Istent nem érdekli az emberi élet?
Az Ószövetséget olvasva elborzadok Isten kegyetlenségétől, a sok öldökléstől, pusztítástól, amikor még az állatokat is elpusztítja, vagy követeli a leölésüket .
Özönvíz, tűzeső, minden van a repertoárban, persze a keresztény hit az más, itt már Isten a háttérben van, bár azért ugyanaz az Isten és a sok szelídség, megbocsájtás őrá nem érvényes, hiszen a végén mégiscsak jön a leszámolás, a végítélet.
Látható, hogy Istent nem is érdekli ez az élet, neki csak az a bizonyos másvilág a lényeg, ennek az életünknek nincs semmi értelme, ez csak egy közbeeső állomás. Valami tesztlabor ez, de a végén ezt is megszünteti.
Ha ez a kitalált Isten elképzelhetetlen, emberi ésszel fel sem fogható mennyiségű csillagot teremtett állítólag egyetlen nap alatt, akkor abba a másik világba könnyedén teremthetett volna olyan és annyi lelket, amilyet csak akart volna.
Mi az neki?
Mert bizony egy csillag nem semmi, az egész Naprendszerünk 99 %-a a Napból áll.
Ugyan mire jó ez az egész nyögvenyelős hercehurca, a keresztény hittel magyarázott nyúlfarknyi életünk, vajon mi ez az "örökkévalósághoz" képest? (elgondolkodott már valaki, mit jelent az örökkévalóság?)
Isten simán a végén is kezdhette volna és teremhette volna Ádámot, vagy Noét a végítélet utáni követelményeknek megfelelően, vagy akár teremthetett volna 144000, vagy amennyi kell, Jehova tanúja típusú, vagy másmilyen, de neki megfelelő lelket, oda, abba a másik világba.
Mondja meg nekem valaki, mi értelme van a keresztény vallásnak?
A lényegre tapintottál azt hiszem, kérd.
Ha valóban a túlvilág a cél, ez a világ igazából milyen célra mit bizonyít, miért van ennyire tele a lényeget nem is érintő dolgokkal? Mi a célja? Ez egy hatékony előkészület a túlvilágra? Ez a legjobb, komolyan, ahogyan a felkészülést el lehetett intézni?
De igazság szerint ha elhiszed a Bibliát: úgy értem, az egész szent könyv üzenet ötlet is mér ugyanez, szal nincs itt már különbség. Csinálsz egy könyvet (nagyon fontos, hiszen ez tartalmazza az üzenetedet a világnak), odaadod egyetlen népcsoportnak, egy nyelven, akik átírják, átértelmezik ezerszer, hogy aztán tucatnyi felekezet higgyen ókori leckékben - Úgy értem, ez az, ahogyan egy mennyei lény operál?
Most azon túl, hogy egy csettintéssel megoldhatná ezt az egész ki-hisz-ki-nem dolgot, küldhetett volna egy kőtáblát, amin minden rajta van: "a 201Xes évben X. országnak ezt a helyes döntést kell hoznia" és lenne az eglsz egy elpusztíthatatlan anyagból, és mindenki tátaná a száját, hogy bazz, ez tényleg valami természetentúli világból jött, meg lenne oldva és tuti nem értenék félre. A szabad akarat nem sérülne, mert továbbra is mindenki maga dönthetné el, hogy most akkor követi-e. (Miért akarja isten, hogy rossz bizonyíték alapján csak a hiszékeny emberek kövessék?) De miért lenne ez a legjobb módja az egész "na eldöntöd, hogy követsz-e?" ügy rendezésének?
Olvasgattam az adott válaszokat
(fel is pontoztam őket, mert szerintem értékelni kell, hogy adtak az ő szemszögükből választ) de igazából nem érzem, hogy megértették, amit kér. mondott, legjobb esetben az "isten útjai kifürkészhetetlenek" dologra estek vissza (azaz: tudom, hogy nincs értelme annak, amit beszélek).
"Szabad akaratot adott az embernek, ha olyanra teremtette volna őket, mint amit ő akar, akkor nem lettek volna többek előre programozott gépeknél."
Ejnye, csak nem szabsz korlátot a 'Mindenhatónak'?
Hogyhogy nem bír pontosan olyan lényt teremteni, amilyen kell neki?
Lényegében pontosan olyanokat, amilyenek majd a másvilágon lesznek, de nem 'programozottak'? Erre nem képes?
Szóval nem tud olyan lényt teremteni, annak ki kell fejlődnie, vagyis azt állítod közvetve, hogy nem is mindenható, mert erre az egész vacak világra, az életünkre szüksége van, hogy a kívánt végeredményhez jusson.
Aztán ez a 'szabad akarat' is hülyeség.
Az akarat persze, hogy szabad, inkább 'saját akaratából' -t kellene mondani, de a Bibliában valóban próbálkozik Isten a programozással:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
22. Szerintem te félreértettél kérdező.
Ha olyanra teremti az embert, mint amit ő szeretne, akkor az nem az ember döntésén múlna. Az olyan lényeknek nem lenne semmi önállósága, mert nem helyezik a bizalmukat Istenbe, mivel nincs is nekik. Csak be vannak programozva előre. Mint az npc-ék egy rpg-ben.
Én nem azt mondtam, hogy nem tud önálló gondolkodásra képtelen gépet teremteni, hanem, hogyha létezik, akkor nem ezt akarta, hanem magát a játékost az rpg-ben. :D
A másik linkelt dolog pedig szerintem nem programozás. Inkább afféle lelkiismereti dolog, ami ott dolgozik a legtöbb emberben. De nem hiszem, hogy szó szerint kellene venni.
