Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan tudják egyesek Istent...

Hogyan tudják egyesek Istent ennyire emberszerűnek felfogni?

Figyelt kérdés
Katolikus családban nőttem/növök fel és érzékelem, ahogy körülöttem az emberek egyfajta istenhitet próbálnak magukban elmélyíteni, úgy, hogy közben Istent szinte egy személynek fogják fel. Ez számomra teljesen elképzelhetetlen, hiszen Isten léte csak valami több, mindent átszövő létezés lehet, teljesen megfogalmazhatatlan, mégis szükségszerű, ahhoz, hogy a világot megmagyarázhassuk (ahogy Voltaire mondta: "Ha Isten nem lenne, ki kellene találni").

2016. jan. 3. 12:37
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Ateistákat kérdezem. Akkor magyarázzátok el a világot, úgy, hogy ti értelmezitek! Lefogadom, hogy képtelenek vagytok egy végső eredethez visszavezetni, nem is lehet. A vallásosaknak ez az eredet Isten, de ez sem valódi magyarázat. Kíváncsi vagyok, hogy, aki leírja ezeket a dolgokat gondolkodott-e már el ilyeneken komolyan. Mert ha igen, akkor csak arra jöhetsz rá, hogy semmit nem értesz és sem vallásilag, sem tudományosan nem tudod megmagyarázni.
2016. jan. 6. 16:37
 12/19 A kérdező kommentje:
#3 Én nem képzelem el Istent semmiféle füstgomolyagnak, Istent nem lehet elképzelni, ez a lényeg.
2016. jan. 6. 16:39
 13/19 anonim ***** válasza:

"#3 Én nem képzelem el Istent semmiféle füstgomolyagnak, Istent nem lehet elképzelni, ez a lényeg."

És ki mondta, hogy nem lehet elképzelni? Azért, mert te nem tudod elképzelni, azt nem kell kivetíteni másokra is.

A keresztény Istent a próféták és az apostolok személynek írják le, még beszéltek is vele, illetve szimbolikus látomásban szemlélték is. Isten végső önkinyilatkoztatása magáról Jézus Krisztus, aki valóságos ember és valóságos Isten volt, amikor a földön járt.

Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal. Az az Isten, akiben én és a katolikusok hisznek egy valóságos, élő személy. Már csak abból kifolyólag is, hogy a keresztény tanítás szerint Isten az embert a saját képére és hasonlatosságára teremtette, tehát ahogy mi személyek vagyunk, úgy Ő is az.

Ettől függetlenül neked persze lehet egyéni véleményed.

2016. jan. 6. 22:41
 14/19 A kérdező kommentje:
Azt nem érted, hogy a te verzióddal megmagyarázhatatlan a világ. Ez így már csak egy földi hagyomány. Istennek nem lehet alakja, formája, hiszen akkor már nem képzelhető el végső eredetként.
2016. jan. 7. 20:00
 15/19 anonim ***** válasza:

”Azt nem érted, hogy a te verzióddal megmagyarázhatatlan a világ.”

-->Tedd hozzá, hogy számodra. Mert ha csak keresztény szempontból nézem ezt a témát, akkor 2000 éve a világ kiválóan magyarázható azzal, hogy minden teremtett dolog előtt a testté lett Ige, Jézus Krisztus áll. Tőle indul ki minden.

”Ez így már csak egy földi hagyomány.”

-->Keresztény szemszögből egészen pontosan szent hagyomány.

”Istennek nem lehet alakja, formája, hiszen akkor már nem képzelhető el végső eredetként.”

Miért ne lehetne elképzelhető? Viszont egyezzünk meg a következőben: én értem, hogy a te istenednek nincs alakja, és ha te ebben az istenben akarsz hinni, ám tedd. Viszont a keresztények Istene, - aki megyőződésem szerint az igaz Isten - Jézus Krisztus egy valóságos személy, aki a történelembe is belépett. Tehát éppenséggel azt gondolom, hogy neked van emberszerű istenképed, mert eléggé száműzni akarod Istent a történelemből, csak azért, mert neked nem fér bele az elképzeléseidbe, hanem valamiféle megfoghatatlan módon akarod ábrázolni, amit még definiálni sem lehet. Ilyen szempontból a deizmushoz állsz közel, viszont a te istenképednél még a deisták is reálisabban látják ezt a kérdést.

