Sokszor lehet hallani, olvasni, hogy a vallás több bajt, mint jót hozott az emberekre. Jobb lenne, ha nem lennének vallások? Vagy ha egy vallás lenne? Vagy ha megmaradt volna a politeizmus?
Érdekes mondatok hangoznak el ezen a videón 6.40 körül kezdődően:
A zsidógyűlölet valódi okai
https://www.youtube.com/watch?v=z1_3tJTJ0TY
Egy pap ismerősöm is említette azt hogy a zsidók azt tanulják hogy minden az övék. Míg a katolikusok meg azt hogy a szegény a mennybe jut a gazdag meg a pokolba. Azért ha belegondolunk, ez a kétféle vallási tanítás sok millió zsidó életébe került. Megmenekülhettek volna ha nincsenek vallások és ilyesféle tanítások.
Idősektől hallottam akik ismerték, hogy Rákosinak mint zsidónak nem lehetett földje. Ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon üldözte a kis- és középparasztságot, kizsákmányoló kuláknak bélyegezte őket úgy hogy többségük soha nem is alkalmazott napszámost.
Kegyetlenkedések mindig is voltak: akkor is, amikor politeizmus volt, meg akkor is, mikor pl. Albániában deklarálták az ateizmust, mint "államvallást".
Én keresztényként azt mondom, hogy attól, hogy valaki papíron milyen vallású, még nem lesz egyből szent. A bűn és a jó közötti választás mindenkinek a maga döntése, és a történelem folyamán mindig voltak és lesznek is olyanok, akik a bűnt választják.
Igen. A vallásnak semmi értelme, mert annyit jelent, hogy egy rakás ember képzeletbeli lényekben hisz, azokat hiszi valóságosnak.
Nem kellenek a vallások.
3-asnál a pont.
az anyagi világban kell hinni. A vallások (mindegy melyik) olyan korok "vívmányai" ahol a természet jelenségeit nem tudták még megmagyarázni (ismeret és technológia hiányában).
Ma már a görögök is tudják, hogy a villámokat nem Zeusz szórja, és még sorolhatnám. Ezen túlmenően mindenki abban hisz amiben akar, csak ne erőltesse rá másokra (se lelki, se valós, fizikai terrorral) és ne húzzon belőle anyagi hasznot. És főként ne hangoztassa.
A "sötét középkor", ahol az uralkodó kereszténység az anyagi világot megérteni próbáló tudósokat eretneknek nevezte és kivégezte kb 500-600 évnyi technológia stagnálásba taszította a világot. Egyéb ma is létező szélsőségekről nem beszélnék, mert mindenki hallja, olvassa a híreket.
Ez a "mi lett volna ha" esete, amit nem ismer a történelem.
Ettől függetlenül a kérdés érdekes, és ha már azt nem tudhatjuk, hogy "mi lett volna, ha...", nézzük meg, hogy konkrétan mi volt:
Vallásosság már legalább 300 000 (nem írtam el: háromszázezer) éve létezik, régészeti leletek egyértelműen bizonyítják.
Nagyjából 5500 évvel ezelőtt megjelent az írásbeliség. Azóta az is folyamatosan dokumentálva van, hogy az összes emberi kultúra és civilizáció (egészen a közelmúltig) a különböző vallások köré szerveződött.
A vallások az ismert civilizációk fő pillérei. Ezek a konkrét civilizációk nem jöttek volna létre, ha nem áll mögöttük az a vallásos gondolkodás, amely létre hozta őket.
Vallás nélküli emberek valószínűleg mindig is voltak, de a vallástalanság, mint ideológia csak kb. 300 éve fogalmazódott meg, és alig 100-150 éve vált elfogadottá szélesebb körökben. (És tegyük hozzá gyorsan, hogy csak a világ kisebbik felén.)
Ez a 150 éves időszak történelmi léptékben elenyészően kevés idő, ennek ellenére a vallástalanság ez idő alatt mégis kitermelt magából két világuralomra törő ateista diktatúrát: a nácizmust és a bolsevizmust. Ez utóbbi mai napig létezik, lásd Észak-Korea, vagy Kuba, de ami a legproblémásabb, hogy a világhatalom Kína is.
A vallástalanság diktatúrájának hátárnyait sokkal több ember szenvedi el globális szinten a mai napig is, mint ahányan a vallástalan szekuláris demokráciák előnyeit valaha is élvezték.
Nem tudjuk, hogy jobb lett volna-e, ha már 300 000 év óta vallástalanság van, de a jelek azt mutatják, hogy egyáltalán nem.
"Sokszor lehet hallani"
-szerencsére már ritkábban hallani ezt a marxista-leninista ideológián alapuló szörnyűséget. De az, hogy nálunk két generáció a lenini emlőn nevelkedett, sajnos nagyon komoly tudati defektusokat okozott, visszafordíthatatlan károsodást. Csak a metafizikai érzékenységgel születettek tudnak ebből kitörni és hazatalálni.
A kisgyermeknek mindig van az eredetről tudomása, istengyermeki mivoltáról tud, ha nem is tudja szavakkal elmondani - ez adja a dignitását-, de ha a materialista téveszmével veszik körül a környezet, elveszti azt.
