Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, lehet pár kérdésem?

Keresztények, lehet pár kérdésem?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban vallásos voltam. Napi rendszerességgel olvastam a Bibliát,szinte fájt a fülemnek ha istenkáromlást hallottam,és komolyan foglalkoztatott Isten és a Biblia. Néha később kikacsintgattam a buddhizmus és az iszlám felé is,de alapvetően,de komolyabban mindig is csak az egy Isten érdekelt. Volt,hogy naponta ötször imádkoztam,még a vasárnapot/szombatot is igyekeztem betartani. De most nem is igazán ez a lényeg,egyesek szerint talán nem is voltam igazi keresztény,nos ezt eldönteni rátok bízom,most nem erről szeretnék beszélni. Aztán egyre inkább elkezdem hajlani a tudomány felé,hogy ez minek hatására következett be,már én sem nagyon emlékszek,egyszer csak azt vettem észre magamon,hogy már nincs igazi hitem. Ma már agnosztikus ateistának vallom magam,nem zárom ki Istent,bár ez az Isten különbözik a keresztény Istentől. Ami leginkább taszít a kereszténységben az a Biblia és a tanításai,de néha úgy érzem ezeket csak én értelmezem rosszul. Eldöntöttem,hogy utána szeretnék járni,pár dolognak ezért tettem fel ezt a kérdést/kérdéseket.

Tudnátok nekem az alábbiakra választ adni?

1)Miért létezik ennyi vallás a Földön. Tudom,nagyon nagyon elcsépelt kérdés,de nem érte,miért van ez,ha csak egy Isten van és ő azt akarja hogy higgyünk benne. A vallás csak puszta földrajz kérdése,az Indiában született gyerek nagy eséllyel hindu lesz,a Közel Keleten született muszlim/esetleg más monoteista és így tovább...ha valaki nem ismeri a keresztény hitet a pokolra jut? Persze azt mondják erre általában,hogy nem,de akkor mi értelme van a sok térítésnek?

2) Amikor azt mondják,hogy olvassam a Bibliát,mert az jó,tanulságos stb,mindig összezavarodok...a Biblia tele van rasszista,nőgyűlölő és egyéb undorító megnyilvánulásokkal. Például nem ellenzi a rabszolgaságot,sőt támogatja,emellett olyan törvény is van benne,hogy ha egy nőt megerőszakolnak és rajtakapják őt meg a férfit,akkor a férfinak fizetnie kell az apjának mivel megrontotta és ezért nem bocsáthatja el soha. Na most ez csúnya lesz de csak így tudom kifejezni magam. Mi a lófasz???? Ezt meg hogy? Ebben hol az igazság? Az,hogy a rabszolgaság és hogy így bántak a nőkkel a Biblia szerint jó,mivel hogy az társadalmilag elfogadott volt,nagyon gyenge és nagyon undorító magyarázat. Egy igazságos Istennek hogy lehetnek ilyen törvényei?

3) A homoszexualitás bűn a Biblia szerint. Akkor Isten miért teremt embereket aki melegek. Nekik sosem lehet boldog életük ha a Biblia tanításait követik,hiszen nem lehetnek együtt a párjukkal stb.

4)Isten miért csak ilyen kis területen tevékenykedett? Miért nem vitte el az igét a világ többi részére is? Mondjuk küldhetett volna prófétákat Amerikába,Indiába,Afrikába,Ausztráliába,de ő csak a Közel Keletre gondolt,egy olyan területre ahol a világ népességének kb 2 %a lakik. És ha már itt tartunk miért nem Kínába küldte el a prófétákat,ahol nagy az írástudás vagy egy közép amerikai civilizációhoz? A világ népének többi részére miért nem gondolt? Például végignézte,ahogyan az aztékok emberáldozatokat mutatnak be,mindezt évszázadokon keresztül,miért nem küldött egy prófétát,hogy elmagyarázza,ez nem jó és értelmetlen.

5)Az evolúciót nyugodtan kezelhetjük tényként,a Vatikán is elfogadta,ahogyan az ősrobbanást is. Egyet nem értek. Isten az ember számára teremtette a Földet. Megteremtette az univerzumot,évmilliókat várt,hogy kialakuljon a Föld,majd,hogy megjelenjenek az első élőlények. Majd jött még pár millió év,végignézte a dinoszauruszok és más lények korát,ami teljesen értelmetlen,hiszen a létüknek semmi értelme nem volt,nem voltak lelkeik,egyszerűen csak voltak,de mégis évmilliókig várt. Aztán jött az a híres meteorit és jött a jégkorszak. Szintén nagyon hosszú éveket várt,hogy kialakuljon az ember,majd a Közel Kelet egy apró zugába,ahol írni,olvasni sem tudtak,sokáig csak szájhagyomány volt. Ez eléggé nonszensz.

