Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit jelent az, hogy a Szentlel...

Mit jelent az, hogy a Szentlelket káromolni?

Figyelt kérdés
Nem értem, mire gondolhatott itt Jézus. Most akkor egyszer valami csúnya szóval párosítja az ember, és akkor minden remény oda? Vagy most ezt hogy?
2010. febr. 2. 21:33
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
0%

Isten Szellemének erejével végrehajtott csodákat valaki ördögi eredetűnek titulálja.

Pont úgy,ahogy a biblia a jósnőket,és a fehérmágiát?

2010. febr. 3. 19:44
 12/31 Salx Narval ***** válasza:
51%
Honnan lehet tudni, hogy egy esetleges csoda Isteni, vagy Sátáni.Hiszen Istennek is voltak, az emberekre nézve könyörtelen tettei,pl vízözön, vagy az Egyiptomiakra mért csapások ( elsőszülöttek halála).Jobban illenének ezek a gonosz tetteket a Sátánhoz, mint egy szerető Istenhez.Én sajnos nem értem ezeket a dolgokat.
2010. febr. 4. 03:28
 13/31 anonim ***** válasza:
9%
Én pontosan ugy vagyok ezzel az "Atya-Fiu-Szentlélek"-kel, akár a fizikusok által keresett "bozon"-al. A lényegét nem értem.
2010. febr. 4. 19:26
 14/31 anonim ***** válasza:
0%
03:28 ezt mintha én írtam volna!!
2010. febr. 4. 19:32
 15/31 anonim ***** válasza:
0%
Szentlélekkáromlás he... Én erről nem sokat tudok azt tudom hogy "Káromkodás Istenszidás" Tehát ha valakit elküldesz a "Ku*va kiba*ott búbánatos pi*ba" az nem káromkodás de ha már azt mondod "A hétszencségit" az már annak számít :) Hoppá megyek gyónni
2010. febr. 6. 13:38
 16/31 anonim ***** válasza:
36%

A Szentlélek elleni bűn, avagy káromlás nem azt jelenti, hogy ha valaki káromkodásába foglalja a Szentlélek nevét, akkor ezzel megbocsáthatatlan bűnt követ el. Ami Istenen múlik, azt Ő mindig, minden esetben megbocsátja. A gond ott van, ha valaki ezt a bocsánatot nem akarja elfogadni, sőt úgymond ki kéri magának.

Ez az utóbbi a Szentlélek elleni bűn.

Sokan, sokféleképpen magyarázták ezt az igehelyet, de a lényege mindegyiknek nagyjából ez.

Tehát arról van szó, hogy ha az ember tudatlanságból, vagy haragból ellene mond a Léleknek és művének, az Egyháznak, vagy így akár káromolja is, azt Isten meg tudja bocsátani, ha ugyanez az ember megbánással fordul Isten felé. Ez történt pl. Szent Pál esetében. Fiatalkorában Pál üldözte a keresztényeket, de ez részben tudatlanságból, részben haragból származott. De ez történik rengeteg emberrel, akik csak későn térnek meg, és korábbi életükben akár úton-útfélen szidták Teremtőjüket, az Egyházat, vagy akár magát a Szentlelket is. Azonban amikor felhagytak ezekkel, és könyörgőn Isten arcára néztek, Ő szeretettel ölelte át őket.

Azonban az az ember, aki felismeri teljes bizonyossággal a Szentlelket, és ennek ellenére szembeszegül vele, meggyűlöli azt, gőgjében önmagát fölébe helyezi, annak a sorsa, hogy szíve megkeményedik és így képtelenné válik a bűnbánatra. Megátalkodottsága kizárja az őszinte megtérést. Ez történt azokkal az írástudókkal, akik látták Jézus csodáit, tudták, hogy tanítása Istentől származik, azaz tudták, hogy az Isten Fia, de mégis inkább Belzebub hatalmát fogták Jézusra, és azt mondták, hogy "Tisztátalan lélek van benne", csak hogy ne kelljen Őt elfogadniuk.

Isten még ebben az esetben is megbocsátana, azonban ha az ember képtelen a bűnbánatra, akkor Isten se tehet semmit.

