Ha Istennel nem is, de Sátánnal miért nem tudunk közvetlenül találkozni/beszélgetni?
Kérdező, ezt ejtsük, ha lehet, plíííz.
Na szóval, logikailag, ha Isten végtelen, az az én olvasatomban azt jelenti, h térben és időben végtelen. Ha végtelen a kiterjedése, akkor hol a Sátán helye?
Tudom, h ez hülye kérdés, de ezt sosem értettem.
Kedves utolsó válaszadó!
Én a problémádat nem értem: szóval ha istennek végtelen a kiterjedése, akkor kiszorít minden más, és más már nem fér el sehová? Akkor te hogy férsz el itt a világegyetemben? Meg így sokan mások....
Na meg, ha végtelen is a kiterjedése.... fogj egy poharat, vagy még inkább vmi kisebb edényt. Töltsd teljesen tele babbal. Teljesen. Tele van babbal? Igen. Elfér más is benne ennek ellenére? Nézzük meg. Önts bele mákot - és igen, egy csomó mák is el fog férni benne, hiába volt tele babbal. Most már tele van? Igen. Fér bele más? Próbáld ki, önts bele vizet. Hiába volt tele babbal és mákkal, mégis tudsz belé még vizet is önteni, az is elfér ott.
Ez csak egy példa, szemléltetés. Természetesen Istent viszonylag ritkán szokták egy marék babként elképzelni, viszont a példa arra való, amire: példázza, hogy attól, hogy valami tele van, nem biztos, hogy nem fér oda más is.
Összefoglalva a gondolataimat: ha feltesszük, hogy létezik Isten, és feltesszük, hogy mindent kitölt, akkor két út áll előttünk:
- vagy elfogadjuk, hogy úgy tölt ki mindent, hogy mégis jut hely mindennek mellette
- vagy elfogadjuk, hogy tulajdonképpen nem is létezünk, meg semmi más körülöttünk, hiszen Isten minden helyet kiszorít
"vagy elfogadjuk, hogy tulajdonképpen nem is létezünk, meg semmi más körülöttünk, hiszen Isten minden helyet kiszorít"
Ezt mondjuk elfogadnám azzal, h van olyan filozófiai vagy teológiai irányzat, amely Istent a világgal (és így velünk)azonosítja. Ha ezt elfogadjuk, akkor mi van? Minden és mindenki Isten? A 3000 fényévnyire lévő csillagtól kezdve a pápáig minden?
Akkor ennek szükségképpen részhalmaza a sátán, meg az emberek. Ha ő végtelenül jó, hol a helye a rossznak?
Jó,, Ok, fogadjuk el a dualizmust.
De miért nem lépett közbe a Holokausztnál, mint ahogy közbelépett, amikor a zsidók száraz lábbal keltek át a Vörös-tengeren.
Jogos kérdések, amit a hívők a szabad akarattal szoktak magyarázni. Amely magyarázattal vannak bajon vastagon. Csak egy érdekes oktatófilm adalék:
Ki mondta, hogy az anyag mindig volt és hogy a világűr végtelen?
Ami azt illeti, úgy néz ki, hogy az emberi időfogalom egy ponttól "visszafelé" már nem alkalmazható (így a visszafelé szó sem tulajdonképpen). Az meg, hogy a világűr végtelen-e, egyáltalán nem biztos. Nem tudjuk, de szerintem jóval többen tennék le a voksukat a nem mellett, mint az igen mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!