Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények, lehet pár kérdésem?

Keresztények, lehet pár kérdésem?

Figyelt kérdés

Gyerekkoromban vallásos voltam. Napi rendszerességgel olvastam a Bibliát,szinte fájt a fülemnek ha istenkáromlást hallottam,és komolyan foglalkoztatott Isten és a Biblia. Néha később kikacsintgattam a buddhizmus és az iszlám felé is,de alapvetően,de komolyabban mindig is csak az egy Isten érdekelt. Volt,hogy naponta ötször imádkoztam,még a vasárnapot/szombatot is igyekeztem betartani. De most nem is igazán ez a lényeg,egyesek szerint talán nem is voltam igazi keresztény,nos ezt eldönteni rátok bízom,most nem erről szeretnék beszélni. Aztán egyre inkább elkezdem hajlani a tudomány felé,hogy ez minek hatására következett be,már én sem nagyon emlékszek,egyszer csak azt vettem észre magamon,hogy már nincs igazi hitem. Ma már agnosztikus ateistának vallom magam,nem zárom ki Istent,bár ez az Isten különbözik a keresztény Istentől. Ami leginkább taszít a kereszténységben az a Biblia és a tanításai,de néha úgy érzem ezeket csak én értelmezem rosszul. Eldöntöttem,hogy utána szeretnék járni,pár dolognak ezért tettem fel ezt a kérdést/kérdéseket.

Tudnátok nekem az alábbiakra választ adni?

1)Miért létezik ennyi vallás a Földön. Tudom,nagyon nagyon elcsépelt kérdés,de nem érte,miért van ez,ha csak egy Isten van és ő azt akarja hogy higgyünk benne. A vallás csak puszta földrajz kérdése,az Indiában született gyerek nagy eséllyel hindu lesz,a Közel Keleten született muszlim/esetleg más monoteista és így tovább...ha valaki nem ismeri a keresztény hitet a pokolra jut? Persze azt mondják erre általában,hogy nem,de akkor mi értelme van a sok térítésnek?

2) Amikor azt mondják,hogy olvassam a Bibliát,mert az jó,tanulságos stb,mindig összezavarodok...a Biblia tele van rasszista,nőgyűlölő és egyéb undorító megnyilvánulásokkal. Például nem ellenzi a rabszolgaságot,sőt támogatja,emellett olyan törvény is van benne,hogy ha egy nőt megerőszakolnak és rajtakapják őt meg a férfit,akkor a férfinak fizetnie kell az apjának mivel megrontotta és ezért nem bocsáthatja el soha. Na most ez csúnya lesz de csak így tudom kifejezni magam. Mi a lófasz???? Ezt meg hogy? Ebben hol az igazság? Az,hogy a rabszolgaság és hogy így bántak a nőkkel a Biblia szerint jó,mivel hogy az társadalmilag elfogadott volt,nagyon gyenge és nagyon undorító magyarázat. Egy igazságos Istennek hogy lehetnek ilyen törvényei?

3) A homoszexualitás bűn a Biblia szerint. Akkor Isten miért teremt embereket aki melegek. Nekik sosem lehet boldog életük ha a Biblia tanításait követik,hiszen nem lehetnek együtt a párjukkal stb.

4)Isten miért csak ilyen kis területen tevékenykedett? Miért nem vitte el az igét a világ többi részére is? Mondjuk küldhetett volna prófétákat Amerikába,Indiába,Afrikába,Ausztráliába,de ő csak a Közel Keletre gondolt,egy olyan területre ahol a világ népességének kb 2 %a lakik. És ha már itt tartunk miért nem Kínába küldte el a prófétákat,ahol nagy az írástudás vagy egy közép amerikai civilizációhoz? A világ népének többi részére miért nem gondolt? Például végignézte,ahogyan az aztékok emberáldozatokat mutatnak be,mindezt évszázadokon keresztül,miért nem küldött egy prófétát,hogy elmagyarázza,ez nem jó és értelmetlen.

