Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak még a világon politeist...

Vannak még a világon politeista vallásúak?

Figyelt kérdés

Értem én ez alatt például akár a régi görög vallást, vagy az északit(norse), tengrizmust, stb.

Érdekelne hogy még léteznek-e, vagy a 2 "nagy" vallás (kereszténység,iszlám) elnyomta őket teljesen?

2014. okt. 27. 19:09
 1/6 Ozmium42 ***** válasza:
54%
Hinduizmus
2014. okt. 27. 19:11
 2/6 anonim ***** válasza:

Kisebb csoportokban léteznek még az ősi vallások. Pl: a viking vallás újjáélesztésével az Ásatrú próbálkozik, ami az északi országokban hivatalosan is bejegyzett vallás(ásatrúarfélagið). Magyarországon is van egy csoport, méghozzá a Magyar Ásatrú Gyülekezési Pont.

Természetesen léteznek még, akik a kelta, görög Isteneket tisztelik, csak meg kell őket találni :)

[link]

[link]

2014. okt. 27. 20:25
 3/6 anonim ***** válasza:
Wiccaként én is az Istent és az Istennőt tisztelem.
2014. okt. 28. 07:22
 4/6 anonim ***** válasza:
0%

A kereszténység is polteista vallás, mert van Isten és Istenfiú, ez már kettő. Az pedig, hogy a sátánt Istennel szembe helyezik és mint méltó ellenfelet tüntetik fel, tehát egyenlő erejűnek vallják ezzel már 3-ra bővült a kereszténység Isten képzete.

Egyébként ha csak szigorúan a kérdést nézzük és úgy értelmezem, ahogy te szeretnéd, akkor igen eléggé sok olyan vallás él még, amelyik több Istent tisztel. Ilyen az újjáéledő Magyar hitvallás is, amelyik Teremtő Atyáról és Anyáról vall.

Ha konkrétan olyan vallásra gondolsz, mint a görög vagy római Istenhit, amelyek bolygóminőségeket tettek meg Isteneknek, akkor igen ilyen is létezik még, de nagyon kis létszámban és nem igazán olyan mint az eredeti forma, ezek csak rekonstrukciók.

Amúgy politeizmus alatt főleg európában nem találsz teljes egészében fennmaradt több Isten hitű vallásokat, azok amiket találsz csak rekonstrukciók vagyis újjá élesztett hitek.

Attól, hogy sokan elfordulunk a keresztény egyház Istenképétől nem lettünk sátánimádók, mi is keressük a jó Istent és tiszteljük őt. Nyilván ez ma már csak úgy lehetséges, hogyha újjá élesztjük a régi hitet.

Anonymus

2014. okt. 28. 21:36
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!:D
2014. okt. 30. 10:48
 6/6 LezlieG válasza:

Lehet, hogy kicsit már késő, de ezeken kívül még leginkább a távol-keleti vallások, amik leginkább fennmaradtak.

Sőt Japánban nem csak a vallásoknak vannak istenei, de kisebb szentélyek is fellelhetőek városokban, ahol az adott "Istenségek" élnek.

/Ezeket általában apró, tündér méretűnek ábrázolják/.

A 2 "nagy" vallás pedig csak TV sztárok és ezért olyan híresek. :)

Mellesleg, én unpoliteista vagyok :D ;) (több isten van, akiben nem hiszek)

2015. jún. 3. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!