Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A vallásosak miért ilyenek?

A vallásosak miért ilyenek?

Figyelt kérdés

Amikor a biblia kényes állításaira mutatunk rá, akkor azzal érvelnek, hogy nem kell szó szerint venni, amikor a nekik tetsző állítások mellett érvelnek, akkor már szó szerint értendő.

Miért van ez így?

2015. ápr. 11. 19:21
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

sajnálom hogy igy érzel, pedig Te bibliádban is ez van leirva Istenről.

(2Mózes 20:5) 5 Ne hajolj meg előttük, és ne hagyd magad rávenni a szolgálatukra, mert én, Jehova, a te Istened olyan Isten vagyok, aki kizárólagos odaadást vár el,. . .

(5Mózes 4:24) 24 Mert Jehova, a te Istened emésztő tűz, olyan Isten, aki kizárólagos odaadást vár el.

(Józsué 24:19, 20) . . .Nem szolgálhatjátok Jehovát, mert ő szent Isten; olyan Isten ő, aki kizárólagos odaadást vár el. Nem fogja megbocsátani lázadásaitokat és bűneiteket. 20 Ha elhagyjátok Jehovát, és idegen isteneknek szolgáltok, ő is elfordul tőletek, rosszat hoz rátok, és kiirt benneteket, miután jót tett veletek.”

2015. ápr. 13. 16:43
 22/25 anonim ***** válasza:

# 21

Az emberek istenképe, így a zsidóké is változott az idők folyamán. Akkor abban a környezetben az volt az előnyös hogy nem igazán fogadták el a másik vallást. A túlélést szolgálta, földrajzilag abban a környezetben a zsidók mellett jelen lévő vallásokhoz ez kellett alapvetően a fennmaradás érdekében.

Viszont most már amikor a krisztusi szellemiség tulajdonképp felismerhető más hitrendszerekben is, és ők is kvázi ugyanazt a transzcendenst fogadják el.

Ilyen téren a egy degradáló antropomorf istenkép nem előny. A mai világban nem a vallási sovinizmusra van szükség. Meg nem a nárcisztikus viselkedésre. Hanem egységre a sokféleségben, a másság elfogadására. Igazolod amit korábban írtam hogy a hozzád hasonlók ágálnak ez ellen, ti okozzátok a megosztottságot és nem veszitek észre hogy egy az Isten.

(Mint írtam egy néger is ugyanolyan ember nem csak a fehér.)

De kérdeném hogy miért? Miért kell irigynek lenni, és féltékenykedni a másik boldogságára amit megél a hite által? Miért kell ezért piszkálni? Miért az ellentétek a legfontosabbak és a viszály szítás? Miért nem lehet érett hívő módjára viselkedni?

Az irigység és a féltékenység nem a Krisztusi út része.

2015. ápr. 13. 17:25
 23/25 anonim ***** válasza:

szia

nem vagyok irigy másokra, sőt sajnálom, hogy nem Jézus tanitása szerint éli a hitét hanem saját egyénre szabva és innen onnan vett tanitásból.

s mivel egy Teremtő van ezért Istenek eszébe sem volt "vallásokat" létre hozni egyénekre szabva.

S Jézus azért küldte el a Tanitványait, hogy begyüjtse egységbe egy imádatba az embereket bárhova is tartozzanak a Földön, hogy helyre áljon a rend.

Nem mi szabjuk a feltételeket, és ha Istennek akarunk tetszeni akkor is engedelmesek vagyunk h ez pillanatnyilag kellemetlenségbe ütközik.

Lásd Noé, vagy az első keresztények...

2015. ápr. 14. 10:22
 24/25 ceri ***** válasza:
44%

Bla bla bla

Az összes keresztény vallás a zsidók által leírtakon alapszik. Mire fel fogadod el azt igaznak? Ha pedig elfogadod, hogy az úgy igaz, akkor miért nem a zsidó vallást követed? És egyáltalán miért fogadod el Jézust messiásnak? Vagy miért messiásnak fogadod el és miért nem Istennel egylényegűnek, amit a kat. vallás is hirdet? Ki a lóf.sz volt az a Russell, hogy ő jobban tudja? Mellesleg elég zűrös és hiteltelen alak volt. De ha nem is, miért tud ő többet 2000 év után, mint Jézus kortársai?

Én látom az ó- és újszövetség közötti kibékíthetetlen ellentétet. És legalább annyira értelmes vagyok mint Russell. Mindenesetre ezt kell gondolnom, mert még ha csalni is akarnék, akkor sem mernék olyan dilettáns módon vallást alapítani, mint tette azt ő.

Mindenesetre az megállapítható, hogy a Bibliát rengeteg jó szándékú (és kevésbé az), rengeteg intelligens (és kevésbé az) így, úgy értelmezi. Nem hinném bárki önjelölt több joggal rendelkezne akárki másnál, hogy meghatározza mit és hogyan kell gondolni. Egy embernek sincs se több se kevesebb joga ebben a tekintetben.