5)Az evolúciót nyugodtan kezelhetjük tényként,a Vatikán is elfogadta,ahogyan az ősrobbanást is. Egyet nem értek. Isten az ember számára teremtette a Földet. Megteremtette az univerzumot,évmilliókat várt,hogy kialakuljon a Föld,majd,hogy megjelenjenek az első élőlények. Majd jött még pár millió év,végignézte a dinoszauruszok és más lények korát,ami teljesen értelmetlen,hiszen a létüknek semmi értelme nem volt,nem voltak lelkeik,egyszerűen csak voltak,de mégis évmilliókig várt. Aztán jött az a híres meteorit és jött a jégkorszak. Szintén nagyon hosszú éveket várt,hogy kialakuljon az ember,majd a Közel Kelet egy apró zugába,ahol írni,olvasni sem tudtak,sokáig csak szájhagyomány volt. Ez eléggé nonszensz.

6)Eredendő bűn. Mi igazság van abban,ha valaki más bűnérét bűnhődünk? Jézus megszabadított minket egy olyasvalami tehertől,amit el sem követtünk. Amiről nem tehetünk. Az eredendő bűn óta az ember bűnös,de ezt Isten "rakta" belénk,hiszen azelőtt az ember tökéletes volt,de miután hibázott,Isten bűnre hajlamossá tette,szóval Isten elküldte a fiát,hogy megszabadítson attól amiről nem is tehetünk...értem.

Nos remélem senkit sem bántottam meg,de szeretnék ezekre választ kapni,leírnék a válaszolóknak pár kritériumot:

1)A kérdéseimre válaszolj.

2)Nem,nem kell megtérítened,ismételten arra kérlek,hogy a kérdéseimre válaszolj.

3)Kerüld a szitkozódást,azt,hogy hülyének állítasz be engem.

4)Ne trágárkodj(bár a keresztények nem is szoktak és ez tisztelendő).

2015. dec. 7. 16:45
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Az evolúció nem csak elmélet rengeteg bízonyiték van rá,attól függetlenül,hogy elfogadod e vagy nem,ha már itt tartunk Istent ki teremtette? A világ felépítése nem intelligens tervezőre utal,épp ellenkezőleg,a világ nagyon nagyon tökéletlen.Ne haragudj de ez a sejtes példád nagyon rossz. Igen nekik nincs agyuk,de neked van,ha valamid megsérül akkor az ideghálózatokon keresztül információ jut az agyba és az azonnal megkezdi a sérülés ellátásának feladatát.
2015. dec. 7. 21:22
 22/32 anonim ***** válasza:

"Miért nem egy írni olvasni jól tudó néphez küldte őket,akik meg tudják vizsgálni a tényeket? Egyébként a kérdéseim egy része mint ez is nem sajátok,hanem Christopher Hitchens egy videójában láttam/hallottam őket."

Hát azt azért illene tudni, hogy ez a Közel-Kelet olyan civilizációk bölcsője, mint a szír, az asszír, az egyiptomi (kopt), a görög, az örmény stb. Ezek lettek a legősibb keresztény egyházak is, a mai napig léteznek.

Az apostolok pedig a Kaukázustól Etiópiáig, a Brit szigetektől Indiáig sokfelé eljutottak. Igen, Indiáig is, ma kb. 10 millió olyan keresztény él Indiában, akiknek az őseit Tamás apostol keresztelte meg.

Christoper Hitchens tanulhatna egy kis történelmet. Meg te is :)

2015. dec. 7. 21:34
 23/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó ezt például,bár nem sokat változtat a véleményemen. A Közel Kelet valóban nagy civilizációk bölcsője és a zsidó is egy elég okos nép,da ha a Bibliából indulunk ki,a kezdetben mégis csak egy analfabéta nép volt. Nem az egész Közel Keletet értem alatta,csak egy kis részét. Nem értem miért kellene nekem és Chrisnek történelmet tanulnom,nem állítottam,hogy a kereszténység nem jutott el sehova,mert az,hogy te az vagy is bizonyitja,hogy igen. De akkor is sokkal gyorsabban mehetett volna végbe,ha egy igazán nagy civilizáció birtokába kerül. Az,hogy Indiáig és Etiópiáig is,az szép teljesítmény,de akkor is kevés,Dél és Közép Afrika,Kína,Dél-Kelet Ázsia Isten nélkül maradt,nem beszélve Amerikáról és Ausztráliáról,aminek lakói 1788-ig nem tudtak semmit Istenről és itt a lényeg. Ugyanakkor köszönöm a válaszodat.
2015. dec. 7. 21:43
 24/32 A kérdező kommentje:
Bocs a helytelen fogalmazásért legközelebb majd jobban átnézem :D Tehát sokkal gyorsabban és nagyobb arányban terjedt volna a kereszténység,ha a tudás egy nagy civilizáció birtokába kerül.
2015. dec. 7. 21:44
 25/32 A kérdező kommentje:
A görög és örmény civilizáció nem közel keleti :D Persze ,bocs ah tévednék,de nem hiszem
2015. dec. 7. 21:46
 26/32 anonim ***** válasza:

