hogy felkészítse őket a Teremtő, de beléjük helyezte, hogy mégpedig addig ne tegyétek, mert akkor nem mehettek a bárkára?

Elég belegondolni, hogy a növényvilág sokszínűsége hogyan teremtődött meg az Özönvíz eseményeit tekintve? Csak józan ésszel gondolkozzunk, vittek magukkal facsemetéket stb? Magokból nem alakulhat ki mindennemű növény.

A biológiai sokszínűség, ami ma van nem alakulhatott ki egy bárkányi minimális, bizonyos területen fellelhető állat és növényfajból. Főleg, hogy bizonyos területről szerezték be őket, és gondolom a földrészek tekintetében a keresztények szerint is hasonló állapotok uralkodtak. Vagy transzba estek az állatok és Dél Amerika legdélibb csücskéről is elvándorolt oda két szerencsétlen, az ottani viszonyokhoz szokott állatpár?

Megannyi dolog van, ami ha ezeket szó szerint veszik sántít, még úgy is ha nem keverjük bele az emberi oldalt, a genetikát stb.

2016. nov. 26. 13:08
 20/26 anonim ***** válasza:
46%

"Az nektek a bajotok, hogy az állításotokkal ellentétben fingotok sincs az egészről. Nincs olyan, hogy tökéletes gén. Ha lenne és mindig ugyan ezt adnák tovább az utódoknak a szülők, akkor bármelyik ócska, jelentéktelen kis egysejtű mutációja azonnal kiirthatná az egész emberi fajt. Ha Ádám és Éva történetét szó szerint vesszük és tényleg "tökéletes" génjük lett volna, akkor pár generáció múlva törvényszerűen kihalt volna a fenébe az emberiség, még azzal is ezerszer jobban jártak volna az utódok, ha "tökéletlen" génei vannak a szüleiknek amik tudnak mutálódni. "

Üdv!

Pont ezt mondom, hogy ma mér nincs tökéletes gén, hisz a bűneset óta a mutációt javító mechanizmusok is sérültek, stb... (Ha a törzsfejlődés mozgatója a mutáció, akkor miért alakult ki DNS javító mechanizmus a mutáció ellen? [link] ). Ettől még Ádámnak és Évának lehetett tökéletes génje, és szaporodhattak a testvérek egymás közt. Kicsit elbeszélünk egymás mellett. Én megértem, amit mondasz, mert Te törzsfejlődés világnézet alapon gondolkodsz, de neked is meg kell értened, hogy én teremtés világnézet alapról közelítem meg a dolgokat.

Kérlek vezesd le nekem populációgenetikailag, hogy miért is törvényszerű, hogy kihalt volna az emberiség, ha Ádámnak és Évának tökéletes génjeik voltak, tökéletes javító mechanizmussal, amelyek minden másolási hibát tökéletesen kijavítottak? És én nem mondanám fellengzősen a helyedben, hogy "fingotok nincs az egészről"

19-esnek. Az egy másik téma, új kérdésbe kellene kiírni, mert szétesik a topik. De a genetikai témába vágóan:

Miért nem alakulhatott ki a sokszínűség, ha a bárkára a mai rendszertan szerinti család közös őseit vitte a bárkára, és nem az egész rendszertan szerinti faj brigádot? Ez ma is látható, hogy a meglévő genetikai állományból (nem pedig mutációból) milyen szépen alakulnak ki új fajok és alfajok a családon belül. Lsd. pusztán a kutyák hibridizációja mennyi kutyafajt létezik. Ennek pedig semmi köze a törzsfejlődéshez.

A környezethez való alkalmazkodás sem a mutációnak köszönhető, hanem epigenetikus funkcióknak, ami szintén a meglévő információra épül. Pont a darwin pintyek az egyik legjobb példa. A csőrváltozatok mögött nagyon gyakran nem a konkrét fehérjéket kódoló gének eltérései állnak, hanem úgynevezett epigenetikai változatok. Az epigenetikai változatok úgy jönnek létre, hogy a különféle fehérjéket kódoló génszakaszok valamilyen hatásra másképpen kerülnek kifejtésre. Különféle fajok gyorsan és jól tudnak alkalmazkodni környezeti változásokhoz a génjeik megváltozása nélkül, pusztán epigenetikai változásokkal.

2016. nov. 28. 10:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!