Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mikor (kb. hány éves korodban)...

Mikor (kb. hány éves korodban) és minek a hatására kezdtél kételkedni Isten létében?

Figyelt kérdés
Bár e kérdéshez valóban az ellentétes irányú, nemrég feltett másik kérdés adta az ötletet, de ettől függetlenül NEM akarom kifigurázni azt, egyszerűen csak kíváncsi vagyok a másik oldalra is. Ki mikor, hogyan, minek hatására jutott el komolyan arra a felismerésre, hogy vagy nincs Isten, vagy legalábbis komolyan kétséges, hogy lenne, vagy hogy azonos lenne a Bibliában körvonalazott Istennel?
2010. márc. 4. 10:58
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

"Vigyazzunk, mert csomo ferdites teszi átlathatatlanna, és logikatlanna foleg a kereszteny vallast, ami már rég nem arrol szol, mint eredetileg."

Ez még egy újabb nagyon érdekes oldala a dolognak, köszönöm, hogy megemlítetted!

Ugyanis tényleg _NAGYON SOK_ hívőtől hallottam már ezt a megállapítást - viszont ennek ellenére ugyanezek a hívők egymással már nem értettek egyet abban, hogy akkor melyikük is látja helyesen a dolgokat. Abban ugyan mind megegyeztek, hogy a "vallás" és az "egyház" nem mérvadó, meg elferdített, meg minden, viszont ugyanakkor mindegyiküknek megvolt a saját egyéni értelmezése is, amiről természetesen az általad is szintén említett "belső megérzés" alapján teljes meggyőződéssel vallotta, hogy az A Helyes, mert a Lélek megsúgta neki / mert Isten megmondta neki / mert Felismerte, stb. ...

Amiből pedig két dolog következik:

1.) Teljességgel értelmetlen "belső élményekre" és "érzésekre" hivatkozni, mert az senki mást nem győz meg azon kívül, aki megtapasztalta - és amint a fent vázolt példa is mutatja, mindenki mást és másképp érezhet meg, tehát még egység sincs ezekben az élményekben.

2.) Valami NAGYON nincs rendjén azzal a vallással, amit ENNYIFÉLEKÉPPEN lehet értelmezni és magyarázni. Több példát is láttam arra ezen az oldalon is, hogyan forgatták ki HÍVŐK a felebaráti szeretet elvét, hogy kire mikor miért NEM vonatkozik, és hogy kit mikor miért LEHET sőt KELL is megölni a "Ne ölj!" világos és egyértelmű tiltása ellenére is.

Érdekes, határozottan érdekes dolog ez.

2010. márc. 16. 12:04
 22/30 anonim ***** válasza:
Ja, ez sajnos igaz, viszont vigyazzunk, mert ez nem az elvek, és elméletek, esetleg gyakorlatok ellen szolnak, hanem azokhoz az emberek ellen, akik azt HISZIK, h értik az egészet. Teny, h nagyon nehez megszurni, h mi az, amit erdemes fontoloravenni, de van az, h az okos a butatol is tanul, de a buta az okostol sem... A személyes tapasztalasokhoz annyit, h szerintem a vallas egy személyes dolog, s mivel a személyek kulonbozoek, a tapasztalasok is kulonbozhetnek, s persze lehetnek falcsok is. Ez a feladatunk, h tisztan probaljuk meglatni ezeket, és persze megtanuljunk gondolkozni.
2010. márc. 17. 10:02
 23/30 A kérdező kommentje:

10:02 - A következőket egy másik kérdésnél írta egy válaszoló, de abszolút idevág, úgyhogy teljes egészében idézem:

"Mormon alapállítás: A mormon egyház Isten egyetlen igaz egyháza

Kritika: Honnan tudjuk ezt?

Mormon: Onnan, hogy a Szentlélek bizonyságot tett.

Kritika: Kinek tesz bizonyságot a Szentlélek?

Mormon: Mindenkinek, aki őszinte szívvel imában megkérdezi Istent.

Kritika: S aki mégsem kapott ilyen választ imájára?

Mormon: Az nem imádkozott eléggé őszintén.

Kritika: És akinek a Szentlélek más felekezetet illetően tett bizonyságot? A haverom hitgyülis és neki a Szentlélek azt mondta, hogy a HitGyüli Isten igaz egyháza, hogyan lehet ez?

Mormon: Az nem a Szentlélek volt, hanem a Sátán, aki Szentléleknek tetette magát!

