Milyen (nem bibliai) feljegyzések/írások vannak a bibliai eseményekről?
Gondolok itt a 10 csapásra, jézus mennybemenetelére több ezer ember előtt, a Föld forgásának megállása egy darabig stb.
Csak mert nekem érdekesnek tűnik hogy ehhez hasonló nagy események nem nagyon találhatóak meg a biblián kívül.
Hát nem vagyok olyan nagyon öreg de azért a sószórás nem a világ csodájá számomra. Főleg úgy hogy nem nagyon szoktam sózni a kenyeremet :)
A levegő összetétele meg mindig változik anno sokkal több oxigén volt benne mégrégebben meg semennyi.
Sokszor hallani hogy isten munkáját bizonyítja az hogy ilyen tökéletes a földünk. De az igazság az hogy nem a természet alkalmazkodott hozzánk hanem az élővilág őhozzá. Előfordulnak olyan élőlények akiknek a mi világunk zordnak tűnik.
az embrió fejlődése meg megintcsak isten ellen szól hiszen végigmegy az evolùció lépcsőfokain, de ez már más kérdés.
Leggyakrabban az özönvíz történetét szokták felhozni példának, ami nem csak a bibliában van és eléggé hasonló a történet a különböző népeknél.
A másik ilyen, ami előfordul a biblián kívül is, az a feltámadás eszménye. A szűz nemzés is eléggé elterjedt a keleti vallásokban. Aztán ott van amikor Mózes az égő csipkebokron keresztül beszél Istennel. Ezt egy sumer történetben is megtalálták, kicsikét másképp, bár ott nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, hisz "tűz imádók" voltak.
Aztán persze szerintem a világ teremtését is ide lehet venni, bár tény, hogy a legtöbb nem egyezik a bibliai módival, de abban megegyeznek, hogy Egy Isten teremtése a világ. Aztán, hogy ezen osztozkodik több kisebb Isten is vagy egyedül uralkodik az megoszlik.
Anonymus
Jah és persze kihagytam a legnyilvánvalóbbat. A félistenséget. Mivel ugye Jézus félig ember és félig Isten gyermeke volt, tehát félisten :)
Az ilyen alakok majdnem minden vallásban megjelennek.
Bár látom előre, hogy ebből lesz megint a nagy vita ;-]
Anonymus
Az biztos hogy a biblia tele van plagizálással (node nem ilyen zeitgeist félékkel, bár ott is voltak igazak pl: mózes-sargon meg még néhány dolog)
Még jézus alakjához hozzátenném hogy hasonlít Zarathustra történetéhez pl: utolsó vacsora, aki vele együtt eszik vagy iszik az a mennybe megy vele a bibliában is hasonló + még egyéb párhuzamok amiket a neten írnak róla.
Azért mert látszólag két különböző vallás ugyan arról a dologról értekezik nem jelenti, hogy plagizál. Azok, amiket felhoztam példának nem azt jelentik feltétlenül, hogy a biblia plagizált, hanem azt jelenti, hogy vannak bizonyos események és jelenségek, amiket a vallások ugyan úgy vagy nagyon hasonló módon élnek meg.
Inkább arról lehetne értekezni, hogy a biblia nem kizárólagosan egyedülálló eseményeket ír le, éppen ezért nem az abszolút igazság hordozója.
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!