Nehogy visszatérítsenek, ami a Közel-Keletről jött eddig csak pusztulást hozott magával (zsidók, keresztények, muszlimok: ugyanaz a fajta).

Az ember egyáltalán nem bűnös, ezt még a zsidók sem hiszik, de próbálják már gyerekkorodban beléd táplálni, hogy fájjon ha szakítasz a "megváltóddal".

Az evolúció tudományos tény, innentől kezdve ki is zárhatjuk a Bibliát, ami a primitív hülyék szerint Isten szava és csak az igazság.

Nehogy keresztény legyél, ami a Közel-Keletről jött nem ér semmit. :)

2015. dec. 8. 03:04
 27/32 anonim ***** válasza:
Valahogy nem bullshit válasz nem érkezett. A kereszténység objektíven nem igaz, nincs egy jó okod se visszatérni. Az emberiség a történelem során bizonyítottan vagy 3000 istenséget tisztelt, te csak eggyel többel szemben vagy ateista, mint a többiek.
2015. dec. 8. 22:23
 28/32 anonim ***** válasza:

Szia!

Válaszolok a kérdéseidre.

1. "Miért létezik ennyi vallás a Földön."

-->Talán mert a különböző népek/vallások sokféleképpen gondolkodnak a transzcendenciáról. Nyilván mindenki azt terjeszti, amiben hisz.

2. "Ebben hol az igazság?"

-->A Bibliában sehol sincs nőgyűlölő kijelentés, ezt csak eltúlozzák. Abban az időben a nőknek nem volt annyi joguk mint a férfiaknak, és ez az ókori mentalitás látszik a Szentíráson is. Nem volt ez másképp a görögöknél sem, ott tudomásom szerint a nőket be sem engedték az olimpiára. Akkor ők is "nőgyűlölők" voltak? Ugyan már. :-) A zsidóknál egyébként is voltak tekintélyes nők. Például Debóra prófétaasszony, vagy a nemzeti hős, Eszter.

A rabszolgaságról meg csak annyit, hogy ne keverd össze azzal, ami a rómaiaknál folyt. Figyelmedbe ajánlom a Hertz kommentárt, ott bővebben ki van fejtve a dolog.

"Akkor Isten miért teremt embereket aki melegek."

-->Isten nem teremtett homoszexuális embereket. Ő az embereket heteroszexuálisnak teremtette. Ezzel kapcsolatban figyelmedbe ajánlom a Teremtés könyve 1-4. fejezetét. A homoszexualitás már a bűn következménye, semmi köze nincs az eredeti, édeni állapothoz. Isten

4. "Isten miért csak ilyen kis területen tevékenykedett?"

-->Isten alapvetően missziós népnek választotta ki Izraelt, de ők ezt a küldetést nem teljesítették. Ezért a választottság vissza lett tőlük vonva, és az Ősegyház lett az új választott nép, aki az 1. század végére az egész Római Birodalom területére elvitte az igét.

5. A Biblia nem természettudományos kézikönyv, így értelmetlen az evolúcióval meg a jégkorszakkal megpróbálni összeegyeztetni. Kb úgy, hogy az Ősrobbanás modell szerint is értelmetlen a "Nagy Bumm" előtt az időről beszélni, mert akkor nem volt olyan.

6. "Mi igazság van abban,ha valaki más bűnérét bűnhődünk?"

-->Az emberek nem az ősatyák bűnei miatt ítéltetnek meg, hanem a saját bűnük miatt.

2015. dec. 8. 22:43
 29/32 anonim ***** válasza:

No, akkor lássuk...