2016. jan. 8. 23:52
 16/19 anonim ***** válasza:

”Én nem képzelem el Istent semmiféle füstgomolyagnak, Istent nem lehet elképzelni, ez a lényeg.”

-->Végülis a füstgomolyag is olyan, mint a te istened, hiszen egy idő után a füstöt sem lehet látni, híre-hamva nincs, teljesen megfoghatatlanná válik.

Amit pedig nem lehet elképzelni, az nem létezik. Az érvelésed egy olyan ostobaság, mint ha én azt mondanám, hogy képzelj el egy olyan országot, ami nem létezik. Nem tudod elképzelni, mert nincs olyan, nem mondhatod azt, hogy India, Honduras, Togó, mert nem létező országot nem lehet elképzelni. Ha Isten megfogalmazhatatlan, akkor nem is létezik, következésképp még megfogalmazhatatlannak sem tudnád leírni, hiszen azon nincs mit nem megfogalmazni, ami nincs, vagyis az egész gondolatrendszered úgy szamárság ahogy van.

2016. jan. 9. 00:04
 17/19 anonim ***** válasza:

Az igaz teremtőnek, az egyetlen igaz forrásnak, más néven Istennek, nincs szüksége arra, hogy fizikai formában megtestesüljön, hiszen állandó kapcsolatban áll az összes teremtményével (talán innen a mondás, hogy nem lehet "becsapni").

A fizikai alakban megtestesült "istenek" csupán maguk is teremtmények lehettek, akik Isten képében tetszelegtek, az akkor még tudatlan emberek előtt. Nem tagadom ezek létezését, nyilvánvalóan kézzel fogható, tényleges jelenségek voltak, számos vallásban és nép eredetmondáiban felfedezhető a jelenlétük.

Ezeknek az "isteneknek" követeléseik/elvárásaik voltak az emberekkel szemben és szemrebbenés nélkül irtották halomra az embereket, ha éppen úgy tartotta kedvük. De még nekik is voltak korlátaik. Például az, hogy furcsa módon napjainkban egyetlen ilyen "isten" sem mutatkozik.

Persze, lehet maszatolni, hogy szentlélek, újszövetség, stb, de azért valljuk be, ezek is csupán elméletek, egy kétes eredetű könyvre (Biblia) alapozva, egy kétes történetű egyház által, amiknek befogadása bizony minden logikát és ész érvet nélkülöző VAK HITET követel.

Számomra a logika azt diktálja, amit a kérdező állít.

2016. jan. 9. 23:56
 18/19 pelgrim ***** válasza:
41%

A Kérdező helyesen látja, Isten nem egy valaki, nem egy személy, Isten egy személynél minden tekintetben végtelenszer több, nagyobb, hatalmasabb, bölcsebb stb. Szerintem közelebb állunk a valósághoz, ha Istent úgy képzeljük el mintha egy önfejlesztő ihlet lenne, mindennek oka, eredete, forrása - az Eredeti Ihlet. Az ihletre ugyanis a közlésre a kifejezésre a kinyilatkozásra törekvő hajlam jellemző. Isten e jellemvonáshoz hűen mindenné fejlődött; vagy mintegy mindenható törvény, a Vezérlő Alapelv mindenben.

Mi emberek (és valójában minden más létező is) Isten fejleményei vagyunk, nem teremtményei. Így ábrázolva Isten emberszerűsége, vagy helyesebben az ember Istenszerűsége talán nem is olyan távol van a valóságtól. Ehhez hozzájárul az is, hogy Isten válhat nekünk személyessé, mint ahogy Názáreti Jézusnak személyessé vált, aki Őt Mennyei Atyának nevezte, tudva, hogy az azonos a saját isteni kilétével.

Isten minden újszülöttben emberré válik, de csak kevesen vannak köztünk akik Isteni kilétükre ébredve áthidalják ezt a látszólag mélységes szakadékot, Isten és ember között.

2016. jan. 19. 22:11
 19/19 VikATanacsTalan ***** válasza:

"Csak elképzelés,semmi bizonyíték..."

Azért volt már néhány bizonyíték. Csak kényelmesebb letagadni, félremagyarázni...

2016. aug. 24. 16:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!