Én ugyan nagyon nem értek egyet a pápista kereszténységgel, mert látom, hogy milyen módon manipulálták vele az egyszerű embereket, de ugyanezt látom a legtöbb újabb változatnál is. Sőt kivétel nélkül ezt látom. Mindegyik a Sátán vallása, ha úgy tetszik. Az hogy te nem látod amit én, az egy dolog. De ugye nem kötelező mindenkinek vaknak lenni? Vannak egyszerűbb emberek, és vannak akik képesek önállóan gondolkodni. Nehogy már csak azoknak legyen létjogosultsága, akik vak módjára összekapaszkodnak és poroszkálnak a ki tudja hová. Mindenesetre nekem semmi szükségem, hogy bármelyik ilyen csoportosuláshoz is betagozódjak. Persze másnak sem lenne, mert nem olyan nehéz megérteni a vallások lényegét, csak mindig voltak emberek akik nem merték vállalni magukat. Na az ilyeneknek való a csapat, a vallás. Ha már benne vagy valamelyikben és ott is akarsz maradni, akkor úgy manipulálnak ahogy akarnak. Ha nem fogadod el a megmondók szavát akkor jönnek a retorziók. Tehát el kell fogadnod a leghazugabb állításokat is. Vagy megszoksz, vagy megszöksz. A birkák inkább elviselnek, magukévá tesznek bármilyen embertelen, istentelen eszmét, csakhogy megfeleljenek. A hamis tanokra gyártanak hamis magyarázatokat, idézgetnek a bibliából ami őket igazolja (abban mindenre található mindenféle hasonlat), az ellenkező tanítást pedig figyelmen kívül hagyják.

Ezért a sok vallás, mert bár a Bibliára hivatkozik egy hívő, de abban van gyilkolásra biztatástól kezdve minden. Egy átlag hívő, de egy nem átlag is, hozzá sem juthat az eredeti írásokhoz, csak egy pár száz éves kanonizált, zsinatok által elfogadott szöveghez. Ezt nevezitek isten szavának? Röhögni kell rajtatok.

2015. ápr. 14. 11:39
 25/25 anonim ***** válasza:

"nem vagyok irigy másokra, sőt sajnálom, hogy nem Jézus tanitása szerint éli a hitét hanem saját egyénre szabva és innen onnan vett tanitásból."

Azt állítod hogy sajnálsz egy embert aki boldog, megéli az egészséges hitét? Nem, téged a boldogsága zavar. Mivel soviniszta módon egy adott hitnézetet abszolút igaznak állítasz be, önkényes módon két csoportra osztod az embereket. A példával élve nem ismered el hogy egy más, egy fekete ember is ugyanazt megélheti mint te. Ő nem lehet birtokában a boldogságnak. Csak a fehér ember a minden. Ha valaki próbálna rávilágítani a maximális tiszteletre, a mélyreható megértésre az ún. másságot illetően akkor csak az elutasítás jön. Nem sértésként mondom de sajnos ez vagy te, nem fogadod el hogy igenis van egység a sokféleségben. Az emberek boldog és szeretetteljes közösséget tudnak alkotni rassztól, kultúrától, hittől függetlenül. Még úgy is hogy az olyanok mint te folyamatosan arra törekszenek hogy ezt megfúrják, hogy a viszályt állandósítsák. Mert képtelenek elfogadni más boldogságát és nem akarják megérteni hogy igenis másutt is jelen van az isteni szeretet.

"s mivel egy Teremtő van ezért Istenek eszébe sem volt "vallásokat" létre hozni egyénekre szabva."

Minden hitrendszer fokozatosan alakult ki az ember által. Ahogy az istenkép változott. Ezt nyomon lehet követni szerte a világon. Így az ábrahámi vallásoknál is. A Teremtő a hitet ajándékozta nekünk. A hitet mely mindenkor kedves szemében. A hitet mely rávilágít arra hogy nem vagyunk tökéletesek, de ösztönöz a törekvésre.

A hit megélése az objektív módon megvalósul. Ezt bármely ember láthatja. A hit tárgya viszont szubjektív, empirikusan nem lehet bizonyítani. Ha mégis sikerülne akkor pedig elveszne a hit.

"Nem mi szabjuk a feltételeket, és ha Istennek akarunk tetszeni akkor is engedelmesek vagyunk h ez pillanatnyilag kellemetlenségbe ütközik.

Lásd Noé, vagy az első keresztények..."

Speciel de, te szabtad meg a feltételeket. Isten előtt minden ember egyenlő. Jól írod, az erényes élet kellemetlenséggel járhat. Az embert sok támadás érheti embertársaitól. De ilyenkor bibliai értelemben törekedjen arra hogy gyűjtsön parazsat a fejére. Ez egy kézenfekvő megoldás. Ahogy én most teszem veled például. Én ezzel vitát befejeztem, kívánok hosszú és szeretetteljes életet neked. :)

2015. ápr. 14. 18:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!