Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, ha tudományosan...

Ateisták, ha tudományosan igazolható lenne, hogy az Ószövetség Istene létezik, akkor megtérnétek hozzá?

Figyelt kérdés

A kérdés természetesen csak elmélkedés, de ha így lenne, akkor mit tennétek?

Köszi a válaszokat előre is,

Dante

2016. okt. 26. 22:53
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:

# Mojjo

Egy jó kérdés az mindig jól jön, hozzásegít segít a tisztánlátáshoz.

Emellett pedig a teológia esetében úgy gondolom, hogy a nyitott hozzáállás az már maga a hozzáértés, legalábbis alapszinten :)

(Ezt most fogalmaztam meg magamnak is, még egy kicsit rágódom rajta, hogy tényleg így gondolom-e. Attól tartok igen. De nem hibáztatom, aki ezt nem érti vagy esetleg félreérti.)

# Dante

Tulajdonképpen nagyon fontos témát feszegetsz. Próbálok óvatosan fogalmazni, igyekszem nem megsérteni zsidó vagy filoszemita fórumozó társaink érzéseit, de itt most arról van szó, hogy van-e "értelme" a zsidó vallásnak, mármint azon túlmenően, hogy a kereszténységet előkészítette.

Ha történelmileg nézzük, az ószövetségi korban a zsidó vallás nem volt egységes. A kereszténység viszont azzá tette. Az apostoli folytonosságú egyházak ma is feltűnően egységesek a tanításukban, ugyan lényegesek a katolicizmus és az ortodoxia különbségei, de ezekből elenyészően kevés van.

A zsidó vallás soha nem volt annyira egységes, mint az apostoli keresztény tanítás, illetve a zsidó vallás ma sem egységes. Túlzás nélkül, olyan alapvető kérdésekben nincs konszenzus ma sem, hogy van-e pl. túlvilág illetve halhatatlan-e a lélek.

Mindamellett pedig Jézus fellépésétől mind a mai napig rendszeresen feltörő jelenség, hogy mélyen vallásos zsidó emberek, kizárólag a saját zsidó vallásukból kiindulva (tehát külső keresztény ráhatás nélkül) eljutnak addig a következtetésig, hogy valóban Jézus Krisztus a megváltó és a messiás.

Itt off, de a párhuzam miatt érdemes ezt is megemlíteni: Amerikában egy neoprotestáns közösség nagyon szigorúan vette a sola scripturát, és nagyon következetesen sola scriptura alapon értelmezte Bibliát. Majd azon vették észre magukat, hogy a saját Biblia-értelmezésük tulajdonképpen teljesen egyezik az ortodox egyház patrisztikus értelmezésével. A történet vége az lett, hogy a teljes közösség konvertált az ortodox egyházhoz.

2016. okt. 27. 15:47
 22/42 anonim ***** válasza:
Lemaradt a szignó, (andrás) voltam, a 21. válaszoló.
2016. okt. 27. 15:48
 23/42 anonim ***** válasza:

mivel akarod igazolni? és mi lenne akkor a lényeg, a változás?

honnan tudod, hogy a tanítások is tőle jönnek?

2016. okt. 27. 16:17
 24/42 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

Ez meg is történik. Az ószövetségi Isten az emberi egó.

2016. okt. 27. 18:22
 25/42 anonim ***** válasza:
100%
Ha az ószövetségi isten létezne és még mindig azon az értelmi és morális színvonalon lenne (a béka segge alatt) mint akkor, akkor nem térnék meg hozzá. Illetve, lehetséges, hogy nagyon motiválna az, hogy ne égjek örökké semmiféle kárhozatban, de őszintén ezzel nem hiszem, hogy normális ember tudna azonosulni. Ártatlan egyiptomi csecsemők lemészárlása, a teljes bolygó emberi lakosságának kiirtása, stb. Mint egy sértődékeny gyerkőc.
2016. okt. 27. 19:10
 26/42 A kérdező kommentje:

"tt off, de a párhuzam miatt érdemes ezt is megemlíteni: Amerikában egy neoprotestáns közösség nagyon szigorúan vette a sola scripturát, és nagyon következetesen sola scriptura alapon értelmezte Bibliát. Majd azon vették észre magukat, hogy a saját Biblia-értelmezésük tulajdonképpen teljesen egyezik az ortodox egyház patrisztikus értelmezésével. A történet vége az lett, hogy a teljes közösség konvertált az ortodox egyházhoz."

->Ez egy nagyszerű kis történet, jó ilyet olvasni!

2016. okt. 27. 19:52
 27/42 anonim ***** válasza:

# 26

Ha jól emlékszem Timóteus Társaság vagy valami hasonló volt a nevük, természetesen angolul. A youtube-on is láttam róluk anyagot, de most hirtelen nekifutásból nem dobta ki a kereső. De lehet, hogy tévedek a nevet illetően, ezért nincs találat.

(andrás)

2016. okt. 27. 20:04
 28/42 anonim ***** válasza:

Én megtérnék hozzá, mert akkor élhetnék tovább a túlvilágon.

Az örök életért bármit.

2016. okt. 27. 22:44
 29/42 ceri ***** válasza:

Én nem vagyok ateista, de nem tudom hova soroljam magam.

Mindenesetre Jhvh -úgy ahogy azt a zsidók leírták- és az istenség fogalma nekem összeegyeztethetetlen. Ebből következően nemhogy meg nem térnék hozzá, hanem örökös lázadóként harcolnék ellene. Az én meglátásom szerint az egy pszichopata állat, amit sátánnak is lehet értelmezni. Persze előtte adnék neki lehetőséget a bizonyításra, hogy a zsidók rágalmai róla teljesen alaptalanok. Vagyis ő nem olyan amilyennek ábrázolták -dögevő, kisstílű, protek cionista :) gyilkos, fenevad szerzet.

2016. okt. 28. 12:35
 30/42 anonim ***** válasza:

Ha az "Ószövetség Istene" létezése bizonyítást nyerne, akkor egyértelműen körbenéznék a többi istenség között, hogy azok közül ki valós, és melyiknek vállalható az értékrendje:

-Akit egyáltalán lehet követni, hisz származásom miatt "Ószövetség Istene" figyelemre sem méltatna

-Aki nem követelné meg tőlem más teremtményei brutális meggyilkolását, gondolok itt egyrészről az áldozati állatokra, másrészről a más istenek híveire

-És külön kiemelendő, hogy nem követelné meg tőlem a saját hittársaim brutális lemészárlását pl. bálványimádásért (Lásd: Mózes lejön a hegyről)

-Aki nem büntetne instant halállal, pl maszturbálásért

-Aki nem adna teljhatalmat néhány kiválasztott hívének

-Aki nem várna el lehetetlen dolgokat - pl. az előbőröm lenyiszálása (csak mert Mózes idejében luxus volt a tisztálkodás), menstruáló párom elkülönítése (mintha fertőző beteg lenne), a disznóhús fogyasztásának tilalma (ennek mi értelme, manapság?), a vértől való irtózás, stb, stb, (mind-mind megérthető utasítás a kor higiéniai viszonyai miatt, de mára már felesleges csak rituáléból ezeket megtartani).

-és még reggelig folytathatnám ezt a felsorolást

De ettől még mindig függőben marad az a szó a késedben: "Ha".

2016. okt. 29. 01:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!