Ki az ateista? Mi az ateizmus?
Nekem úgy tűnik, hogy az ateizmus az Istentagadás, vagyis, hogy nince Isten, és a vallásoknak nincs alapja..
a kérdés annyi: miben hisz az ateista? Hiszen azt tudjuk miben nem, de ezmég önmagában nem elég semmire...
Pl a hobbimat sem úgy írom le, hogy nem szeretek bungeejumpingolni és babázni... logikusan a hittel sem lehet ezt csinálni
"the rejection of belief in the existence of deities"
Vagyis az istenHIT elutasítása, nem isten létezésének az egyértelmű elutasítása.
"Atheism is not a disbelief in gods or a denial of gods; it is a lack of belief in gods"
Van, aki az ateizmus EGYIK definíciójának az általad használtat írja, pl:
De azt állítani, hogy az ateizmus kizárólag az isten létének egyértelmű tagadása egyszerűen nem igaz. Sem a régi, sem a modern ateisták nem így definiálják magukat, és egyetlen független forrás sem használja ezt a definíciót.
És amúgy a szó maga is azt jelenti, amit írok. A teizmus istenben hívőkre vonatkozik, így az ateizmus, ennek direkt tagadása az istenben nem hívőket jelenti.
Minden definíció önkényes, így használhatod az ateista szót felőlem a tojás sárgájára is, csak szólok, hogy rajtad és néhány elvetemült vallásos propagandistán kívül senki nem úgy használja az ateista szót ahogy te. Az ateisták főleg nem. Richard Dawkins, Sam Harris, Hitchens, Penn Jillette, Dan Dennett, Seth Andrews, Matt Dillahunty és a többi mind úgy definiálják az ateizmust ahogy írtam, vagyis fenntartják az elvi lehetőségét a létezésének, csak nem hisznek benne, mert nem látják azt megalapozottnak.
Tehát szerinted egy ateista nem utasítja el Isten létezését, de azt igen, elfogadja ezt az állítást...
Ebben az esetben eléggé meghasadt szegénynek a tudata és javaslom, hogy konzultáljon a pszichiáterével, mielőtt nagyobb problémái lesznek belőle.
..."mind úgy definiálják az ateizmust ahogy írtam, vagyis fenntartják az elvi lehetőségét a létezésének, csak nem hisznek benne, mert nem látják azt megalapozottnak." -ez pedig az agnoszticizmus definíciója.
Mindenesetre az általad írottak alapján az itt magukat ateistának nevezők 90%-a nem tekinthető ateistának.
"Tehát szerinted egy ateista nem utasítja el Isten létezését, de azt igen, elfogadja ezt az állítást... "
Fogalmazd ezt meg érthetően, és akkor válaszolok.
""mind úgy definiálják az ateizmust ahogy írtam, vagyis fenntartják az elvi lehetőségét a létezésének, csak nem hisznek benne, mert nem látják azt megalapozottnak." -ez pedig az agnoszticizmus definíciója. "
Tévedés.
Agnosticism is the view that the truth values of certain claims – especially metaphysical and religious claims such as whether or not God, the divine or the supernatural exist – are unknown and perhaps unknowable.
Az agnoszticizmus egy tudással kapcsolatos fogalom. Az agnosztikus azt vallja, hogy isten léte nem tudható. Vagy mélyebb filozófiai értelemben, vagy pedig hogy a bizonyíték alapján nem dönthető el egyértelműen. De mindkét esetben a tudásról szól.
Az ateizmus egy hittel kapcsolatos fogalom. Ha hiszel istenben, akkor teista vagy, ha meg nem akkor meg ateista.
Érted a hit és tudás közti különbséget?
Ha szerinted nem dönthető el egyértelműen, hogy isten létezik-e vagy sem, akkor is tudsz felelni arra a kérdésre, hogy hiszel-e a létezésében vagy nem. Eszerint lehetsz agnosztikus ateista, ha nem tudod, hogy létezik-e, de nincs hited benned. Lehetsz agnosztikus teista, aki nem tudja, de van istenhite. És lehetsz gnosztikus teista/ateista, vagyis biztos vagy benne, hogy van/nincs.
Amit te ateizmusként definiálsz, az a gnosztikus ateizmus, ami az ateizmusnak csak egy kis része. A többségünk agnosztikus ateista, de az agnosztikus ateista is teljes mértékig ateista, ugyanis az ateista definíciója az, hogy valaki aki nem hisz istenben.
Még az a lehetőség áll fenn, hogyha arra a kérdésre, hogy hiszel-e istenben az a válaszod, hogy nem tudod. De akkor komoly önismereti problémáid vannak.
Ateista? Én.
miért higgyek, ha többször is bebizonyította a vallás nekem, hogy nincs rá szükségem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!