Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A muszlim vallásban miért...

A muszlim vallásban miért kell a WC dologból annyira nagy dolgot csinálni?

Figyelt kérdés

Az alábbi sorokat nem egy vicc oldalról, hanem az iszlam.com-ról szedtem:

"Ha valaki WC-re megy, ajánlatos az alábbiakat figyelembe venni:

– Ne legyen nála olyasmi, amin Allah neve említve van, csak ha attól fél, hogy elveszti.

– A WC-be bal lábával lépjen be és mondja:

(Biszmillah. Allahummá inni a’udzu biká min al-khobsz wa al-khabáisz). Biszmillah. Ó, Allah, menedéket keresek nálad a sátántól és a sátánnőktől. (al-Buhári, Muszlim)

– Ne beszéljen.

– Tisztítsa meg magát – lehetőleg vízzel – a vizelés vagy a székelés után, ez kötelező(17).

– Ehhez ne használja a jobb kezét, és utána mosson kezet.

– WC-ből jobb lábbal lépjen ki és mondja:

(Gufránek) Istenem bocsáss meg nekem! (at-Tirmidi)

Ha valaki a szabadban akarja elvégezni a dolgát, akkor olyan helyet keressen, ahol nem látják. Ne legyen ez a hely az emberek útjában, vagy pihenőhelyén, és tisztelje az imairányt (Kibla), lehetőleg az ne legyen se előtte, se mögötte.

– Ha valaki állva akar vizelni, két feltétellel megteheti:

1. legyen biztos abban, hogy nem fog bepiszkolódni,

2. legyen biztos abban, hogy senki nem látja a szemérmét."

Forrás: [link]

2016. márc. 8. 23:04
 1/10 A kérdező kommentje:
Elnézést, a kérdésben egészen pontosan "iszlám vallást" kellett volna írnom.
2016. márc. 8. 23:05
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb vallás megkülönböztet "tiszta" és "tisztátalan" dolgokat. Ezek a fogalmak spirituális értelemben értendők, azonban mégis összefüggésben vannak a fizikai tisztasággal és a higiéniával is.

A szexualitás és az ürítő biológiai folyamatok (vizelés, orrfújás, stb) vallástól függetlenül a tisztátalan dolgok közé tartoznak. Míg az étkezés a tiszta dolgok közé tartozik (a legtöbb vallásban van valamiféle rituális étkezés is).

A tiszta és tisztátalan dolgokat élesen el kell különíteni, erre valók a különböző megtisztulási rituálék. Jelen esetben is erről van szó, csak modern nyugati szemmel nézve tűnik úgy, mintha túl lenne szabályozva a kérdés.

2016. márc. 8. 23:16
 3/10 A kérdező kommentje:

Végül is, igaz. Náluk ez biztosan természetes, de nekem eléggé úgy tűnik, hogy túl van komplikálva az egész.

Köszi a választ.

2016. márc. 9. 00:18
 4/10 anonim ***** válasza:
18%
Hát tényleg, a "béke vallása" követői pont a nagy személyi higénia mániájukról ismertek
2016. márc. 9. 04:22
 5/10 anonim ***** válasza:
63%

Ha figyelembe vesszük az iszlám keletkezésének idejét, észre kell vennünk, hogy sokkal jobban törődik a higiéniával, mint a "sötét" középkori "civilizált" Európa lakója.

A tisztulásnak/megtisztulásnak minen vallásban rituáléja van, ami a hívőnek természetes, kívülállónak akár furcsa is lehet.

2016. márc. 9. 06:18
 6/10 anonim ***** válasza:
95%
Ez miért furcsa neked, vagy másoknak? Én nem vagyok semmilyen vallás híve , de amit itt leírtál az mindegyik helyén való dolog. Szerintem a bal lábbal ,jobb lábbal az talán furcsa, de a többi helyén való dolog.
2016. márc. 9. 06:31
 7/10 A kérdező kommentje:

Utolsónak:

Alapból valóban nincsen semmi gond, ami furcsa volt nekem is, ez a bal lábbal belépés + ima. A másik meg az, hogy kilépve a WC-ből - szintén nem mindegy melyik lábbal - bocsánatot kell kérni. Ezek a rituálés dolgok nekem felhajtásnak tűntek.

2016. márc. 9. 14:48
 8/10 anonim ***** válasza:

Neked felhajtás, nekik hitbéli rituálé.

Ezelőtt 100-150 évvel a magyarok többsége is olyan babonákban hitt, amik ma talán már nevetségesek.

.

A magyarok megvalósították ai időutazást, újra terjed a babona.

2016. márc. 9. 21:33
 9/10 anonim ***** válasza:
93%

Ezek praktikus higiéniai tanácsokat is tartalmaznak. Ennek oka, hogy a világ legtöbb országában nem az általunk ismert angol wc-t, vagy a régebben használatban lévő pottyantóst használják, hanem a guggolós wc-t. Általában wc-papírt sem használnak, hanem vízzel tisztítják meg a szóban forgó testrészt (ez általában elő van készítve). Ehhez azért nem lehet jobb kezet használni, mivel jobb kézzel nyúlnak az ételhez (arab országokban nem használnak evőeszközt), és mondanom sem kell, hogy az úgy elég undorító lenne.

A vallási tárgyakat kitiltják a wc-ből, ezzel semmi baj nincs. A társalgás sem wc-be való dolog, ezzel sincs semmi gond, hogy nem beszélhet.

A szabadban való "dologintézés" is egy érthető szabályozás. Egyrészt, hogy ne mások előtt csinálja, vagy olyan helyen, ahol mások pihennek. Ez teljesen rendben van, ha például elmész egy parkba piknikezni, te sem szívesen látod, ahogy valaki odaintézi a dolgát, arról nem is beszélve, ha esetleg ott csinálja, ahova mások letelepednének. Sajnos strandon láttam erre példát, hát elég undorító volt. Az is érthető, hogy az imahelyet ne lássa közben. Mint ahogy azzal sincs semmi gond, hogy odafigyeljen arra, hogy ne piszkítsa be a saját ruháját.

Én szerintem ezek a szabályok teljesen rendben vannak, és a nyugati világban is érdemes betartani őket. És igen, van olyan közte, amit pont hogy a nyugatiak fejébe kéne beleverni.

2016. márc. 9. 22:01
 10/10 anonim ***** válasza:
59%
Elég szomorú, hogy sokaknam furcsa a keleti népek igényessége. Bár nem lep meg azok után, hogy a franciák, németek csak hírből ismerték a fürdést sokáig. Sajnos az ilyen dolgaikban os hatottak ránk. Még idén is megkérdezte a német kollégám, hogy minek fürdök minden nap. Nem engem minősít.
2016. márc. 16. 09:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!