Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, hogy viselkedtek...

Keresztények, hogy viselkedtek a többi valláshoz, és a keresztény egyházakhoz?

Figyelt kérdés
Nem támadni akarok ezzel a kérdéssel, egyszerűen érdekel a vallásosok válasza. Ateisták, én is, azt szoktam mondani, hogy ha van 4000 vallás, egy keresztény 3999 felé ateistán fog viselkedni, miért nem lehet egyel tovább vinni? Sőt, én ezt a gondolatot tovább viszem, a kereszténységben van 4000 felekezet, 3999-nak nem adtok igazat. Honnan tudjátok hogy nektek van igazatok, nem pedig egy muszlimnak, hindunak, animistának, vagy egyszerűen egy a Bibliát máshogy értelmező embernek aki ugyan annyira elhiszi hogy az ő Istenük az igazi, az ő érvelésük a jó, nem a tiéd?

2016. aug. 22. 17:29
1 2 3 4
 11/31 Mojjo ***** válasza:
100%

@9: a világon semmit nem akartam bizonyítani, csupán erre a mondatodra:

"az értelmesebb ateisták nem hiszik 100%-ban hogy nekik van igazuk, hanem valószínűbbnek tartják hogy nekik van igazuk"

reagáltam. Ugyanis az ateistákra nem az jellemző, hogy nem hiszik, hogy 100%-ban nekik van igazuk, hanem a többségük sem isten/istenek létében nem hisz, sem a nem létükben, így ezen kérdés szempontjából _nem értelmezhetőek_ rájuk az "igazuk van/nincs igazuk" megállapítások.

Természetesen lehet az ember egy általános istenkép és/vagy bizonyos vallások istenképe felé gyenge ateista, míg más vallás(ok) istenképe felé erős ateista. Ezt nem is vitattam, mint ahogy ennek a háttere is teljesen világos.

2016. aug. 22. 21:19
 12/31 anonim ***** válasza:
100%

"Arról írtam, hogy a Teremtőnek mi a nézete a vallásokról és az emberek egymáshoz fűződő viszonyáról."

Hol írtál erről?

A mondandód első felében a Tanúk térítését próbáltad megideologizálni. Sehol a Teremtő nézete, pláne sehol semmilyen vélemény, amire pedig a kérdés vonatkozott.

A mondandód másik fele pedig egy semmitmondó ténykijelentés. Más vallású emberek nem így élnek. Nem mondod?

Ez olyan mintha azt kérdezném, hogy mi a véleményed mondjuk azokról, akik Pesten gyalog közlekednek? Te pedig annyit írnál, hogy "hát, nem bicikliznek". Azaz válaszoltál, mégsem mondtál semmit aminek értelme is lenne, vagy bármi relevanciája a kérdésre nézve.

2016. aug. 22. 21:26
 13/31 anonim ***** válasza:
0%
Sajnálom, hogy nem értetted meg amit írtam
2016. aug. 22. 22:44
 14/31 anonim ***** válasza:
70%

Nem Gabriel.Tailor értetlenkedik. Írhatnál normálisabban is opendoor.

Néha az embernek az az érzése hogy csak trollkodsz.

A kérdésre pedig, egy keresztény bizonyos alapismeretek és értelmezések birtokában, és a vallásában szerzett elmélyült hit által voltaképpen "tudja" hogy neki igaza van. Bár "tudás" helyett a hit szó jobban illik. Más vallásúaknál detto.

Ezen az oldalon pedig olvashatsz a kereszténység és más vallások viszonyáról ha érdekel:

[link]

2016. aug. 23. 03:38
 15/31 anonim ***** válasza:

"abban is hogy az emberek az Ő szándéka szerint éljenek egységben egy imádatban"

Nem ez a célja. Látszik, hogy nem ismered. De talán egyszer... bár ha elé állsz, és fogalmad sem lesz, hogy kicsoda, akkor bajban leszel. De Isten látja lelkedet, mi nem, hátha menthető vagy még. Én drukkolok neked.

2016. aug. 23. 08:12
 16/31 anonim válasza:
0%

Én minden vallást értékelek, egy világszemlélettel nem tudok megbarátkozni. Ez pedig az ateizmus. (A sátánizmus számomra elítélendő)

Azt nem tudom felfogni, hogy egyesek miért hiszik olyan nagynak magukat, hogy felettük senki sem állhat. De attól, hogy "nem hisznek egy nagyobb létezésében, vagy hisznek egy nagyobb nemlétezésében" (pont ugyanaz), MÉG LÉTEZIK!

