Vajon, ha isten el akarja pusztítani az embereket vagy az emberiség nagy részét, akkor miért földrengésekkel meg egyéb katasztrófákkal próbálkozik?
Tudod minden katasztrófának van egy nagy látványos oldala, és van egy rejtett, kevesek által látott oldala. Vegyük a Titanicot. Nagyon sok ember halt meg a tragédiájában. Csak hogy a Titanicról nem csak azt állították a tervezői, hogy elsüllyeszthetetlen, hanem szó szerint ezt állították róla: Ezt még az Isten sem süllyesztheti el! A Titanic egyik oldalára méteres betűkkel felfestették: Se Isten, se Pápa! Ezt az oldalát hasította végig a jéghegy. Tehát a Titanic tragédiája mögött ott van a mérhetetlen emberi felfuvalkodottság. A dátumban nem vagyok teljesen biztos, azt hiszem 1928 decemberében egy olasz város utcáin a következő reklámtranszparenssel kívánt boldog újévet egy vasbetonszerkezetekkel építő új vállalkozás: No Bambino /Jézuska/ küldj csak egy jó kis földrengést, ha tudsz, a mi épületeink mindent kibírnak! Az emberek két napig mosolyogtak a feliratokat látva, majd több mint 100.000 ember halt meg a bekövetkező földrengés romjai alatt. A híres mindent kibíró vasbetonszerkezetek kártyavárként omlottak össze. De mondom tovább! New Orleansban a Katrina hurrikán ugyan azon az útvonalon ment végig, ahol minden évben a homoszexuálisok tartották a felvonulásaikat. A 2006-os cunami azt a területet érte, ahol a legmagasabb volt a gyermekprostitúció. Egy tragédia sem történik véletlenül, ok nélkül. Van aminek tudjuk az okát, van aminek nem. A náci zsidóüldözést megelőzően például az európai zsidóság a "legjobb" úton haladt a teljes beépülés felé. Ebből ébresztette fel őket Hitler. A Biblia néhány ezer évvel korábban ezt ugyan megtiltotta nekik, csak azt hitték, büntetlenül meg lehet feledkezni Isten parancsáról. Hát nem! Megfeledkezni, semmibe venni Isten parancsát lehet, csak nem büntetlenül, nem következmények nélkül, és nem a végtelenségig. Vétkezni Isten ellen csak ideig-óráig lehet, a Biblia ebből soha sem csinált titkot. Te rálegyinthetsz nyugodtan Istenre meg a Bibliára, csak arra vigyázz, ne hogy Isten legyintsen rád, mert nem kérdés ki jön ki rosszabbul a dologból! Szidhatod Istent, kritizálhatod, bírálhatod. De el jön a nap, amikor fordul a kocka, felcserélődnek a szerepek, és azon kapod magad, te ülsz a vádlottak padján, és Isten a bírói székben. A gond csak az, hogy amíg a te kezedben semmi hatalom sincs Isten felett, neki van hatalma feletted nem csak ítélkezni, de az ítéletet végre is hajtani.
A Jézusba vetett hit reményt ad.
"méteres betűkkel felfestették: Se Isten, se Pápa!"
Ezt sehol sem írták fel.
1928-ban Olaszországban egyáltalán nem volt földrengés.
Kitaláció. Egyébként meg az egyik legtöbb istenhívő épp Olaszországban van.Ott kellene lennie a legkevesebb bajnak.
"A 2006-os cunami azt a területet érte, ahol a legmagasabb volt a gyermekprostitúció."
De cunami máshol is volt, ahol nincs is gyermekprostitúció.
Aki nem akar hinni, annak írhatsz bármit, úgy is megmagyarázza. Ha neked jobb úgy, hogy nincs Isten, tőlem hidd azt, és ha az Isten tagadást te nem hitnek hívod, hanem tudományos ismereteken alapuló meggyőződésnek, és bizonyosságnak, nekem az sem fáj. Ha nekem van igazam, azzal neked előbb-utóbb szembe kell nézned. Ha neked van igazad azt én én sosem tudom meg. Ha azt gondolod én jellemgyengeségből hiszek, és ez által magad különbnek tarthatod, én ennek az örömétől sem fosztlak meg, aludj jól!
Szia! :)
Erre nagyon jó példa Jézus méh-példázata. Szó szerint nem tudom, így csak a lényegét írom le (remélem helyesen emlékszem):
Jézus és Szent Péter sétáltak a városban. Mindenhol szegény, beteg emberek fogadták őket, amerre csak mentek, mindenhol a szomorúság és a csüggedtséggel találkoztak. Szent Péter elgondolkozott nagyon. Jézus ezt kérdézte tőle: "Péter, minn gondolkodsz?" Péter így felelé: "Jézusom, azon gondolkodtam, hogy uralommal mennyivel jobb a világ. Kérlek, hadd legyen nekem is hatalmam, hogy igazságot tehessek, és boldogságot teremtsek a Földön." Jézus azt mondta: "Péter, az uralom nem egyenlő a határtalan uralkodással. Nem vagyunk Teremtők, hogy jogunkban álljon változtatni." "De mégis, Jézusom, én képes lennék rá"-mondta Péter. Jézus ekkor azt mondta: "Hatalmad van." És valóban: Péter érzett valamit, aminek korábban nem volt hatalmában.
