Miért gondolják sokan azt hogy az Isten rossz? Kórt nemet is írjatok ha lehetne
Kedves Ákos13!
Kérdéseid:
"Ezek szerint az Ószövetség nem Isten szava, csak az Újszövetség?
Honnan tudjuk, hogy az Újszövetség történései nem csak az egymást másoló evangélisták projekciói?"
Mid az Ó,mind az Újszövetséget Isten ihlette,de egyiket sem diktálta.
A Biblia íróinak személye lett ihletve,és nem a ceruzája.
Csak úgy írhatták le az ihletet,amilyen tudással,képességekkel rendelkeztek.Így történhetett,hogy a paraszti származású Mikeás mintegy 400 kifejezést,és Salamon több ezret használt könyve megírásakor.
Az evangélisták írásai nem lehettek egymás írásainak másolatai,mert teljesen eltérő szóhasználatuk mellett eltérő adatokat is írtak ugyanarról az eseményről.(Az egyik,csak a férfiak becsült számát,míg a másik,a felnőttek becsült számát írta le.)
És vajon az a "jóságos senkiházi", ahogy előttem valaki nagyon találóan nevezte, hogyan tud elszámolni a lelkiismeretével ilyen esetben:
Oké, tegyük fel, hogy sürgős elszámolnivalója volt a buszsofőrrel. Rendben? És a gyerekek? Azok vajon mit vétettek neki?
Miquel!
Nyilván istentelen vagy.
Fura,hogy a senkit,akiben nem hiszel,senkiházinak nevezed.
Meg kell vallani,ez meglehetősen hibbant gondolat!
Csak úgy lehet értelmezni,hogy magadat gondolod istenednek,akit senkiházinak tartasz.Így nem állsz messze az igazságtól.
@26: értem a problémádat, de ez csupán abból fakad, hogy nem látod át az "istentelenek" gondolkodásmódját Istenről. Az ő fejükben nem egy létező entitásként szerepel, hanem egy kitalált karakterként. Amikor lesenkiházizzák, akkor pontosan úgy senikházizzák le, mintha Darth Vader-t szidnák, vagy épp azon morfondíroznának, hogy Tom és Jerry hogyan lehet ilyen kegyetlen egymással. Kitalált karaktereket is lehet ekézni :)
Amikor valós eseményekre vonatkoztatva kérik számkn/szidják Istent, akkor pedig az valójában nem Istennek szól, hiszen nem tekintik valós létezőnek, így felelős sem lehet valós történésekért. Ilyenkor valójában a hívőkhöz szólnak, és azt akarják nekik kifejezni, hogy _ha lenne_ Isten, akkor mennyire kegyetlen _lenne_, hogy ilyesmit hagy megtörténni (vagy esetleg ő maga idézte elő, ami még kegyetlenebb).
Nagyjából ez a feloldása annak látszólagos ellentmondásnak, ami megkavart.
Ha azt gondolnám hogy az isten rossz, feltételeznem kellene, hogy van. Hithű ateistaként viszont vallom, hogy ez az egész egy emeletes baromság, hókuszpókusz, néphülyítés.
Kórt többet is tudnék írni, de én speciel nem vagyok beteg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!