Mégsem érted, vagy nem akarod megérteni:
Isten, ha egyszer mindenható, akkor olyat is tudna teremteni, amilyenek a lelkek lesznek a túlvilágon.
Pontosan olyat, vagyis nem egy primitív programozottat.
Semmi szüksége neki erre a a világra, erre a 'siralom völgyére'.
Alapvetően az a probléma a te gondolatmeneteddel kérdező, hogy te úgy véled, hogyha valamit megtanulsz tankönyvekből, akkor az rögtön úgy is lesz és te rögtön érted a világot.
Így képzeled hát el azt is, hogy Istennek egyszerűbb lett volna olyan embert teremtenie, amelyik tudja mit kell tennie, mihez nem nyúlhat és mihez nyúlhat. Magyarul teszi a dolgát és nem kérdez.
Bármennyire is furcsa, de Isten megteremtette mindezt. Hisz teremtett egy világot, amely rendkívül precízen működik, ha nem így lenne, akkor nem lenne sem fizikakönyvünk sem kémia könyvünk, és ezen tudások felhasználásával, nem tudnánk előre megjósolni olyan jelenségeket, amelyek ezen működési elvekre épülnek.
Ó, és milyen csoda, még élőlényt is teremtett, amely a tökéletes idillben létezik. Hisz az állatvilág teljes mértékben idilli, szinte paradicsomi állapotban létezhetne az ember nélkül. Az állatok és a növények együttesen olyan harmóniában élnek, olyan egyensúlyban, amelyet magának a paradicsomnak feltételezünk.
De akkor hogy jön a képbe az ember? Gondolod, hogy egy Istennek az a kihívás, hogy engedelmes rabszolgákat teremtsen? Ezt meg tudja tenni egy szikladarabbal is. Sőt belőle van ez az egész világ, ez számára nem gondolom, hogy kihívás lenne.
Ellenben kihívás lehet e egy Istennek, hogy teremt más Isteneket? Ami csupán annyit jelent, hogy bár belőle és általa vannak, és ugyan kémiai és fizikai korlátok képességeinek határait kijelölik, akárcsak ösztönei. De képes ezek fölé emelkedni, és mind a fizikai mind az ösztön világot maga mögött hagyva, képes olyan döntéseket hozni, amelyek ezzel ellentétesek.
---
Ezek után belegondolhatunk Isten helyzetébe is. Itt egy emberi lény, amely bár azt hiszi a halálával véget ér a világ, de ez nem igaz. Egy helyre kerül, amelyet maga teremt. A képzeletével. Vagy egy helyre kerül, amit az Isten teremtett a képzeletével. Lényegtelen, de az biztos, hogy az ő szemszögéből nincs halál, nincs elmúlás. Miért kellene rohannia és rögtön a kobakjára csapnia az embereknek, hogy "ejnye bejnye, nem kellene verekedni".
És ha összeverekedsz valakivel? Nem e leszel több a küzdelem után mint előtte? Akár kaptad, akár adtad a pofont. Ha nem más a verekedésben legalább is tapasztaltabb leszel. Egy tudással, egy ismerettel gyarapodtál.
Persze lehet tankönyvekből is tanulni a verekedést, és azt, hogy milyen egy pofon. Aztán pedig lehetsz te a pofonok professzora is, ledoktorálsz, írsz róla néhány könyvet, meg is veszik sokan. Rajta menj és légy profi pofon elemző.
De vigyázz, mert ez csak addig jön be, amíg oda nem áll valaki, aki valóban kapott pofont életében. És tudod miért fog lesöpörni? Azért, mert ő tud olyat a pofonról, amit te soha semmikor semmilyen tankkönyvből nem fogsz megtanulni.
---
Olvasd el a tékozló fiú történetét és akkor megkapod a választ, hogy miért nem teremtett az Isten tökéletes embert.
---
Anonymus
"Így képzeled hát el azt is, hogy Istennek egyszerűbb lett volna olyan embert teremtenie, amelyik tudja mit kell tennie, mihez nem nyúlhat és mihez nyúlhat. Magyarul teszi a dolgát és nem kérdez. "
Nem ezt írtam, szerintem Istennek egyszerűbb lett volna olyan embert teremteni, amilyen kell neki, illetve nem is embert, hanem egyenesen lelket, oda, arra a másvilágra. Képesnek kell rá lennie, ha egyszer mindenható és nincs szüksége erre a világra hozzá.
Ilyen engedetlenkedő, lázongó, bűnbe eső félresikerült lelkeket be sem engedne abba a másvilágba, ha igaz lenne mindaz, ami róla szól.
Isten,saját képére teremtette az embert férfivá,és nővé,hogy szerethessék egymást.
Az értelmes teremtmények legfőbb tulajdonsága,a szabadakarat.Enélkül gépekként működnénk.
A szabadakarat velejárója,hogy az azzal rendelkezőben felvetődik a kérdés,hogy van-e Alkotója kormányzási módszerénél,kormányzójánál jobb megoldás.
Ez történt,de Isten megoldást készített eleve erre az esetre....Ez,a megváltás.
A megváltást szabadakarattal el lehet fogadni,vagy visszautasítani.
A "lelki test"kifejezést akkor értjük meg,ha Jézus feltámadáskori testét figyeljük:Halat eszik,Tamás tapinthatja sebeit,de ajtónyitás nélkül bemehet valahova.
Isten,az emberpár alkotása után azt állította,hogy igen jó,amit alkotott.
Az újáteremtéskor nincs szüksége új konstrukcióra,csak restorációra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!