Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Valaki el tudná magyarázni...

Valaki el tudná magyarázni nekem, mi is a szimbólum a versekben? Jó vagyok irodalomból, de ezt az egyet egyszerűen képtelen vagyok felfogni.

Figyelt kérdés
Számomra a szimbólumok igenis egyértelmű dolgokat jelképeznek, és nem sugallnak, sejtetnek. Nem értem...

2012. ápr. 5. 22:49
 1/6 anonim ***** válasza:
A szimbólumok jelképeznek valamit. Mindenféle művészetekben ott vannak a szimbólumok, amik nagyon ősi eredetű jelképek. Pl. az ALFA és az OMEGA a Kezdet és a Vég jelképe. (pl: Kosztolányi: Jaj, én vagyok a kezdet, és a vég, jaj, én vagyok, az omega és az alfa) A görög ábc-ből való szimbólumok. Általában misztériumokból, a régi időkben közismert legendákból származnak ezek a jelképek (a szárnyas ló), esetleg az újabb kori történelmi helyzetekből. Ezek a verset díszítik, elvontabbá, varázslatosabbá, misztikusabbá teszik. A költő műveltségére is jellemző, hogy mennyire használja ezeket a szavakat vagy kifejezéseket, a szimbólumokat, amelyek jellegzetes tartalmakat hordoznak. Az olvasó műveltségére is jellemző, hogy mennyire érti meg a szimbólumokkal átszőtt verseket. Ilyenkor legjobb megnézni pl.a wikipédiában, vagy lexiconban, hogy mi a jelentése annak a szónak.
2012. ápr. 5. 23:39
 2/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Olvasd el ezt az oldalt, ez talán segít megérteni, mi is az a szimbólum.

A szimbólumoknak mindig van egy valós és egy jelképes értelme is.

[link]

2012. ápr. 6. 00:53
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha az irodalmat szereted, akkor érdekesnek találod ezt az oldalt is.

[link]

2012. ápr. 6. 00:56
 4/6 anonim válasza:
a szimbólum önmagánál mindig többet jelent
2012. ápr. 7. 12:52
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Baromi egyszerű hétköznapi példa. Gyalogos közlekedési lámpa: A piros szín a vérre hasonlít, így magában hordozza a "veszély" jelentését. Az álló manus meg annak a szimbóluma, hogy te is ezt tedd, különben a véred fog folyni.

Irodalomban ugyanígy működik, ott mondjuk egy borúsnak, félelmetesnek leírt táj jelentheti mondjuk az adott kor társadalmi feszültségeit, vagy a költő hangulatát is.

Úgy a legkönnyebb felismerni a jelentésüket, hogy a saját gondolataid figyeled. Mi ugrik be elsőnek vizuálisan az adott bekezdésről? Néha az is kell, hogy tudd, hogy a szerző milyen körülmények közt írta a művet, így az ő fejével is tudsz gondolkodni. Képzeld magad az ő helyébe, az ő világába! Szánj rá 5 percet, hogy vizuálisan elképzed amit olvasol, és képzeld el a szerzőt az ő saját korában - vajon miért írja azt amit ír? Mi készteti rá, hogy tollat ragadjon? Nyilván valami probléma, amit az életben nem tud megoldani, ezért virágnyelven papírra veti.

Anno nekem is nehezen ment ezeknek a felismerése, és sajna az irodalom óra nem arról szólt, hogy elmagyarázták volna a tudat működését.

2012. ápr. 7. 16:19
 6/6 A kérdező kommentje:
Ahaa, értem. :D Talán. A szimbólumok megértésével nincs semmi problémám, csak azt nem értettem, miben többek egy allegóriánál. De most már kezd derengeni! :) Köszönöm szépen!
2012. ápr. 7. 19:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!