Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Logikátlan, vagy épp hogy...

Logikátlan, vagy épp hogy érthető?

Figyelt kérdés

Logikátlan.

Miért az a nevük az igaz hívőknek, hogy istenfélők? Miért kell egy hívőnek félnie Istentől? És miért van az, hogy ha valaki nem hisz Istenben, azt nem meri szóvá tenni? Attól fél, hogy megbélyegezik, vagy hogy szörnyű halált hal? És Isten miért nem megbocsájtó? Pont ő az, akinek bele kéne látnia az ember lelkébe, és a gonosz tettek mögött is meglátnia a jót, nem? Tudom, félreérthető, ezért egy példa: ha valaki egész életében (vagy nagy részében) zsarnokoskodott valakin, vagy csak szimplán önző, irigy, hazug stb. volt, de a gondolatai, az érzései nagyrészt helyesek voltak, és szerette a családtagjait (mondjuk azokkal nem viselkedett hülyén), akkor miért ítéli őt a Pokolra? Vagy csak az én felfogásom sötét? Vélemények, minden mennyiségben.

Ráadásul Istennek tudnia kellett, hogy Éva ad majd az almából Ádámnak, merthogy előzőleg a Teremtés során a Kertben nyugalom és harmónia uralkodott, ez utóbbi pedig nincsen egyensúlyban a rossz nélkül!

Most azok válasza is érdekelne, akik nem a Bibliával a hónuk alatt nőttek fel.

2010. febr. 5. 17:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Istent félni nem Istentől félni jelenti, hanem követni őt.

a többit meg nagyon összezagyválta. Az irigy ,önző, zsarnok a családjában is az.

2010. febr. 5. 17:57
 2/13 anonim ***** válasza:

igen sztem se lehet, hogy otthon valaki a tökéletes családapa, de máshol önző és irigy ..

isten megbocsájtó.. lásd a tékozló fiú esetét, alig várja, hogy vki tényleg megbánja a bűneit.

látja a tettek mögött a jók.. a robin hood-féle gaztetteket nem hiszem, hogy elítélné, ahogy talán egy kisbolt kirablását sem, ha a vacsoráért teszed...persze azért sajnálni kell a károsultakat. :S de azt hiszem isten idealizált világához közelebb áll ez a megoldás, mint az, hogy éhen halj...

a szeretet kell mozgasson és nem szabad másokat bántani. nem szabad bűnöket elkövetni és tisztelni kell néhány dolgot... hát, igazából szerintem az alapjai elég jók ennek a katolikus hitnek.

persze ha úgy bűnözöl, hogy már előre fontolgatod, hogy megbánod és isten visszafogad, nem hiszem, hogy mükszik :)

nem mernék ebben tényleg hinni azért...olyan könnyű vétkezni hű. isten nagy nagy feladat elé állított minket..

szóval nem ítélné a te embered sem a pokolra, ha megbánná amit tett. ha sajnálná, hogy nem feddhetetlen és tiszta lelkiismeretű. előbb azt írtam, ezt mind sajnáljuk...de rájöttem hogy nem, sokan sokkal jobban élvezik a tettük eredményét, sokszor biztos én is. per pillanat sajnálom, de nem tudom, milyen életet lehet ma élni 'helyesen'.

2010. febr. 5. 18:30
 3/13 anonim ***** válasza:

Neked lehet,hogy az,viszont aki egy kicsit is konyít az irodalomhoz,az tudja,hogy cirka száz évvel ezelött is használtak a szavakat teljesen más értelemben,mint ami a mai jelentése.A szövegkörnyezet az ami a jelentésére ilyenkor utal(olvass mondjuk Jókait)

Aztán némi teológia se ártana.Akkor tudhatnád,hogy Isten megbocsájtó.A többit te képzeled hozzá.

Ezért jó a tudás:nem kell kombinálni a hülyeségeket.

(megjegyzem ha egy 80 évesnek azt mondod,hogy félem a Mariskát,akkor nem arra fog gondolni,hogy a hölgyemény terrorban tart)

2010. febr. 5. 18:51
 4/13 anonim ***** válasza:
40%

Két dolgot nem tudsz. Az egyik: milyen az Isten. A másik: milyen az ember. Amíg Istent nem látod meg olyannak, mint amilyen Ő a valóságban, és amíg az embert és leginkább önmagadat nem látod meg olyannak, mint amilyen az a valóságban, addig nem igen lehet neked ezt megmagyarázni.

Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad, és meg is kapja.

Jakab 1,

A Jézusba vetett hit reményt ad.

2010. febr. 5. 20:25
 5/13 anonim ***** válasza:
63%
"Hogyha Istent keresed, gyakorold a szeretetet." Ezt egy keleti könyvből idéztem. Sajnos sokan a Bibliát összetévesztik Istennel. A Bibliában túl sok a fenyegetés. Szerintem az nem Istentől származik. A szeretet meg a félelem kizárja egymást. Isten a szeretet, a fény, az Univerzum. Én így tudom.
2010. febr. 5. 22:53
 6/13 anonim ***** válasza:

Kedves válaszoló!