Kritika: Honnan tudhatjuk, hogy mikor beszél a Szentlélek és mikor a Sátán magát Szentléleknek tetetve?

Mormon: Onnan, hogy a Szentlélek Isten igaz egyházát erősíti meg, a Sátán meg munkálkodik ellene.

Kritika: Tehát onnan tudjuk, hogy melyik Isten igaz egyháza, hogy a Szentlélek megerősíti azt, viszont azt pedig, hogy mikor szól hozzánk a Szentlélek és nem a Sátán a Szentlélek hangján meg onnan tudjuk, hogy az a Szentlélek, amelyik az Isten igaz egyházát tanúsítja – tehát nem tudunk semmit, mert nincs támpont sehol?

Itt a mormon abbahagyta a vitát…"

2010. márc. 17. 10:40
 24/30 anonim ***** válasza:
67%

hű, én valahol a református gimnázium közepe táján. Az évzárókon már rosszul voltam a rengeteg álszent szövegtől meg politizálástól... ez utóbbit különösen undorítónak tartom. Az osztálytalálkozónkon is előhozta az esperes (!) hogy adjunk pénzt, mert a kormányváltás után nem tudták befejezni az épületfelújítást...

Egyébként ha megnézed, hogyan rakták össze a bibliát, máris van alapja a kétkedésnek. Egy könyvet bele, egy másik zsinaton egy másik könyvet ki. Nőket ki.

Különben is, a nőktől félünk ugye mert hatalmuk van a szexualitás és a menstruáció révén, na meg nyilván a fogantatást se látják át a férfiak, tehát veszélyes. A nő teste egy alkímiai műhely, tehát támadjuk! Az anyai megérzést férfiak nem tudják produkálni, az asszonyi titkokat és összetartozást meg nem értik meg. Le vele!

Néha azt gondolom, Jézusnak nagyon égne az arca, ha tudná hogy mik folynak itt a nevében. De sajnos velem nem tárgyal:)

2010. ápr. 3. 11:03
 25/30 anonim ***** válasza:
Az utobbi hozzaszolonak: Nem tudom, figyelted-e, de Istenrol beszélunk, és te azt fejtetted ki, h az egyhazzal van gondod. Nem ertem, h ha az egyhazzal bajod van, az mert kene azt jelentse, h Istennel is bajod van, mikor gyakorlatilag meg nem is "talalkoztal" vele, és nem is érted még. Én sem vagyok megelegedve az egyhazzal, sőőt, de attol még Istent lehet keresni, és talalni mashol, mondjuk, még az egyhazban is meglehetne, ha lenne egy par kulcs a kezedben, amivel megertenenk, h mitol ment el olyan iranyba, amilyenbe elment.
2010. ápr. 6. 14:02
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

Igazán sosem hittem istenben. Amikor pedig a 'körzeti megbízottainak' erősen emberi megnyilvánulásait is láttam, akkor meg is győződtem arról, hogy embertől nemigen tudhatja meg bárki is, hogy van isten és, hogy milyen, kivéve, ha az illető emberfeletti dolgokra képes.

A biblia istene meg annakidején megtette a csodáit, most pedig kifogyott volna a benzin/kikapcsolták nála a közműszolgáltatást?

Másfelől: a keresztény típusú hitnek megfelelés nem ad mérhetetlen hatalmat itt és most a 'gonoszok' kezébe? Ha igen, vajon nem nekik volt érdekük kitalálni, fejleszteni és tudatlanság homályába folyamatosan vetni a vallást, politikát és egyéb hiedelmeket? Tömegek és azok munkája, vagyona vált így jószágukká, vagyonukká. Billognak ott vannak az azonosító számok.

2010. ápr. 6. 15:46
 27/30 anonim ***** válasza:
11:41-es, tudsz mondani egyet? Egy ellentmondást? Én még egyet sem találtam...
2010. ápr. 9. 17:44
 28/30 A kérdező kommentje:

17:44 - Ha tudsz angolul, akkor itt találsz jónéhányat:

[link]

Nem véletlenül mondják, hogy a Biblia azért nagyon jó, mert mindent és mindennek az ellenkezőjét is alá lehet támasztani vele.

2010. ápr. 9. 23:56
 29/30 anonim ***** válasza:
0%
Higyetek istenben!
2010. ápr. 14. 20:16
 30/30 anonim ***** válasza:
nagy betűvel :)
2010. júl. 1. 11:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!