Tehát megnyugtatlak, azok a trágár szavak, amelyeket kimondtál, és minden más bűnöd megbocsáthatóak, és Isten akarja is azokat megbocsátani. Ő ott áll egész nap a szíved ajtajánál, és csendesen kopogtat, mert szeretne veled vacsorálni. Minden egyéb csak rajtad múlik.

2010. febr. 8. 07:13
 17/31 anonim ***** válasza:

Mi a Szentlélek elleni hat bűn?

A Szentlélek ellen vétkezik, aki

1. Kétségbeesik az üdvösség felől

2. Vakmerően bizakodik Isten irgalmában

3. A megismert igazság ellen tusakodik

4. Mástól irigyli a kegyelmi adományokat

5. Bűnökben megátalkodik

6. Mindhalálig nem bánja meg bűneit

2010. febr. 8. 07:15
 18/31 A kérdező kommentje:

"Ez történt azokkal az írástudókkal, akik látták Jézus csodáit, tudták, hogy tanítása Istentől származik, azaz tudták, hogy az Isten Fia, de mégis inkább Belzebub hatalmát fogták Jézusra, és azt mondták, hogy "Tisztátalan lélek van benne", csak hogy ne kelljen Őt elfogadniuk."

És azok az egyházi méltóságok, aki Szent Johannát eretnekség vádjával elitélték, akkor gondolom ők is ide tartoznak, nem?

2010. febr. 8. 10:56
 19/31 Salx Narval ***** válasza:
Hát igen, csakhogy semmit nem lehet tudni, azt sem, hogy Johanna tetteit valóban Isten irányította e és azt sem, hogy igazából ezt tudták vagy nem. Én most már kezdem érteni, hogy miért nehéz elkövetni ezt a bűnt, hiszen ezt csak az követheti el, aki nem csak hiszi, hanem tudja is, hogy Isten létezik és mégis ellene vall.Gyakorlatilag én, aki nem hiszek Istenben, ezt a bűnt nem tudom elkövetni,javítsatok ki kérlek, ha rosszul értelmezem.Sőt azok a hívők sem, akik előtt nem nyilvánult meg egyértelműen az Isten.
2010. febr. 9. 09:01
 20/31 anonim ***** válasza:
100%

A Szentlélek elleni bűn, avagy káromlás nem azt jelenti, hogy ha valaki káromkodásába foglalja a Szentlélek nevét, akkor ezzel megbocsáthatatlan bűnt követ el. Ami Istenen múlik, azt Ő mindig, minden esetben megbocsátja. A gond ott van, ha valaki ezt a bocsánatot nem akarja elfogadni, sőt úgymond ki kéri magának.

Ez az utóbbi a Szentlélek elleni bűn

ha az ember tudatlanságból, vagy haragból ellene mond a Léleknek és művének, az Egyháznak, vagy így akár káromolja is, azt Isten meg tudja bocsátani, ha ugyanez az ember megbánással fordul Isten felé. Ez történt pl. Szent Pál esetében. Fiatalkorában Pál üldözte a keresztényeket, de ez részben tudatlanságból, részben haragból származott. De ez történik rengeteg emberrel, akik csak későn térnek meg, és korábbi életükben akár úton-útfélen szidták Teremtőjüket, az Egyházat, vagy akár magát a Szentlelket is. Azonban amikor felhagytak ezekkel, és könyörgőn Isten arcára néztek, Ő szeretettel ölelte át őket.

Azonban az az ember, aki felismeri teljes bizonyossággal a Szentlelket, és ennek ellenére szembeszegül vele, meggyűlöli azt, gőgjében önmagát fölébe helyezi, annak a sorsa, hogy szíve megkeményedik és így képtelenné válik a bűnbánatra. Megátalkodottsága kizárja az őszinte megtérést. Ez történt azokkal az írástudókkal, akik látták Jézus csodáit, tudták, hogy tanítása Istentől származik, azaz tudták, hogy az Isten Fia, de mégis inkább Belzebub hatalmát fogták Jézusra, és azt mondták, hogy "Tisztátalan lélek van benne", csak hogy ne kelljen Őt elfogadniuk.

Isten még ebben az esetben is megbocsátana, azonban ha az ember képtelen a bűnbánatra, akkor Isten se tehet semmit

2010. febr. 10. 19:25
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!