Hogyan tudják egyesek Istent ennyire emberszerűnek felfogni?
"Isten léte csak valami több, mindent átszövő létezés lehet, teljesen megfogalmazhatatlan, mégis szükségszerű, ahhoz, hogy a világot megmagyarázhassuk"
Pedig a világ működését máshogy is lehet magyarázni.
"(ahogy Voltaire mondta: "Ha Isten nem lenne, ki kellene találni")."
Már kitaláltuk. Ezért létezik a vallás. Istent az ember találta ki. (többet is)
A világ magyarázatához nem szükségszerű bármiféle istent kitalálni - ráadásul nem is magyarázat. Gondold csak tovább: ez az isten vajon hogyan is lett?
Nos: ugyanúgy keletkezhet a világ is.
Másrészt: a TE elképzelésed szerint így lenne jó. Másnak meg más a természetes. Az emberek többsége annak örülne, ha a lehetséges felsőbb erők pont olyanok lennének, mint ő. Így érezné magát a legjobban.
Az ókori vallások az isteneket mind személyként mutatták be, ha megkérdeztél volna egy hellenisztikus műveltségű embert ez ügyben, értetlenül nézett volna rád.
Ha neked ez gondot okoz, akkor ott a probléma, hogy esetleg magadévá tetted a spirituálus-ezoterikus istenképet, miszerint az Isten nem személy, hanem valami energia, füstgomolyag, stb...
Szerintem is személy az Isten, nagyon is.
Mire gondolsz pontosan hogy személyként fogják fel?
A keresztyén hittel ez önmagában nem ellentétes, mivel Jézus 100%-ban volt Isten és 100%-ban ember. Tehát ő is sírt, nevetett, szenvedett, meghalt, mint bármelyik ember.
"Ez számomra teljesen elképzelhetetlen, hiszen Isten léte csak valami több, mindent átszövő létezés lehet, teljesen megfogalmazhatatlan"
Ez a te véleményed, amit gondolom úgy alakítottál ki, hogy számodra ez hangzik a legszimpatikusabban. Nem ismerem a katolikus egyházat annyira jól, de ez egészen biztosan nem az ő álláspontjuk, és nem is a Biblia sem erről ír.
Ui: Nem szeretnék ateistákkal vitatkozni, mivel a kérdező arra kíváncsi, hogy a családja miért úgy gondolkodik ahogy, minden más eltér a témától.
"Katolikus családban nőttem/növök fel és érzékelem, ahogy körülöttem az emberek egyfajta istenhitet próbálnak magukban elmélyíteni"
Nekem azzal szokott bajom lenni, hogy akaratom ellenére inkább bennem mélyítenék el, pedig nincs szükségem rá.
Ebből is látszik, hogy az ateisták mennyire buták. Kb ugyanaz a szint, mint a fanatikus vallásosoké.
Egyik sem tud elképzelni egy másik alternatívát. De mégis ez a két csoport akarja megmondani, hogy mi a jó. Vicc az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!