Isten mindenek fölött igazságos. Ezt azért nem tudom, az a példát amit mondtál, mert ez TELJESEN egyénreszabott. Isten tudja, hogy mennyi jó-rossz szándéka volt, és ő eldönti. Ő megláttja a jót, ne félj. Ő tudja, mennyit kamatoztatott életében. Nem a papok, meg a pápa fogja eldönteni, hogy ki kerül mennyre, és ki pokolra. Mielőtt félreértenétek, nem vagyok evangélikus, hanem katolikus, a gyónás egy nagyon jótékony hatású dolog, mert ha valaki meggyón, és ha egy papnak el tudja mondni a bűneit, akkor családtagjainak, könnyebb lesz.De a másik fél is visszaélhet.

Nem félünk Istentől, hanem féljük az Istent. Az első válaszadó kommentjében benn van.

"Ráadásul Istennek tudnia kellett, hogy Éva ad majd az almából Ádámnak, merthogy előzőleg a Teremtés során a Kertben nyugalom és harmónia uralkodott, ez utóbbi pedig nincsen egyensúlyban a rossz nélkül!"

1: Isten nem tudta, hanem tudja. Számára nincs múlt és jövő, nem múlik, nem lesz. Van és kész. Az alábbi kettőt azért teremtette nekünk, mert épp ennyi volt elégséges, ahhoz, hogy a dolgokat megértsük, szerintem nem lett volna elég kicsi rációnk arra, hogy a folyamatos jelenbenlevést, meg az időtlenséget, megértsük. Isten számára mindig jelen van, egyszerre van több idősíkon, vagyis akkor is, amikor ezt leírom, akkor is amikor 1815 ápr. 17. 19:20 volt, meg ott van a kettő év múlva is. Vagyis Isten amikor a döntést elénk tárja, akkor felesleges ilyen dolgokról, hogy már ő ELŐRE tudta... nem előre tudta, hanem tudja.

A rossz-jó harmónia a hinduhoz, természetközpontú vallásokhoz tartozik. Ott a Minden egységét, tökéletességét, egyensúlyát, egyenlőségét, nem nagyobbságát, nem kicsibbségét, jelenti, vagyis azt, hogy a világ örök. Ellenben a keresztény vallás, egy felsőbb hatalom, amely a tökéletesség, amelynek mindenre van hatalama, de mégis egyszerűbb, mint ez a világ, mert azt nem teremtették, hanem mindig is volt (ha figyeltél helytelenül írtam le, nem volt, hanem van). De ez még nem kereszténység, hanem egy alap. A keresztény Isten jó, amely minden számára pozitívumot jelent, minket szeret (nem villámokkal csap oda villámokkal, ha valami nem tetszik), és mindenek fölött, igazságos. A harmónia, Hérakleitosztól származik, amely kimondja, hogy semmi nem létezhet, az ellentéte nélkül, amelynek filozófiáját, a körülvevő vallásokból táplálta. A gonosz, nem Lucifer formában létezik, hanem amely őt is gonosszá tette, a Rontás, amely a szabad akarat léte miatt van.

2010. febr. 6. 08:00
 7/13 A kérdező kommentje:

Érdekes válaszokat írtatok...

Habár az egyik válaszoló nagyon fent hordja az orrát, úgy tudom, hogy aki kíváncsi, és szeretné az elméleteit, vagy a kérdéseit nyilvánosság elé terjeszteni, az itt megteheti, ő mégis szépen lehülyézett, csak azért, mert foglalkoztatott egy nem mindennapi kérdés!

Így ezúton is üzenem neki, hogy igen, ÉN fel merem vállalni a kérdést, és lehet, hogy neki bugyután hangzik, de ez azért van, mert ő félti az övéit, és tart a saját tudatlanságától.

A többi válaszolónak köszönöm, mert ők lényegretörő és ép válaszokat képesek fogalmazni, nem úgy, mint a fent említett :)

2010. febr. 6. 10:50
 8/13 anonim ***** válasza:
Én vagyok az (8:00)?
2010. febr. 6. 11:20
 9/13 A kérdező kommentje:

Ha magadra érted, akkor igen.

Ha szeretnéd magadra érteni, lehetsz.

2010. febr. 6. 11:43
 10/13 Salx Narval ***** válasza:
Az én környezetemben mindenki felvállalja a nézetét, bármilyen is legyen. Sohasem okozott ez gondot.A térítők le lettek állítva, nem is próbálkoznak már velünk. és mi cserébe, nem piszkáljuk őket.Szóval, jól elvagyunk.Tiszteletben tartjuk egymás nézeteit.A többi kérdésedre nem tudok válaszolni, mert én nem hiszek Istenben és így nincs mire válaszolnom, a Bibliából pedig nem akarok idézni, majd a hívők megválaszolnak.
2010. febr. 6. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!