Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy lesz valaki istenhívőből...

Hogy lesz valaki istenhívőből ateista?

Figyelt kérdés
Az élettársam régen nagyon vallásos volt,imádkozott minden lefekvés előtt és minden szombaton templomba járt meg hasonlók.Két évre Németországba ment dolgozni és most jött haza.Feltűnt,hogy amióta hazajött még nem hallottam imádkozni és templomban sem nagyon volt még,így rákérdeztem erre a dologra.Bevallása szerint lassan rádöbbent arra,hogy valójában senki nincs ott fent.A vallás a véleménye szerint csak egy hatalmas üzlet ami az emberiség fejlődésével alakult ki.Régen a vallás volt az egyik legnagyobb hatalom és arra használták,hogy az embereket irányíthassák a segítségével.Mi a véleményetek erről?Mi idézhet elő ekkora változást két év alatt?
2015. jan. 3. 12:42
1 2
 11/13 Pietrosol ***** válasza:

Sziasztok!

OFF!

Ozmium42!

Hogyan, mivel győztek meg Jehova Tanúi a lélek nemlétéről?

2015. jan. 5. 15:05
 12/13 anonim ***** válasza:

Úgy,hogy egyszer csak rácsap az asztalra:

-Önámítást befejezem!!!!

Nálam így kezdődött.Rá kellett jönnöm,hogy csak azért hiszek,mert hinni akarok.Nem akarom elfogadni,hogy halálommal,szeretteim halálával vége az egésznek és kész.Ez egy gyermeteg hozzá állás a dolgokhoz.Elfogadni egy tanmesét minden bizonyíték nélkül,mert nekem úgy kényelmes,vagy úgy tetszik,totálisan infantilis.Tovább vizsgálódva láttam,hogy más területeken olyan dolgok természetesek és alapvetőek (kvantum fizika),amik teljesen szemben állnak a józan ész (klasszikus fizika) által diktált eredményeknek.Ha a "teremtés" gyökeréig hatolunk,arra kell rájönnünk,hogy ahhoz,hogy legyen a "valami",pont a "semmire" van szükség.Az energiák eredőjére vonatkoztatva az eredő nulla (az anyaggal szemben a gravitáció egy negatív energia tényező),tehát nem volt semmi plussz,ami szükséges lett volna az egész létrejöttéhez.Nincs isteni többlet,akarat,vagy energia.Az egész most ismert rendszer képes létrejönni önmagától anélkül,hogy bárki kényszerítené,vagy kinyilatkoztatná.

2015. jan. 6. 19:50
 13/13 Ozmium42 ***** válasza:
Pietrosol: addig, amíg a Jehova tanúi nem jöttek, azt hittem, hogy a lélek tagadása olyasvalami, amit csak a materialisták tesznek. Azzal szembesülni, hogy vannak alapvetően istenhívő keresztények, akik fel tudják építeni a teológiájukat és a világképüket anélkül, hogy feltételeznék benne a lélek nevű dolgot, és még a Bibliából is tudnak érvelni emellett, megdöbbentő volt számomra. Nem olyan különös, ha valaki materialistaként nem hisz a lélekben, az viszont, hogy vallásos, sőt éppen keresztény is lehet valaki így, az elgondolkoztató. Elgondolkoztató például az, hogy más keresztények körében a világképük elképzelhetetlen a halhatatlan lélek képzete nélkül, és csomó minden tapasztalást, élményt erre vezetnek vissza. Eközben szintén más keresztények, akiket materializmussal távolról sem lehet vádolni, egyszerűen figyelmen kívül tudják hagyni, az ő hitüknek, vallásos életüknek nem része, hogy a lélekkel hoznak akármit összefüggésbe. Nem lehet a két álláspont egyszerre igaz, ezért arra kényszerültem, hogy megvizsgáljam, mi szól a lélek létezése mellett, és mi szól ellene. Arra jutottam, hogy a lélek létezése mellett semmilyen bizonyíték nincs, ellene viszont több dolog is szól. A vallásos emberek hajlamosak arra, hogy bemagyarázzanak, beképzeljenek maguknak dolgokat, így megerősödhet egy nem létező dologban való hitük. Ha azonban nincsenek kifejezetten erre kondicionálva, akkor nem is hiányzik, nem is tűnik fel nekik, hogy nekik "lelkük van", amit a felekezetük indokolatlanul tagad. Magyarul nincs az embereknek valódi megtapasztalásuk a lelkükkel kapcsolatban, csak olyan, amit a vallásuk hozzáállása miatt beképzelnek maguknak.
2016. aug. 19. 17:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!