Léteznek igazi keresztények?
Mármint, akik teljes mértékben a Krisztusi eszméknek megfelelően élnek. Azért is kérdezem, mert amikor egy állítólagos keresztények ezen eszmék ellen vétenek (akár maga a kereszténység nevében), akkor már mindjárt azzal takarózik a többi hívő, hogy ők nem is igazi keresztények. Leírom konkrétan miről is van szó: Amikor valaki szóba hozza a korai keresztények gyalázatos tetteit (pl.: hitetlenek gyilkolása, inkvizíció, szegények kizsákmányolása, lásd: hálapénz, vallásháborúk, boszorkányüldözések, fegyverek megáldása stb.), akkor mindjárt az a válasz, hogy ezek nem voltak igazi keresztények. Kérdem én: akkor több, mint 1000 évig nem is éltek keresztények (hisz minden vallásos ezen "bűnös" egyházak és felekezetek alá tartozott)?
Személy szerint én úgy vélem, hogy manapság sem lehetséges a Krisztusi eszméknek teljességgel megfelelni, hisz, valójában ahhoz az emberi mivoltunkat kellene megtagadnunk.
Ja, és a vallási vezetők ma sem makulátlanok, az előző pápa pl inkább lett náci katona, mintsem hogy jó keresztényként mártír halált haljon, a mostani meg úgy, ahogy van, megtagadta a "ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" elvet.
És egy utolsó gondolat: A Bibliát annyiféleképpen lehet értelmezni, hogy lehetetlen megmondani tulajdonképpen hogyan is lehet megfelelni ezeknek a Krisztusi eszméknek, hisz minden felekezet mást mond. Persze erre lehet válasz, az oly sokszor hangoztatott: "Isten majd megadja a válasz a kérdéseidre", amivel csak az a baj, hogy már oly sok mindenkinek mondott sok mindent...
Hali, István! Én is később láttam csak, hogy ez a "Valláskritika" rovat: a GyK legszínvonaltalanabb, legértelmetlenebb topikja, ahol csak a provokáció megy végtelenül. Nem kell mindenre reagálni.
Pláne nem, ha mind törvény betöltése annak megsemmisítése helyett (vagyis, hogy a Törvénynek volt egy hasznos célja, ami csak egy bizonyos korszakig szólt, de utána más korszak jött), mind az emberölés kérdése (pontosabban annak meglátása, hogy a testi halál nem a legnagyobb tragédia a vallás tág életszemléletében) olyan témák, amiknek megértéséhez igen széles szemléletmód szükséges. Olyan, amilyen még sok kereszténynek sincs sajnos. Hát akkor mit mondjanak az ateisták? Ezeket csak több tucat vagy többszáz oldalon keresztül lehet körüljárni, mert első körben igen szélesre kell tárni az élet, az üdvtörténet szemléletét. Szerintem ilyen keretek között nem olyan egyszerű...
Első körben annyit kell megérteni, hogy a törvény célja inkább a távutak kimutatása volt, Krisztus pedig azt mutatta meg, hogy lehet a tévutaktól valóban eltávolodni.
Az emebrölés pedig tényleg tévút, de a testi halálnál - ami elkerülhetetlen, de nem érinti az ember fontosabb lényegét - még rosszabb a lelki halál - ami elkerülhető, és az ember fontosabb léynegét érinti.
De a fenti dolgok elmagyarázása is hosszas lenne, plána akkor, ha az, akinek magyarázunk nem megérteni akarja, hanem kötözködni. Szóval ilyenkor egy igazi keresztény inkább csendben éli a példamutató életét, és ha valakinek az az élet lesz szimpatikus és valóban érdeklődik felőle, akkor válaszol. ;)
Igen, hát ezért szoktam én is mondani, hogy nem elég felületesen ismerni a Bibliát, meg is kell érteni a tanítását, el kell mélyülni benne. Akik csak átolvassák gyorsan és nem elmélkednek a versek jelentésein, azoknak persze, hogy nem lesz világos a tanítása.
Sokan vannak, akik leragadnak az Ószövetségnél, az ószövetségi törvények kritizálásánál, de nem értik meg, hogy azok a törvények pont tökéletesek voltak a 3500 évvel ezelőtt élt zsidóknak, hiszen abban az időben olyan barbár népek éltek, akik a saját gyerekeiket is elégették áldozatként hamis isteneknek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!