2016. aug. 23. 09:13
 17/31 A kérdező kommentje:
@16-os, reagálnék a kérdésedre hogy miért "nem tudunk" hinni. Mint ahogy már számtalanszorra mondtam, az ateisták szemében nem van/nincs hanem reális/nem reális van. Így sokszor azt kell hinnünk amit nem szeretnénk, egyszerűen azért, mert az az igaz. A vallások egyrészről mindig pszichológiailag azt adják amire az embernek szüksége van, azt mondja amit hinni akarunk, de a tudományból és egyszerű logikából tudjuk, hogy nem mindig az van amit akarunk, és hogy nincs szükség arra hogy valaki felettünk álljon ahhoz, hogy működjön a világ. A híres keresztény tudósok is úgy fogalmaznak hogy igen van amit Isten szempontjából ők nem tudnak megmagyarázni, ezért csak hinni tudnak, "It's a question of faith"
2016. aug. 23. 10:15
 18/31 Mojjo ***** válasza:
100%

@16:

"nem hisznek egy nagyobb létezésében, vagy hisznek egy nagyobb nemlétezésében" (pont ugyanaz)"

Most komolyan? Ez az anyanyelved, nem? De ha esetleg nem, akkor is ha visszafordítod rá, akkor meg kéne értened.

- Nem hiszek a létében: lehet, hogy van, lehet, hogy nincs. Nem látom, hogy lenne bizonyíték bármelyikre, így nem hiszem egyiket sem.

- Hiszek a nem létében: leteszem a voksom arra, hogy nincs. Vagy mert úgy gondolom, van a nem létezése mellette bizonyíték, vagy szubjektív érzések miatt (mint pl: mekkora hülyeség már - és tsai).

Az ateisták többsége egy általános istenképpel, valami felettes lénnyel kapcsolatban az első állásponton van. Konkrét istenképekkel, pl a keresztény istennel kapcsolatban már gyakoribb, hogy a második álláspontra helyezkednek.

"Azt nem tudom felfogni, hogy egyesek miért hiszik olyan nagynak magukat, hogy felettük senki sem állhat."

Ennek semmi köze semmi nagysághoz. Egy ember érezheti magát jelentéktelen kis porszemnek, anélkül, hogy hinne bármi istenben. Ami azt illeti, sokan pont így vannak: látják az univerzum elképesztő méreteit, a benne zajló olyan erejű folyamatokat, amihez képest még porszemek sem vagyunk, és nem gondolják magukat, mint lényeket, olyan nagynak. Illetve gondolhatják azt, hogy mindenféle folyamatok puszta játékszerei, pl géneké, mémeké. Ez pont azt jelenti, hogy ők jelentéktelenek, valójában puszta hüvelyei más dolgoknak. Vagy állhat felette pl a felesége :) De persze lehet is elszállva az emberi mivoltától, és gondolhatja magát a legnagyobb lénynek. Ez abszolúte nem függ össze azzal, hogy speciel nem hisz Istenben. Köze nincs hozzá.

"De attól, hogy "nem hisznek egy nagyobb létezésében, vagy hisznek egy nagyobb nemlétezésében" (pont ugyanaz), MÉG LÉTEZIK!"

Nem tudod életre ordibálni. Azaz tökmindegy, hogy milyen nagybetűvel írod, az nem változtatja meg a valóság szövetét (bár "zoltánkvantumfizikus" erről biztos mást gondolna), és az a helyzet, hogy objektív bizonyítékunk nincs mellette. Szubjektív érzések vannak, ennyi. Nem tudjuk, hogy létezik-e. Bár egyesek úgy érzik, létezik, és ez az érzés annyira erős náluk, hogy összekeverik a tudással. De ez nem befolyáslja, hogy létezik-e, vagy sem, mint ahogy semmiféle bizonyítékot sem jelent.

2016. aug. 23. 10:27
 19/31 anonim válasza:
A nagybetű csupán a lényeget hangsúlyozta volna :) A többit nemigen olvastam el, ez csak nagyon kitűnt ;)
2016. aug. 23. 12:12
 20/31 Mojjo ***** válasza:

@19:

"A nagybetű csupán a lényeget hangsúlyozta volna :)"

Tudom. Úgy tűnik, még azt sem értetted meg, amit elolvastál: hiába hangsúlyozol akárhogy bármit, a hangsúlyozás nem befolyásolja a valóságot.

"A többit nemigen olvastam el, ez csak nagyon kitűnt ;)"

Ez bájos.

2016. aug. 23. 12:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!