"1)Miért létezik ennyi vallás a Földön."

Azért, amiért nem szereti minden ember ugyan azt a színt, vagy illatot. Az embereknek különbözőek az igényeik és tapasztalataik más és más irányokba terelődnek a spirituális megtapasztalásaik is. Nyilván mindenki a saját spirituális megtapasztalását fogja valósnak tartani és másét kétségbe vonni. Aztán pedig te eldöntheted, hogy kinek hiszel és kit fogsz követni.

Tudod kezdetben csak egy vallás volt. Ez a természeti vallás. Ennek lényege, hogy mindent szentnek és egy nagy élő rendszernek gondoltak. Persze ez csak ma fogalmazható meg így ilyen precízen és modern szavakkal, nyilván régen ez nem így fogalmazódott meg, hogy "minden szent". De ez ma a legegyszerűbb megfogalmazása.

Idővel aztán ahogy az egy nép szétszakadt és több népcsoport kezdett létrejönni a világ különböző tájain, úgy a hitvilág is más és más irányba fejlődött, annak megfelelően, hogy milyen égtájon és milyen történelmi múlttal rendelkeztek. A tapasztalat az, ami formálja a vallásokat. Az már régen rossz, amikor bemerevedik és dogmatizál egy vallás.

---

"2) Amikor azt mondják,hogy olvassam a Bibliát,mert az jó,tanulságos stb,mindig összezavarodok...a Biblia tele van rasszista,nőgyűlölő és egyéb undorító megnyilvánulásokkal."

Nem a biblia, hanem az ó-szövetség. Még csak az ó-szövetség sem teljes egésszében, hanem annak csak a zsidókról szóló történeteiben. De persze ezt kihangsúlyozni nem lehet, hiszen akkor antiszemita vagyok. Még akkor is, ha azt mondom, hogy a zsidók Istene nem a világ Istene.

---

"3) A homoszexualitás bűn a Biblia szerint."

Szombat napon fát szedni is.

---

"4)Isten miért csak ilyen kis területen tevékenykedett? Miért nem vitte el az igét a világ többi részére is?"

Összefoglalva a hosszú monológodat, a kérdésed az, hogy miért ide születik a megváltó?

Nos, a megváltó csak egy van, és beláthatjuk a világ népei meg sokan. Így aztán el kell dönteni, hogy hova szülessen. Ennek okán pedig mindenképpen oda KELL születnie a megváltónak, ahol a legnagyobb a sötétség. És ott kell tanítania és a fényt elhoznia, ahol a legmélyebben van az emberiség. Ha nem így tesz, hanem egy magasabb emberi minőség szintjén jelenik meg, és ott hajtja végre a megváltást, akkor minden más emberi minőség, ami az alatt van, megváltatlan marad.

Márpedig akkor is és ma is éltek és élnek még a zsidók között is jó emberek és megváltásra, megbocsátásra érdemes emberek. Az más kérdés, hogy a törvényeik és a saját megkövült dogmatikájuk ezeket a jó embereket nem engedi kibontakozni és megmutatkozni.

Lásd ott volt Nikodémus, aki ugyancsak zsidó pap volt. Jézust szerette, és elfogadta Isten fiának, életét nem egyszer próbálta megmenteni. Ennek ellenére, elnyomta hangját a zsidó dogmatika.

Mégis, amikor Jézus szavaival dorgálja a papokat, akkor nem hiszem, hogy Nikodémusra gondolt volna.

Ez az oka.

Ha pedig az ószövetségre gondolsz, nos az meg egy az egyben zsidó őstörténelem vallásos keretek között, szóval az, hogy látszólag az ószövetség szerint Isten csak a zsidókkal foglalkozott egy érthető dolog, hiszen ők csak magukról óhajtottak értekezni ebben a műben, nyilván nem érdekelte őket az, hogy Istenük más népekkel mikor mit csinál.

---

"5)Az evolúciót nyugodtan kezelhetjük tényként,a Vatikán is elfogadta,ahogyan az ősrobbanást is."

Az, hogy a vatikán mit fogad el és mit nem, engem mint vallásos embert igazán hidegen hagy.

