Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit tanít valójában a Biblia?...

Mit tanít valójában a Biblia? (W. T. B. S)

Figyelt kérdés

Rengeteg kérdésem lenne a Jehova Tanúihoz de most csak egyet választottam ki és ha erre megkapom a kielégítő választ akkor talán tovább lépek és felteszem a többit is.

-A kezembe akadt ma a "Mit tanít valójában a Biblia?" című Őrtorony által kiadott(2005-ös kiadás) sárga könyvecske.

Kíváncsian nyitottam fel és kezdtem el olvasni de ahogy egyre jobban belemélyültem az olvasásba annál inkább szomorodtam el és legszívesebben letettem volna,csakhogy a kíváncsiság végig olvastatta velem az ez egészet.

Nem szeretném a könyv mind a 19 fejezetét kritizálni(mert lenne mit) ép ezért egyetlen fejezetet választottam ki.

12.fej.

(Istennek tetsző élet)

Nem szeretném ízekre szedni ezt témát,úgyhogy csak két dolgot szeretnék megemlíteni.

1) Ezt olvasom:

"Milyen embernek a barátságát keresnéd? Bizonyára olyan valakinek a társaságára vágynál,aki hasonlóan gondolkodik,mint te,és akinek a tiédhez hasonló az érdeklődési köre, és az értékrendje. Akkor éreznéd rokonszenvesnek,ha jó tulajdonságaik lennének, mint például őszinteség,és a kedvesség."

Én ezzel mint ember,egyet is értenék!

Csakhogy van egy kis probléma-nem Bibliai tanítás!

"Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.

Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.

Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?

És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?

Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."(Mt.5:43-49)

És ezek Jézus szavai!

És itt egy másik:

"Mert ha csak azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, a kik őket szeretik.

És ha csak azokkal tesztek jól, a kik veletek jól tesznek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is ugyanazt cselekszik.

És ha csak azoknak adtok kölcsönt, a kiktől reménylitek, hogy visszakapjátok, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is adnak kölcsönt a bűnösöknek, hogy ugyanannyit kapjanak vissza.

Hanem szeressétek ellenségeiteket, és jól tegyetek, és adjatok kölcsönt, semmit érte nem várván; és a ti jutalmatok sok lesz, és ama magasságos Istennek fiai lesztek: mert ő jóltévő a háládatlanokkal és gonoszokkal.

Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas.

Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;"(Luk.6:31-37)

Tehát a könyv arra buzdít,hogy (id.)/akkor éreznéd rokonszenvesnek../ítélkezzél,vagyis-hogy el ítéld azokat akik nem felelnek meg a te "standard" modellednek.

Viszont Jézus pont az ellenkezőjét tanítja.

2)Ezt olvasom:

"Ha Jehova kedvében szeretnénk járni akkor gyűlölnünk kell,amit ő gyűlöl,és szeretnünk kell,amit ő szeret(Róm.12:9)"

Az egyedüli dolog amit nem értek,hogy hogyan került oda a Róma 12,9!?

"A szeretet képmutatás nélkül való legyen. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz."(Róm.12:9)

És ha folytatom az igét akkor pontosan a könyvetek ellen fog tanúskodni!

Íme;

"Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelőzők legyetek.

Az igyekezetben ne legyetek restek; lélekben buzgók legyetek; az Úrnak szolgáljatok.

A reménységben örvendezők; a háborúságban tűrők; a könyörgésben állhatatosak;

A szentek szükségeire adakozók legyetek; a vendégszeretetet gyakoroljátok.

Áldjátok azokat, a kik titeket kergetnek; áldjátok és ne átkozzátok.

Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal.

Egymás iránt ugyanazon indulattal legyetek; ne kevélykedjetek, hanem az alázatosakhoz szabjátok magatokat. Ne legyetek bölcsek timagatokban.

Senkinek gonoszért gonoszszal ne fizessetek. A tisztességre gondotok legyen minden ember előtt.