Kis idő múlva egy erdőhöz értek. Folytatták útjukat, s hamarosan megláttak egy vénasszonyt, aki egy almát akart levenni a fáról. Szent Péter így szólt: "Jézusom, most megmutatom, hogy igazságosságom micsoda kincse lesz a világnak"- ezzel odaszólt az öregaszonynak is: "Asszonyom, hatalmam segítséggel lesz Ön iránt." Az asszony, aki nem figyelt oda, hogy mit piszkál a fák lombjai közt, bizony a méhkaptárat kezdte el botozni. Rémülettel bámult a két alak felé, majd eliramodott. Szent Péter dühöngött: "Hogy lehet, hogy én segítséget nyújtok neki, ő pedig elmégy előlem?" Jézus azt tanácsolta neki, hogy ne dühöngjön, hanem helyezze vissza a kaptárat a helyére, és folytassák utukat a falu irányába. Szent Péter, mihelyst megfogá a kaptárat, abból kizúdul a megbolydult méhcsapat, és egy alakként támadá meg őt. Szent Péter új hatalmánál fogva lendít egyet, s a méhek szánkázva terülnek el a fövenyen. Jézus ekkor így szólt: "Látod, Péter, hibáztatod a te Uradat, miképpen nem tud egyetlen oktondit büntetni száz másik nélkül, s lám, új hatalmadnál fogva te is ebbe a hibába esel."
Szent Péter nem tudott mit szólni, csak érezte, hogy hatalma elcsitul, és újra a régi lesz.
Remélem megértetted :)
19:59-nek.
Aki meg mindent istennel magyaráz, annak meg lehet cáfolni ezer dolgot. Úgyis mindent istennel magyaráz.
Ezek a példabeszédek mind Jézus halála után készültek.
A legrégebbi is halála után 50! évvel.
Követői írták, hogy bizonyítsák Jézus isteni eredetét.
Lehet benne hinni, ha nektek úgy jó.
De ne akarjatok olyan történéseket bizonyítani, ami nem történt/történhetett meg.
Hogy ki ártatlan és ki nem, egy példa: 70 év feletti testvérnő mesélte, kislány korában cseléd volt egy gazdag zsidónál. 14 évesen az édesanyja egyedül küldte el, hogy valamit vigyen el neki. Ez a zsidó ember ekkor megerőszakolta a 14 éves lányt. A lány senkinek nem mert szólni, több okból. A zsidó megfenyegette, hogy ha szól akkor annak következményei lesznek, és a lány tudta mennyire függnek anyagilag az embertől. Azt is tudta, ha édesapja megtudná, nagyon megverné esetleg meg is ölné ezt az embert, de akkor meg az édesapja lenne bajban. Tehát hallgatott, és cipelte terhét. Aztán 44-ben ezt a zsidó embert is elhurcolták. Akkor most ez az ember ártatlanul szenvedett és halt meg, vagy nem? Senki ne értsen félre! Az apai nagymamám zsidó lány volt, a család zsidó ágán nagyon sok tisztességes ember vesztette életét a holokauszt szörnyűségeiben. De hogy egy cunamiban, egy földrengésben meghalt ember miben volt ártatlan, esetleg milyen komoly bűnei voltak, csak Isten tudja. A Titanicon sok élő hitű keresztyén is utazott, közülük volt aki megmenekült, volt aki odaveszett. Isten nem így és nem ezen a földön szolgáltat igazságot. Hívőként nem az a kérdés, ki mikor hogyan hal meg, ebből a szempontból teljesen lényegtelen a számomra, botránkozz meg rajta nyugodtan. A kérdés csak az, és ez ez igazán fontos, mi lesz vele a halála után? Hol tölti az örökkévalóságot? Auschwitz gázkamrájából a menybe /nem garantált, csak ha elfogadta életében Jézus váltsághalálát/, vagy a hawaii luxusnyaralóból a kárhozatba/ez sem kötelező, sehol nem írja a Biblia, hogy gazdag ember nem térhet meg/.
Kerestem a neten az állításaimat a Titanicról és a földrengésről, nem találtam, most megrendeltem a könyvet aminek a végén található, de ha valakinek meg van és ideidézi, megköszönöm: Gyökössy Endre: Az őstörténet. Én 15 éve olvastam és a könyvet elajándékoztam, egészen a végén van elmesélve a két történet.
Gyökössy Endre: "A budapesti Református Teológia elvégzése után 1939-ben avatták lelkésszé"
Egy pap csak egy pap. Ha tudsz írni egy nem teológiai indíttatású egyént, aki ugyanezt írta a Titanic oldalára festett szövegről és hitelesen fényképpel igazolja, megkövetlek.
Erről beszélek. Ha hiszel istenben akkor bármit elhiszel amire azt mondják/írják:
- Isten tette.
- Isten keze van a dologban.
Tulajdonképpen mindenre rá lehet fogni isten tettét.
Nem tudnék mondani olyan történést, bármit, amire egy hívő ember ne azt mondaná: "Isten keze van benne". "Isten teremtette".
És itt vége a párbeszédnek, mert elbeszélünk egymás mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!