Hogyan lehetne "felfogni" a 3d-n túli dimenziókat?
Vannak kísérletek erre, és akinek van érzéke hozzá, az még talán lát is belőle valamit.
Keress vissza, már volt itt erről szó.
Bár... aki azt írja, hogy "eltudná"...
"csak vették valahonnan"
A matematika csodákra képes. Olyan szabályos alakzatot is találtak már, ami 3d-ben nem is létezik. Van olyan forgatás is (2 tengely körül egyszerre), ami szintén nem létezik nálunk.
Ezzel együtt még mindig nincs bizonyíték rá, hogy mindezek a valóságban is léteznének.
Én jártam ilyen specire az egyetemen (felvehető plusz órák).
Többdimenziós geometria volt, leginkább poliéderek.
Első közelítésben kombinatorikailag fogtuk meg a dolgot, mint a háromszög -> tetraéder -> szimplex... logika mentén, aztán a kockát általánosítottuk, és ezeket metszettük síkokkal, illetve alterekkel.
Ugye rajzolni nemigen lehetett, de mégis egyre jobban érzékeltük egyfajta belső látással ezeket a testeket.
Mellettem, körülöttem az egykori OKTV-s, olimpiás srácok voltak, ők hamarabb és jobban láttak, a prof meg 5D-ig számolt határolóalakzatokat (csúcs, él lap, határolótest, stb...)
Érdekes jelent volt, amikor mindenki hunyorogva ült és "számolt" valamit fejben és aztán az eredmények megegyeztek, azaz ugyanazt "látták".
Persze ehhez nagy segítség volt az Euler-poliédertétel, aminek van egy kombinatorikus-topologikus bizonyítása, és emiatt ez kiterjeszthető akárhány dimenzióra, ami alapján el lehet kezdeni tapogatózni.
Egy féléven át volt ez, a prof (Dr. Böröczky Károly) jól építette fel, terelt minket magasabb dimenziókba.
Vagyis az máris nem igaz, hogy senkinek nem sikerült...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!