Ha lehetséges, a mennyire rajtatok áll, minden emberrel békességesen éljetek.

Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr.

Azért, ha éhezik a te ellenséged, adj ennie; ha szomjuhozik, adj innia; mert ha ezt míveled, eleven szenet gyűjtesz az ő fejére.

Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg."(Róm.12:10-21)

Mint ahogy említettem már,nem szeretném ízekre szedni a könyvet de érdemes,meg ideje lenne elgondolkodni,hogy mit is tanít valójában a Biblia.

Nem kekeckedésből,se nem rosszindulatból kérdem de kíváncsi lennék,hogy hány öregotthont,gyerekotthont vagy menhelyet támogat a Társulat.

Elnézem ezeket a könyveket,hogy milyen minőségüek,és mindig megfordul a fejembe az a kérdés,hogy /vajon hány millió dollárt költenek ezekre a könyvekre,lapokra,stb/?-hát biztos,hogy nem keveset,de ha egy kicsit is visszafogottabban tennék,akkor biztos vagyok benne,hogy lenne pénz a rászorulókra is...csak gondolom ez a "biznis"nem erről szól,igaz?

Na mindegy az alábbiakban csak "hangosan gondolkodtam",viszont a fentebbiek azok érdekelnek.

Miért kell eltorzítani a Biblia valódi üzenetét?

Köszönöm!

2015. jan. 20. 15:09
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Vidiripi

"Nekem nincs még annyi tapasztalatom mint neked,talán akkor fogalmaznék helyesebben,ha azt mondanám,hogy semmilyen közeli tapasztalatom nincs,azon kívül amit olvasok és amit látok."

Nyugodj meg! Majd lesz! Ha továbbra is az oldal látogatója maradsz és kommentelsz.

"Na pontosan erről beszéltem az előző válaszomban,hogy egy idő után ha az emberek nem tapasztalják azok részéről a felebaráti szeretetet akik osztogatják ezeket a könyveket akkor sajnos azok a kiadványok csak értéktelen papírokká válnak amit egyébként ha meg kellene fizetni lehet,hogy meghaladná egy kenyér árát."

Volt idő amikor fizetni kellett a kiadványokért. De az nagyon régen volt.

Az egyik tanú állítása szerint a katasztrófa sújtotta területeken ott vannak az elsők között akik segítenek. A többit meg mindenki gondolja hozzá hogy mit lehetne tenni ahol épp nincs katasztrófa de ott vannak a tanúk.

"Én csak azt nem tudom megérteni,hogy Ők ezt nem látják,nem látják,hogy a pénzük hova megy?"

Igen mert még csak a tanuló fázisban vagy. :D

De amint láthattad egyből az volt a reakció hogy te "szándékod szerint" azt akarod hogy azonnal fejezzék be a kiadványok nyomtatását és terjesztését.

Ugye az egyik tanú egyből ezt szűrte le az írásodból. Ez nem véletlen!

Szomorú de azt kell hogy mondjam ehhez szokj hozzá! Mert ez egy nagyon gyakori reakció lesz a tanúk részéről. Persze amikor azt kéred a kedves tanútól hogy idézze már neked azt a részt hogy te hol is írsz ilyesmit. Na azt nem fogja megtenni!

Hogy miért nem?! Azt nem magyarázom....:)))

Elképesztő mennyiségű irodalmat állítanak elő az Őrtorony nyomdái. S az is elképesztő hogy mennyi féle és fajta könyv ,traktátus ,folyóirat ,füzetecske és az elmúlt években egyre több film és-hang anyag kerül előállításra. Azért most már kezdenek átállni a digitális világra. Pl. a kongresszusokon lehet bankkártyával is adakozni.

S volt egy kampány ami a JW.org honlapot népszerűsítette. Ami fura szerintem. Na de ez az én véleményem.