6)Eredendő bűn. Mi igazság van abban,ha valaki más bűnérét bűnhődünk? Jézus megszabadított minket egy olyasvalami tehertől,amit el sem követtünk. Amiről nem tehetünk. Az eredendő bűn óta az ember bűnös,de ezt Isten "rakta" belénk,hiszen azelőtt az ember tökéletes volt,de miután hibázott,Isten bűnre hajlamossá tette,szóval Isten elküldte a fiát,hogy megszabadítson attól amiről nem is tehetünk...értem.

Nos remélem senkit sem bántottam meg,de szeretnék ezekre választ kapni,leírnék a válaszolóknak pár kritériumot:

1)A kérdéseimre válaszolj.

2)Nem,nem kell megtérítened,ismételten arra kérlek,hogy a kérdéseimre válaszolj.

3)Kerüld a szitkozódást,azt,hogy hülyének állítasz be engem.

4)Ne trágárkodj(bár a keresztények nem is szoktak és ez tisztelendő).

2015. dec. 7. 16:45
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:

Üdv, na én is elértem ide! :D

Lássuk a kérdéseket:

1. Vallások

Nézzük a sátán szemszögéből a dolgot. Ha van egy Isten aki ellen minél több embert akarsz fordítani, mit kell tenned? Segítesz nekik más Isteneket kitalálni amikben hihetnek és összezavarodhatnak, hogy végül melyik is az igazi Isten.

Ha Isten azt mondaná, hogy van egy Isten, van egy vallás és nektek kötelező ebben hinni, akkor azt Te szabad akaratnak neveznéd? Nekem a szabad akarat azt jelenti, hogy elém van tárva minden információ én pedig ELDÖNTÖM, hogy melyiket akarom követni.

Manapság az egész világon hirdetik a kereszténységet. Egy hindu, egy muszlim egy budhista is találkozik vele. Nem számít, hogy ki hova születik. Akármennyire meglepő, még csak komoly előnynek sem számít, ha valaki kereszténynek születik. Sokkal nehezebb langyos keresztényből igazivá válni, mint más vallásúként megérteni az igaz Istent és megtérni.

2. Biblia - törvények

Tudod mit mondott Isten a zsidó népnek, amikor összegyűltek a Sínai hegy alatt? Adok nektek törvényeket, amit ha betartotok és elfogadtok, akkor Ti lesztek az én választott Szent népem. Nép, a zsidó nép, akikre ezek a törvények vonatkoznak. Ez egy szövetség volt Isten és a zsidó nép között. Tartsd meg a törvényt és megáldalak. Ránk, nem zsidókra egy újabb szövetség érvényes, ami Jézuson keresztül köttetett. Tehát amiket olvasol a Bibliában, azok a Jézus előtti zsidóságra érvényesek. Jézust el kellett volna fogadniuk nekik is és azzal az Ószövetségi törvényeket felülírták volna az Újszövetségiek. Ezt ők nem tették meg, de ez már nem Isten akarata többé. Az Újszövetség írja is: aki törvény által akar megigazulni az átkozott. Ez azért elég komolyan kifejezi, hogy ezen törvények a mai világban elfogadhatatlanok, nem?

3. Homoszexualitás.

Erre valaki szépen válaszolt már, bár nem volt elég egyértelmű. Isten nem teremti a homoszexualitást, ez már a bűn következménye. Ahogy az indulatos ember is, a perverz ember is, a pedofil hajlamokkal bíró ember is, stb.

Az embernek vannak vágyai, ösztönei, rajta áll, hogy korlátozza-e, vagy engedi szabadon száguldozni őket. És ezzel most még csak bele se mentem a "homoszexualitás genetikai vagy kialakul?" vitába.

4. Hogy miért Ábrahámot, miért a zsidókat választotta Isten? Erről őt kéne majd megkérdezni. Lehet, hogy semmi oka nincs - választani kellett valakit -, de lehet, hogy van valami oka. Nem tudjuk, miért fontos ez? Nyilvánvalóan célja volt elterjeszteni idővel az ismeretet az egész világon, ahogyan ez történt is. Valahol el kellett kezdeni.

