A világon 9000 vallás van?
Nem.
Csak a kereszténységen belül több mint 47.000 felekezet van és akkor nem beszéltünk a keleti vallásokról törzsi nézetekről.
definiáld a vallást, mert szerintem pl a keleti vallások többsége inkább csak "világkép", tehát pl amikor a tudományos élet megismerte az idegrendszert, az addig kb természettudományos ténynek tekintett chi átvándorolt "vallási" területre, amióta ismerjük a vitaminokat és annak hatását, már nem természettudományos hanem vallásos nézet, hogy nem c vitamint kell szedni hanem adott mozdulatsort megtenni minden reggel, az afrikai-törzsi vallások is ilyenek, de pl a kereszténység esetében teljesen elválasztható a profán világ és a vallási, és ez már keletkezésekor is így volt (tudom, hogy volt 1-2 csúnya eset mikor egybe akarták a kettőt mosni), még a távol keleti vallások esetében a kettő teljesen egyben van.
Mennyire tekinthető vallásnak az ezó-szutyok? (bulvárlap végén a horoszkópot elolvasó öregasszony vallásos?) Mert ha minden ilyen ezoterikus, spirituális mágikus dolgot beleveszünk akkor kb naponta létrejönnek vallások és halnak is ki. (minthogy a mai világkép szerint mindenki azt hisz amit akar, ezért gyakran egy vallásnak kb egy híve van, a feltalálója)
A fő vallások 8000 körül vannak.
Ebből csak egy a kereszténység - de annak van legalább 5000 irányzata, és hetente keletkezik 2 új.
nekem még nem jutott eszembe, hogy megszámoljam.
uff
második vagyok, hát szerintem "fő vallás" jó ha van 10 a világon, már ha nem számoljuk a felekezeteket, szokás a protestáns felekezeteket (én évi új 5-ről tudtam) egy kalap alá venni, szeintem ez hiba, mert egyrészt rengeteg jön létre hasonlóan ahoz ahogy fent is írtam ,hogy páran gondolnak egyet és kész is az új vallás, néha ezek persze keményen megerősödnek (Mormonok pl) mások pláne az usában nem tudnak megülni a fenekükön és egy adott népesebb gyülekezet szakad is mert az öregebbeknem nem tetszik hogy a fiatalok elvontan (pl hippisen) öltöznek, és mindenféle modern zenei elemet be akarnak hozni az istentiszteleti szertartásba. Na ez már mindjárt egy új "vallás" pedig vallásilag semmi különbség csak szokásokban.
Vannak olyan esetek is mikor megintcsak vallási alap nélkül szakadnak ki gyülekezetek, mert pl az adott egyház "törzsét" korruptnak vallják, vagy csak túl nyitottnak(pl egy rakás kőkonzervatívnak nem tetszik ,hogy a legtöbb lelkipásztor nem haragszik ha valaki megizik egy sört).
Egy evangélikus barátom mesélte, hogy az usa-ban hogy elmondja, hogy ő evangélikus konkrét 5 angol szót kell használnia a pontos meghatározáshoz, mert ott 27 evangélikus egyház létezik, és ebből 24 között vallási különbség nincs is.
Akkor az most 1 vallás vagy 24? :D A maradék 3 valóban külön vallás, hisz alig-alig térnek el...
"szerintem "fő vallás" jó ha van 10 a világon"
Én nem reklámoznám, ha tájékozatlan lennék.
szerintem úgy érthette, hogy ő kb 10 vallást tart mérvaadónak amit sokan követnek illetve igazán nagy kultúrális hatása van, még írta is, hogy nem számolta az ágazatokat.
Mondjuk a legtöbb világvallásokat bemutató könyv sem foglalkozik 10nél többel, legalábbis én még nem olvastam olyat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!