2015. jan. 22. 23:40
 22/25 anonim ***** válasza:
Semmit.A Biblia nem tanít,hanem leír.Akik belemagyaráznak mindenféle hüŁyeséget,azok "tanítanak".
2015. jan. 23. 18:49
 23/25 sandor76 ***** válasza:

Szia vegigolvastam,es latszik az irasodbol,komolyan veszed amit kell.

Nem vettem komolyan amit az idorol irtal ki milyen es hany eve.

De alazatra vall hogy ezt megirtad,es szeretnem ezt megkoszonni,ertekelem.

Igy bovebben mar maskent latom azt ,te hogyan velekedsz egy-ket dologrol a Biblia szerint.

Nem fogok tudni valaszolni minden reagalasodra,csupan arra szeretnek ami megragadta a figyelmemet.

Egyebkent nem is kell mert a legtobbet helyesen latod ahogy en is tanultam a Bibliabol.

Noe.

Noe biztosan tudod hirdette a megmentes lehetoseget az akkori eroszakos embereknek.

Annyi ideig tette ezt amig elkeszult a barka.

Nem csak ok mehettek volna be a barkaba hanem barki aki akart volna.

de mivel csak ok tettek azt amit Isten elvart,ezert lett az amit te is irtal,hogy csakm ok mehettek be.

De a lehetoseg adott volt.

Ha nem igy lett volna nem kaptak volna lehetoseget azok az emberek az eletre ,igy Isten igazsagos [helyes szivallapotu ]embereket itelt volna el.

De mivel nem, igy beigazolodott,hogy csak Noe es csaladja menekulhetett meg.

Igy van ez most is.

Egy olyan idoszak elott allunk,mint amikor Noe hirdette a megmentes lehetoseget.

Jezus mindenkiert imadkozik az Attyahoz,hogy megkapja a lehetoseget az eletre ,ezt en is igy latom es tudom,Jezus szavaibol.

De..

Visszaterve Noe-hoz,hiaba hirdette a lehetoseget megsem elt vele senki.

Mondhatjuk-e ,hogy ezek az emberek gonoszak voltak?

Igen ,hiszen Isten jelentette ki [ahogy irtad ha jol emlekszem]Elpusztitom a foldet mivel nagy az ember gonoszsaga.

Tehat a tobbi gonosz volt.

Nem mi mint emberek dontottuk el,hanem Isten tette az alapjan amit latott bennuk.

Napjaink.

Jezus lefizette a valtsagot,igy mindenki megkapta a lehetoseget,hogy kozeledjen Istenhez ezen valtsag altal.

Keri az Attyjat,hogy segitsen az embereknek ,hogy meg tudjak Ot ismerni.

Erre Isten hozott egy elrendezest,mar regen de igy van most is,ahogy Noe idejeben tortent.

A jo hir mindenkinek hirdetve van.

A helyes szivallapotu emberek[nem tudom milyenek ezek,es nem is szeretnek ebben allast foglalni],akiknek latja Isten ,hogy tanithatoak es igazsagoasak,feltarja magat nekik.

Ezt egyszeruen ugy teszi,hogy vonzza magahoz oket es megengedi,hogy megertsek az akaratat.

Janos,6;44.

Tehat a lehetoseget mindenki megkapja de nem mindenki el vele[miert azt mindenki maga tudja].

Ami megfigyelheto.

Azok akik valoban cselekszik Isten akaratat azok,valoban segitenek az embertarsaikon,hogy megmenekulhessenek az eljovendo harag napjan.

Nem biztos hogy az lenne a helyes,hogy legyek otthonok es olyan helyek ahol az embereknek csupan pillanatnyi segitseget adnak.

Ez is fontos es tesszuk is de nem ez a fo.

Noe idejeben sem ert volna semmie,a zsidoknal sem,es most sem erne semmit.

Miert?

Azert mivel nincsenek tisztaban Isten akarataval elvarasaival szemben,sot nemelyek szandekosan nem is tennek amit Isten elvar,ezek a segitsegek csupan szelkergetesek lennenek.