Marad a sok, egyre növekvő számú pszichózis, torzulás (ide tartoznak az álszellemi, álezotérikus szörnyűségek, amelyek valójában egészen durva materialista világképből nőnek ki), szektákba menekülések, fizikai vágyak után való hajhászás- melyekben lényegében közös, hogy elzártak a szellemi világtól.
És egyre kevesebb a remény, hogy a materialisták kilátnak a saját bebetonozott fizikai világukból.
Babits Mihály:
Bolyai
"Semmiből egy uj, más világot teremtettem".
Bolyai János levele atyjához.
Isten elménket bezárta a térbe
Szegény elménk e térben rab maradt:
a kapzsi villamölyv, a gondolat,
gyémántkorlátját még csak el sem érte.
Én, boldogolván azt a madarat
ki kalitjából legalább kilátott,
a semmiből alkottam uj világot,
mint pókhálóból sző kötélt a rab.
Uj törvényekkel, túl a szűk egen,
uj végtelent nyitottam én eszemnek;
király gyanánt, túl minden képzeten
kirabolván kincsét a képtelennek
nevetlek, mint Istennel osztozó,
vén Euklides, rab törvényhozó.
na bakker, még egy szentfazék, hurrá.
Én nem követek ideológiákat, szektákat, nem hiszek az ezotériában stb. Reggel felkelek, kajálok, melózok, lazulok, játszom a gyerekkel, kajálok, alszom, és így körbe körbe. Telik az élet, és pont.
És főként tele a hócipőm az idézgetős okostojásokkal. Elhiszem, hogy nagyon művelt vagy, meg olvasol, de egy önálló gondolatod nincs, ha mindenre egy költő műve, vagy a Biblia egyik agyonrágott, elkoptatott passzusa a válasz. Ha azt mondod, hogy ez a te véleményed, akkor tényleg nem lehetsz magasröptű ember. Számomra ez egy szinten van a Justin Biebert (vagy épp valamelyik aktuális sztárt) stílusban, öltözködésben majmolókkal. Nincs önálló egyéniség, gondolat, és ezért nézzünk ki úgy mint mások, hangoztassuk azt, amit valaki vagy valami a szánkba ad, mert üres a fejünk, és magunktól max a légzés megy. (szép vita lesz ebből is, már látom...)
# 6
5-ös vagyok (nem azonos a 7-es válaszolóval).
Most te vagy nem érted, hogy mit írtam, vagy nem akarod megérteni, nem tudom. Szerintem olvasd el még egyszer, hogy mit írtam.
"úgy csak idő kérdése, hogy a természetfelettibe vetett hitet teljesen leváltsa a realitásban, a fizikai világban való hit, globálisan."
Hm... Ezt mire alapozod? Ilyen tudományos hipotézist nem ismerek. (Amiről most beszélgetünk, az ugyanis a szakterületembe vág.) A bolsik valóban ebben hisznek, még belénk is kötelezően ezt próbálták sulykolni, de igazából ezt az utópiát semmi nem látszik igazolni.
Tudsz valami mérvadó írást megnevezni ezzel kapcsolatban?
9-es
csak józanul próbálok állni a világhoz.
Simán a történelemre alapozom a feltevésemet. Ugyanúgy, ahogy pár száz éve rájött a nyugati világ, hogy csak van valami alapja annak, amit az "eretnekek" hangoztatnak, valamikor talán rájön az emberiség többi része is. Nem tanulmányok, meg irományok böngészése, csak egy kis tudománytörténeti visszatekintés egy csöpp józan gondolkodással és némi reménnyel megfűszerezve.
Olyanról még nem hallottam, hogy a tudomány nevében bárki pl felrobbantotta volna magát a nyílt utcán (most a világháborús bűnöket, atomkísérleteket ne vegyük ide, mert azok nagy része szimplán erőfitoktatás a mai napig -Észak-Koreának nukleáris tölteteivel való fenyegetőzése például-, kispöc$ű hataloméhes, de amúgy lóf**z emberek pattogása).
Ellenben vallási fanatizmusból már több ilyen van a mindennapokban (jelenleg is, de elég csak a keresztes hadjáratokra visszagondolni, vagy a gyarmatosítás idejében a "pogány", bálványimádók hittérítése, mert csak a kereszténység létezik ugye...)
Ahhoz, hogy az emberiség hosszú távon fennmaradjon (nem évszázadokról beszélek, hanem tízezer évekről) ahhoz a vallásokat (és a belőlük eredő ellentéteket) el kell felejteni, de ugyanúgy el kell felejteni a hatalom és a javak hajszolását, ezt az "országosdit", meg nemzettudatot az egész világon, és rájönni arra, hogy EMBEREK vagyunk, bőrszíntől függetlenül, a tudomány mai állása szerint az egyetlen értelmes, technikai civilizációt létrehozni képes faj az Univerzumban, és jó lenne ennek szellemében építeni egy EMBERI civilizációt. De amíg kispöc$ű diktátorok, és tudatlan prédikátorok irányítanak, és őket követi a sok marha, addig ez esélytelen, pedig hosszú távon az emberi faj fennmaradása lehet a tét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!