Az írástudatlanság érvként használata pedig csak abban a esetben történhet meg, ha valaki tényleg nem ismeri Jézus életét és tanítását. Nem a tudás tesz valakit hívővé és alkalmassá Isten szolgálatára. Sőt, a tudós főleg abban az időben hatalmas egóval járt. Akik tudtak olvasni, írni, azok nagyok voltak a népeikben, nem volt rájuk jellemző az alázat, egyébként is Isten hatalma sokkal inkább megmutatkozik, ha tanulatlan emberek egyik napról a másikra beszélnek úgy, ahogy egy képzett rabbi sem tudott.

És most itt is elegánsan elkerültem egy nagy vitát, hogy valójában mennyire is volt tanulatlan és írástudatlan a zsidó nép... :)

5. Evolúció

Erről is írt már valaki. Az egyedfejlődés létezik, pl egy emberi fajból is kialakultak a mai rasszok, illetve nem nehéz elképzelni azt sem, hogy a patkány és az egér őse ugyan úgy nézett ki, erre van bizonyíték is. De arra is, hogy a denevér és a patkány is közös őssel rendelkezett? Nem, arra nincs. Mert nincs is közös ős, külön fajnak lettek teremtve.

Az ősrobbanás még nagyobb hülyeség, ezt tényleg csak a legelvakultabb tudósok kezelik tényként, mindenki más mint a leglogikusabb elmélet veszi. Nem tény.

És nyilván ha Isten nem malmozott millió éveket keresztül, akkor ezt az ellentmondást fel is oldottuk. Valóban fura lenne az évmilliárdokat malmozó Isten...

6. Eredendő bűn.

Más bűnéért bűnhődünk? Nem. Az eredendő bűn nagyon furán él az emberekben. Nem azt jelenti, hogy minden ember aki megszületik bűnös, hanem bűnös lesz. Mert ilyen az ember. Senki sem tud tökéletes életet élni. Az eredendő bűn szimplán ezt jelenti. És miért eredendő? Erre van egy elméletem, ami 100% feltételezés, de annak jó.

Anno Isten azt mondta Ádámnak, hogy ne egyen a fáról, mert meghal.

Addig Ádám nem tudott meghalni, a sejtjei nem öregedtek, stb, ilyen volt a genetikája. Isten tökéleteset teremtett. Aztán Ádám evett a fáról. Én úgy képzelem a gyümölcsben olyan hatóanyagok/enzimek lehettek, amik átírták a genetikai kódját - ne felejtsük el, Istenről beszélünk, de azt mondom erre hamarosan talán mi is képesek leszünk - és onnantól kezdve már nem volt tökéletes. Öregedni kezdett, érezte a fájdalmat, stb... Nem vállt bűnössé automatikusan, de olyan hatások kezdték érni, amik miatt olyan döntéseket kezdett hozni, amik Istennek nem tetszettek, tehát bűn.

Ádám a tökéletesség állapotában is követhetett volna el bűnt (követett is el, evett a fáról), szabad akarata volt, ez nem változott, de akkor még nem volt rá oka. Amíg a kísértő tele nem beszélte a fejét Éván keresztül.

De ez csak egy elmélet, ezt a részét nem kell komolyan venni. A többit viszont fontolgathatod. :)

2015. dec. 12. 12:43
 32/32 anonim válasza:
Én is így vagyok ezzel ahogy te, kedves kérdező. De szerintem van még egy fontos kérdes:az, hogy ugye ádámnak és évának 2 fia született(gondolom több is) Kain és Ábel. Kain megölte Ábelt és utána elmenekült, majd elvett feleségül egy nőt. És itt jön a kérdés: Ki vokt az a Nő? Elvileg csak Évát és Ádámot teremtette, tehát az ő gyerekük, De azt Isten tiltja, hogy a testvéred vedd feleségül. Akkor most hogyan is van ez? Ne gyertek azzal hogy isten ezt csak később mondta, mert ő most létezik egszerre a múltban, a jelenben és a jövőben, tehát már akkor elleneznie kellett a testvérházasságot. Sajnálom hogy nem a kérdésre válaszoltam, de szerintem ez is egy fontos kérdés.
2016. jan. 6. 16:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!