Orulnenek,hogy segitettek rajtuk,es igaz is lenne,en is szoktam ilyeneknek orulni,de mivel nem ismerik Isten szandekat meg a halal fele tartanak.

Vagyis ha nem forditjak magukra Jezus valtsagat a mostani elet semmit nem er csupan ezt a 60-80 evet.

Ezert tartotta Jezus is a legfontosabbnak a jo hir hirdeteset abban az idoben,es megtett mindent,hogy igy is legyen,es megismerjek az atyjat.

Kitero.

Amikor Jezus csodakat tett,mindig az Istennek adta a dicsoseget,legyen etel,gyogyulas vagy halott feltamasztas,bizonyitva ezzel ki kuldte es miket fog megtenni az uj vilagban ha eljon az O ideje Isten akarata szerint.

De a lenyeg az ismereten van.

Sajnos amikor nem adott az embereknek ennivalot,szinte mindenki el is hagyta.

Ezert kerdezete meg a tanitvanyait ti is el akatok menni?

Uram kihez mennenk Orok elet beszedei vannak nalad..valaszoltak.

Tehat nem ertettek meg miert is jott Jezus es miert tette a csodakat vagy eppen amiket tett.

Vissza.

Nekunk is azert kell hirdetni minden alkalmat megragadva,hogy ezeket elmondjuk az embereknek,es meg azokat a dolgokat is amiket folyamatosan ertunk meg ahogy kozeledunk a veg fele.

Ezt a leghatekonyabban kiadvanyok folyoiratok,legujjabban dvd-k,es sajat honlap vezetesevel tudjuk megtenni.

Azok akik valoban helyes inditekbol keresik Istent azok biztosan megtalaljak,de akik nem igy vannak vele csak kihasznalnak a johiszemuseget de valojaban az orok eletre nezve halottak.

Ahogy irtam a lehetoseget mindenki megkapja de nem mindenki el vele.

Lessz-e alapja az Armageddoni iteletnek?

Igen,ahogy volt Noe idejeben is az akkori ozonviznek.

Szeretnek veled mellyebben is beszelgetni Izekre szedni azt a kis konyvet es jol atbeszelni vajon miert irtak benne azokat amit.

Szep napot.

2015. jan. 24. 22:20
 24/25 A kérdező kommentje:

Szép estét Sándor!

Először is elnézésedet szeretném kérni,hogy ilyen későre válaszolok de elég terhelt volt a hétvégém és nem igazán volt már estére "energiám"ide koncentrálni. :)

"Szia vegigolvastam,es latszik az irasodbol,komolyan veszed amit kell.

Nem vettem komolyan amit az idorol irtal ki milyen es hany eve.

De alazatra vall hogy ezt megirtad,es szeretnem ezt megkoszonni,ertekelem."

Hát akkor még egyszer köszönöm. :)

"Noe biztosan tudod hirdette a megmentes lehetoseget az akkori eroszakos embereknek.

Annyi ideig tette ezt amig elkeszult a barka.

Nem csak ok mehettek volna be a barkaba hanem barki aki akart volna.

de mivel csak ok tettek azt amit Isten elvart,ezert lett az amit te is irtal,hogy csakm ok mehettek be.

De a lehetoseg adott volt."

Itt álljunk mg egy pillanatra mert számomra ez nem teljesen egyértelmű,de majd a továbbiakban kifejtem bővebben is,hogy mi és,hogy miért nem az.

Akkor nézzük a következő igét egy kicsit közelebbről;

"Monda azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általok: és ímé elvesztem őket a földdel egybe."(1Móz.6:13)

Itt azt mondja Isten Noénak,hogy "MINDEN TESTNEK" tehát ebben minden benne van,emberek és állatok egyaránt.

"..mert minden test megrontotta vala az ő útát a földön."(1Móz.6:12)

Elgondolkodtál már valaha azon,hogy vajon miért haragudott meg Isten annyira,hogy még az állatoknak sem akart megkegyelmezni?