Az meg, hogy te mit értesz evolúció alatt megint más kérdés. Ha a fajok egymásból való fejlődését, akkor ezzel nyilván nem értek egyet, mert erre nincs bizonyíték. Ha pedig arra célzol, hogy van a fajoknak egy célzott fejlődése, vagy mondhatjuk alkalmazkodó képessége a környezetéhez, akkor ezzel egyet kell értenem, mert ez valóban igaz.

Ha evolúciót akarsz látni, akkor kérlek formálj agyagból egy mókust, majd tedd ki a kert közepére, és nézd meg, hogy mikor lesz belőle mókus.

Amit tapasztalni fogsz az az, hogy nem, hogy élet lesz belőle, de még a forma, amit megalkottál az is eltűnik az időjárás következtében. Pedig azért neked már előnyöd van, hisz az élet már kialakult ugyebár, és valószínűleg az agyagformád is hemzseg a mikro élettől. Mégsem lesz az anyagi része élővé.

Ennek oka, hogy az anyag a kristály önmagától nem lesz önszervező és nem kezd el egyre összetettebb formát felvenni.

Ehhez két dolog hiányzik a számára. Egyik az információ, amely meghatározza, hogy hogyan kell az anyagot szervezni, a másik pedig az értelem, ami képes az információt dekódolni és aktív cselekvéssé alakítani. Sem az információ sem az értelem nem fizikai létező, noha vannak fizikai megnyilvánulásai. Lásd az információ tárolója lehet maga fizikai, amit mi DNS-nek hívunk, de ez önmagában még kevés.

---

"6)Eredendő bűn. Mi igazság van abban,ha valaki más bűnérét bűnhődünk? "

Ebben csak a zsidók és a tőlük átvevő zsidó - keresztények hisznek. Buddizmus legalább azt mondja, hogy a saját előző bűneidet viseled ma. Bár ezzel is tudnék vitázni ... sokat...

Mindenesetre én az ilyesmit nem tartom valósnak. Ez sokkal inkább a félelemkeltés egyik eszköze. Hisz ha bűnös vagy, és csak nálam van a bűnöd feloldásának a kulcsa, akkor nyilván egész életedben azt fogod tenni, amit én parancsolok, különben mehecc a pokolba...

---

Anonymus

2015. dec. 9. 23:31
 30/32 anonim ***** válasza:
Kérdező, az a helyzet, hogy nagyon jól látod a dolgokat. Ha ésszel és logikával nézzük, a kereszténység és zsidóság egy értelmetlen katyvasz. Én úgy gondolom, hogy ha Isten létezik, akkor valószínűleg nem olyan, mint ahogy az egyes vallások leírják. Annál sokkal hatalmasabb és mindenhatóbb. Az az Isten, a valódi ÚR, akinek egyetlen csettintésére lezajlott a fizikai, kémiai és biológiai evolúció, hiszen 14 milliárd év számára csak egy szempillantás. Ő nem bíbelődött egyenként teremtményeivel, hanem egyetlen parancsára kialakult minden a szingularitásból. Nem az a pusztító Isten, akit a zsidók Jahve néven tiszteltek, aki egy volt a judaizmus egykori politeista istenei közül. Ez az Isten nem plántált lelket az emberekbe, mert tudja, hogy úgyis mindenkit fel tud majd támasztani. És nem foglalkozik az emberek cselekedeteivel vagy hitével, hiszen tudja, hogy a túlélésért küzdünk nap mint nap, törvényszerű, hogy erkölcsileg helytelen dolgot cselekszünk. Számára mindenki egyenlő, legyen az nő vagy más rasszba tartozó ember. És ez az Isten valóban elküldte egyszülött fiát, de azt nem az eredendő bűn miatt tette, hanem így nyilvánult meg teremtményei számára, a csodákkal, és a feltámadással. A keresztények, zsidók, muzulmánok, hinduk istenképe egyáltalán nem teljes, mind csak részigazságokat tartalmaz, de a Mindenható felfoghatatlan nagyságát nem képes teljes egészében visszaadni egyik sem. A mi Istenünk végtelen és örök, emberi logikával nem érthetjük meg soha. Ennek ellenére hiszem, hogy létezik, de teljes egészében jogosnak találom a felvetett kérdéseidet.
2015. dec. 12. 00:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!