Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kérdezik azt az ateisták...

Girgoy kérdése:

Miért kérdezik azt az ateisták, hogy "Isten miért tűr el ennyi rosszat? " ahelyett, hogy azt kérdeznék: "Az ember miért tűr el ennyi rosszat? "

Figyelt kérdés
Úgy tudom, ők nem hisznek Istenben. Teljesen logikátlan olyanra hárítani a felelősséget, aki szerintük nincs, olyanról, aki szerintük van.

2016. ápr. 13. 20:59
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
40%
Miből gondolod, hogy ezt az ateisták kérdezik? Szerintem ezt megkérdi néhány olyan ember, aki a sok rosszat vagy rosszindulatból, vagy elkeseredettségből, vagy tudatlanságból más nyakába akarja varrni. Ezek az emberek lehetnek ateisták és hívők, vagy magukat annak képzelők, é az a közös bennük, hogy problémáikat képtelenek megoldani, csökkenteni.
2016. ápr. 14. 15:16
 12/15 Flogeir ***** válasza:
0%

Én is azt gondolom, hogy ezt a kérdést sokan felteszik, nemcsak ateisták. Az ateisták szemében ez amolyan önnigazoló provokatív kérdés, mivel úgy gondolják erre nem lehet olyan választ adni, ami igazolná Isten létét.

Egy hívő számára a logika pontosan fordított. Látjuk, hogy mire képes az ember, látjuk, hogy ha nem szabunk erkölcsi gátat, hanem mindenki azt csinál amit akar, akkor mi történik, és időnként szembesülünk vele, hogy egyébként erkölcsösnek godnolt emberek mit csinálnak titokban, amikor azt gondolják, hogy senki sem látja őket, és remélik, hogy sosem fog kiderülni. Egy hívő számára természetes, hogy az ember sajnos alapvetően ammorális, ezért egy hívő számára természetes az is, hogy minden, ami morális előírás és "törvény" az szükségszerűen Istentől való, az ő útmutatása arra, hogy ne nyeljen el bennünket a sok bűn és azok következménye.

Egy ateista számára természetes, hogy Istennek ahogy az első bűn megtörtént a teremtésben, nyomnia kellett volna egy reset gombot, újraindítani a rendszert, és kezdeni előről tiszta lappal az "egészet", kijavítva a forráskódot. Az ateista ugyanúgy csúfolja a Istent, ahogy a bibliai Ádám, amikor amaz azt mondta Istennek, hogy 'te vagy a hibás, mert te adtad mellém az asszonyt, aki rávett, hogy a parancsod ellenére cselekedjek'. Az embereket (ateistákat és nem ateistákat) általában zavarja a felelősség. Ha el is fogadják a felelősséget, azt mindig igyekeznek korlátozni. Felelős vagyok, de csak egy bizonyos pontig: valaki másnak kellett volna megakadályozni a történteket, valakinek rendet kellett volna rakni.

Az ateista is így van vele, frusztrált mint mindenki tehetetlenségében. Hogy ezt oldja, csúfolja a hívőket, azzal, hogy "hol van ilyenkor az Istenetek? hogy engedheti ezt meg?" Ez kicsit oldja bennük a görcsöt, és örülnek, hogy nem kapnak őket kielégítő választ, és ebben megnyugodhatnak kissé.

2016. ápr. 15. 14:55
 13/15 anonim ***** válasza:
58%
Ateisták kizárólag hívőkkel történő vitában teszik fel ezt a kérdést. És azt értjük alatta, hogy te hívőként mit gondolsz miért tűr el Isten ennyi rosszat. Nem azt hogy én ateistaként mit gondolok hogy miért tűr el isten bármit is, hiszen ez teljesen értelmetlen kérdés volna. Tudod, én ateistaként úgy gondolom, hogy isten nem tűr el semmit, mert először is léteznie kellene ahhoz, hogy csináljon dolgokat. És azt hiszem ez tökéletesen egyértelmű mindenki számára az egész világon téged kivéve.
2016. ápr. 15. 15:44
 14/15 anonim ***** válasza:
59%

Azért, mert baromság a kérdés.

Olyan személy nincs hogy ember, tehát eltűrni sem tűrhet el semmit.

2016. ápr. 16. 22:04
 15/15 anonim ***** válasza:

Ateista vagyok, de sosem merült fel bennem ilyesmi.

Akik ilyesmit tesznek, azok nem képesek tolerálni a hívőket. Én nem bántom őket, ameddig nem kezdenek megkérdőjelezni.

Alapvetően képtelenségnek tartom, hogy bárki irányítaná rajtam kívül az életemet. Még a vámpírizmusnak is több értelme van, mint a kereszténységnek. Egy ilyen vallás követőjének nincsen joga szerintem logikát követelni valaki máson.

2016. ápr. 30. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!