Érdemes ezen elgondolkodni mert tulajdonképen ott van a válasz abban az igében.

Nem szeretném most itt ezt megvitatni mert akkor teljesen más irányba terelődne a beszélgetésünk.

Tovább;

"Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész.

De te veled szövetséget kötök, és bemégy a bárkába, te és a te fiaid, feleséged és a te fiaidnak feleségei teveled."(1Móz.6:17-18)

Isten itt újra kihangsúlyozza nemtetszését,és egyedül csak Noéra van figyelemmel és csak őrá tekint mint leendő szövetségese.

Az apostol így fogalmaz;

"A mint meg van írva, hogy nincsen csak egy igaz is;

Nincs, a ki megértse, nincs, a ki keresse az Istent.

Mindnyájan elhajlottak, egyetemben haszontalanokká lettek; nincs, a ki jót cselekedjék, nincsen csak egy is."(Róm.3:10-13)

Isten ezt látta,és tudta,hogy az emberek milyenek.

Nem azt mondta Noénak,hogy menj és térítsd az embereket vissza hozzám,hanem azt mondta neki,hogy;

"Csinálj magadnak bárkát gófer fából, rekesztékeket csinálj a bárkában, és szurkozd meg belől és kivűl szurokkal.

Ekképen csináld pedig azt: A bárka hoszsza háromszáz sing legyen, a szélessége ötven sing, és a magassága harmincz sing.

Ablakot csinálj a bárkán, és egy singnyire hagyd azt felülről; a bárka ajtaját pedig oldalt csináld; alsó, közép, és harmad padlásúvá csináld azt.

Én pedig ímé özönvizet hozok a földre, hogy elveszessek minden testet, a melyben élő lélek van az ég alatt; valami a földön van, elvész."(1Móz.6:14)

Csinálj MAGADNAK bárkát Noé mert elvesztem az embert a föld színéről!

Tehát elsősorban Noé és családja,minden idejüket a bárka építésére szentelték,az idő sürgette őket.

Röviden tehát a bárka csak Noénak,a családjának,és azoknak az állatoknak épült amelyeket Isten kiválasztott.

Na most van pár ige az Újszövetségben amelyek ezt mondják;

"A melyek engedetlenek voltak egykor, mikor egyszer várt az Isten béketűrése a Noé napjaiban, a bárka készítésekor, a melyben kevés, azaz nyolcz lélek tartatott meg víz által;"(1Pét.3:20)

"Várt az Isten béketűrése"..de kire,vagy mire? :)

Ha egyszer a 1Móz.6:17 ben azt mondja,hogy minden lelket elveszt ami a földön van és csak nyolc embernek kegyelmez,akkor vajon kire vagy kikre vonatkozik Isten béketűrése?

A következő ige-részekben Péter egészen másképp fogalmaz, és kérlek figyeld meg a különbséget.

"Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéletre;

És ha a régi világnak sem kedvezett, de Nóét az igazság hirdetőjét, nyolczad magával megőrizte, özönvízzel borítván el az istentelenek világát;

És ha Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, a kik istentelenkedni fognak;"(2Pét.2:4-6)

Az Apostol szavai kerekítik ki a történetet;

"Hit által tisztelte Istent Noé, mikor megintetvén a még nem látott dolgok felől, házanépe megtartására bárkát készített, a mely által kárhoztatá e világot és a hitből való igazságnak örökösévé lett."(Zsid.11:7)

"HÁZANÉPE MEGTARTÁSÁRA"-bárkát készített! :)

Abba a bárkába senki más emberfia nem tehette volna be a lábát.

"Ha nem igy lett volna nem kaptak volna lehetoseget azok az emberek az eletre ,igy Isten igazsagos [helyes szivallapotu ]embereket itelt volna el."

Isten már akkor tudta,hogy mi lesz a végkimenetel amikor még Noé semmit nem tudott.

Noét a hite mentette meg és semmi más.

"Ez is fontos es tesszuk is de nem ez a fo.

