Miért rossz "biorobotnak" lenni?
A szabad akarat vitákban szokott felmerülni, hogy ha nem lenne szabad akaratunk, akkor biorobotok lennénk (+ Isten azért biztosította a szabad akaratot, mert nem akar biorobotokat).
Egyrészt, szerintem pont biorobotok vagyunk, tehát az pont olyan érzés, mint most.
De ha ez nem lenne igaz, akkor mit veszítenénk?
Mit veszítene Isten, ha biorobotok lennénk?
Alapjában véve szigorúbb materialista és megengedőbb spirituális nézetek közti kölcsönös értetlenségről beszélünk. A szigorú nem engedi meg, hogy legyen egy szükségtelen "plusz" a fizikai "mechanizmusainkon" túl, a hívők egy része pedig elutasítja, hogy ne volna valami fény vagy valami, ami több az anyagnál, csak (különböző okokból) szükséges számára ezt a ruhát felölteni, hogy így megnyilvánulva fejlődjön vagy ilyesmi.
Én a rendes szkeptikusok táborát erősítem, szerintem az igen komplex és valószínűleg kissé véletlenvezérelt "mechanizmusaink" okozzák a "több vagyok" káprázatát, de ettől még nem marhaság, hogy mégis van valami, esetleg a keleti megfejtés szerint különböző avatárokkal "lejárunk" ide "játszani", megismerni, ügyesedni és okosodni, tervszerűen megnyírbált emlékekkel és készségekkel. Valahogy az az érzésem, hogy jól megfér a kettő egymással. Egyedül az zavar, hogy a jóféle, Istentől kapott szabad akaratra semmi kézzelfogható bizonyítékot nem sikerült találni senkinek, amennyire tudom. Azért egy-egy sima jelenlét-meditáció alatt sikerült mégis mintegy "megérinteni" a valódi kondicionálatlant, amiből az összes lehetőség származik. Bárkinek szíve joga lesajnálni ezt, de itt jegyezném meg, hogy semmibe nem kerül kipróbálni (a kitartó próbálkozást és a teljes elengedés elérését kivéve, ami túl egyszerű ahhoz, hogy a ma emberének könnyű legyen).
Mert a vallásokat nem érdekli hogy legyen értelmük, azt már úgyis bebukták, tudják ők is. Helyette az a stratégiájuk, hogy csúnya szavakat használnak az ellenfeleikre és ellenfeleik ötleteire.
Mit mond egy ateista egy keresztényről? Szerintem tévedsz itt, itt, itt, itt meg itt.
Mit mond egy keresztény egy ateistáról? Arrogáns ostoba gonosz vagy és amúgy is náci vagy és Sztálin.
Így működik ez a vita. Ennek része a biorobot is. Az olyan rosszul hangzik hogy robot vagy, tök mindegy hogy mennyi értelme van ennek a verziónak vs. más verzióknak.
Tudom a választ,de nincs rá szabad akaratom,hogy leírjam,sajnálom ! :)
Biorobot vagyok,így lettem beprogramozva...
Szabad akarattól függetlenül is biorobotok vagyunk, mert megalkottak minket, alkotások vagyunk. Programozni is kellett minket, hogy működjünk, mert por sosem fog működni, ha csak maszatolod.
A szabad akarat pedig büntetés, a fáma szerint, nem volt tervezett.
Senki nem tagadja, hogy anyagi és biológiai lények vagyunk, hogy anyagi és biológiai programok zajlanak bennünk. Azt vitatjuk, hogy pusztán csak ezek vagyunk.
Lehet olyan robotot csinálni, amely úgy csinál mintha érezne, mintha lenne értelme, de valójában nem érez és nem is ért semmit. Neki minden teljesen tökéletesen mindegy.
Miért rossz "biorobotnak" lenni? Nem rossz. Őt ezt abszolút nem zavarja. Ha zavarná, akkor az máris azt jelentené, hogy nem pusztán biorobot.
Azt hiszem számodra sem mindegy, hogy élsz-e vagy csak úgy tűnik mintha élnél. A különbség az élményben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!