Egyház nélkül is van/lenne hitem, de egyházzal. Igaz, nem igazán jutottam el mostanság a misékre... De attól még egyházzal. Pár éve mé egyház nélkül hittem, egy osztálykirándulás-féleségen jutott eszembe, hogy...
De mindenki úgy hisz ugye, ahogy jó neki, mindkét fajta vallásost/hívőt meg lehet érteni :)
# 2
"a hit fontosabb minta vallás"
A magyar nyelvben a vallás szó a hitvallás rövidült alakja. A vallás a hit megvallása, a hit pedig önmagában nem ér egy kosár taplógombát sem, ha nem vallod meg. :)
"vallásosok"
Vallásosnak lenni vagy keresztény életet élni nem ugyan az.
Isten a szavában azt íratta le, hogy a keresztények rendszeresen jöjjenek össze, mert ezáltal egymás hitét is építik, és segítik egymást a nehézségek esetén is kitartani.
(Héberek 10:24, 25) 24 És figyeljünk egymásra a szeretetre és jó cselekedetekre való ösztönzés végett, 25 nem hagyva fel egybegyűlésünkkel, mint szokásuk némelyeknek, hanem bátorítva egymást, éspedig annál inkább, minél inkább közeledni látjátok azt a napot.
Az apostolok idejében is mikor megalakult az első gyülekezet össze jöttek, volt hogy magán házakban.
Ott megbeszélték az írásokat, és a képesítettek magyarázták, értelmezték az írásokat, hogy a tanítványok alkalmazni tudják az életükben a Tanultakat.
S ezek tovább adva másokat is segítsenek ebben.
Ennél fogva az egyház szó félre lett értelmezve.
7-es szerintem nem lett félreértelmezve, a kérdező arra utalt, hogy egyházzal (=templomba, gyülekezetbe etc járva) vagy anélkül hisznek-e az emberek. Anélkül is lehet a szeretet cselekedeteit tenni, szóval...
A kérdésre amúgy nem válaszolnál, bár gondolom te is egyházzal hiszel (tanú vagy, ugye?)
Amúgy szerintem mindkettő lehetséges, de az hogy valaki templomba jár (pl) vagy az egyház tagja, attól még ugyanúgy lehet igazi hívő, mint az, aki nélküle hisz. Néha kicsit olyan, mintha a templomba járókat néhányan nem gondolnák hívőnek, persze senki ne vegye magára!
- off vége -
Aki hisz Istenben, az mindenki az egyház, azaz Jézus testének/Isten országának a tagja.
Más kérdés, hogy tartozik-e felekezethez/gyülekezethez/kisközösséghez stb.
Vannak országok, ahol annyira kevés keresztény van, hogy akár egy maga lehet hívő valaki éveken át, de előbb-utóbb az ember vágyik közösségre, ahol elmondhatja a saját tapasztalatait, és tanulhat, erősödhet mások által.
Isten a közösségnek külön ajándékokat ad, olyan erőt, képességeket, amik által nagyobb dolgokat tudnak tenni az embertársaikért, mint az egyes emberek külön-külön.
A közösségnek lehet(nek) főállású papjai/lelkészei stb, aki(k), akiknek a hivek teszik lehetővé, hogy egész idejükben kutassanak, lelkigondozzanak, igét hirdessenek stb.
Egyértelmű, hogy a Szervezet istenhit nélkül üres, és lélektelen, sőt káros is lehet (lsd. egyházak nevében elkövetett pénzhajhászat, visszaélések, gondatlanság, csalás, agymosás stb.)
Viszont az istenhit közösségben messzebbre világít és sokaknak lehet segítségére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!