Noe idejeben sem ert volna semmie,a zsidoknal sem,es most sem erne semmit.

Miert?

Azert mivel nincsenek tisztaban Isten akarataval elvarasaival szemben,sot nemelyek szandekosan nem is tennek amit Isten elvar,ezek a segitsegek csupan szelkergetesek lennenek.

Orulnenek,hogy segitettek rajtuk,es igaz is lenne,en is szoktam ilyeneknek orulni,de mivel nem ismerik Isten szandekat meg a halal fele tartanak."

Tisztelt Sándor,kérlek nehogy azt hidd,hogy én minden áron ellened akarok beszélni de nem egészen értek veled egyet.

Persze teljes mértékben igazad van amikor azt írod,hogy az emberek néha olyanok mint a struccok,bedugják a fejüket a homokba és ezzel azt hiszik,hogy meg van oldva minden,ők nem látják a körülöttük zajló dolgokat és azt hiszik,hogy más se látja,hogy ők miben vannak.

Viszont nem a mi dolgunk fölül bírálni Isten parancsát,ne haragudj.

Szeresd felebarátodat!

Akkor szeresd minden hátrányával,és bűnével együtt,ezt nem én mondom hanem az írás mondja.

Ez a legnehezebb parancsolat,mindegyik közül.

Istent vagy szereted vagy nem,ha hívő vagy akkor azt mondod,hogy szereted,ha nem vagy hívő akkor nem tudod szeretni mert nem hiszel létezésében.

Viszont a "Szeresd felebarátodat mint magadat" az már egy kicsit problémásabb.

Addig minden rendben is van amíg a családodat a rokonodat,a barátodat kell szeretned de amikor már azt az embert kell szeretned aki a legjobban gyűlöl és a legtöbbet ártott neked,vagy amikor azt az embert kell szeretned aki megölte például egy családtagodat,vagy mikor azt az embert kell szeretned akinek a bőrszíne más mint a tiéd és stb, na itt kezdődik a felebaráti szeretet.

Egyébként meg Jakab a következőket írja;

"Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól."(Jak.1:27)

Tehát érted a lényeget kedves Sándor?

Az embereknek kell az ige ezt nem is vitatom és soha nem is vitattam,viszont az ige mellé kell a "kenyér is meg a hal is" és nem azért,hogy megfogd őket,hanem azért,hogy megmutasd nekik mit jelent adni,mit jelent szeretni.

"Ahogy irtam a lehetoseget mindenki megkapja de nem mindenki el vele.

Lessz-e alapja az Armageddoni iteletnek?

Igen,ahogy volt Noe idejeben is az akkori ozonviznek.

Szeretnek veled mellyebben is beszelgetni Izekre szedni azt a kis konyvet es jol atbeszelni vajon miert irtak benne azokat amit."

Igen mindenkinek meg kell adni a lehetőséget,hogy ismerje meg a Szerető Istent és ne azt az Istent aki el fogja pusztítani a világot,mert Isten elsősorban szeretet;

"A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten szeretet."(1Ján.4:8)

Tehát mutassuk meg nekik,hogy milyen ismerni Istent. :)

Semmi akadálya nincs tisztelt Sándor a beszélgetésnek,örömmel fogadom.:)

Csak szeretném ha tudnád,hogy nekem minden percem kivan számolva és nem mindig tudok válaszolni rögtön,de egyébként állok elébe ha ez neked nem gond.

További szép estét!

2015. jan. 26. 21:55
 25/25 anonim ***** válasza:
ti arra ráértetek, hogy válaszoljatok a kérdezőnek? LÁtszik, hogy nem azzal tölti az idejét, hogy a Biblia tanítását alkalmazza az életében. Ő nem cselekvője a szónak, csupán a hallgatója. Olvassa, és csak kötekszik és kötekszik. De ráér valaki :)) jöhetnél hozzám füvet nyírni.
2015. aug. 24. 15:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!