A középkori reformáció miben érte el a célját, és miben nem?
A kommunizmus eszméje nincs benne a bibliában, úgy tudom.
Egyetlen helyen ír a "javak megosztásáról", de ott sem rendszerként, hanem szükség kényszerítette testvéri megosztásról beszél.
Mivel ők még valóban testvérekként bántak egymással.
Persze az alapokban maradt ugyanaz, ami volt a reformáció előtti időkben a katolicizmus, de sok mindent megváltoztatott azon, ami nagyon visszás volt, nem?
Minden esetre azzal elérte a célját, hogy megtisztult az egyház bizonyos hamis tanításoktól (pl. lásd bűnbocsánati cédulák, melyek miatt Luther Márton felemelte a hangját, és kitette 95 pontból álló tézisét a wittenbergi nagytemplom kapujára). Az egyház puritánabb lett.
Később a reformáció során /Kálvinisták -mai reformátorok -/ tovább egyszerűsítették az egyházat (nem használnak keresztet az imádatban, szentképeket, stb.).
Tehát sok mindent tettek, amely eltért az eredeti nézettől, és inkább hasonlít az imádatuk az eredeti, bibliai gondolatokhoz.
Inkább a belső, szeretetre épülő gondolatokat hangsúlyozzák, mint a külsőséget.
De:
pl. a Biblia nem tanítja a lélek halhatatlanságát, és a vallások tanítják.
A Biblia bár megemlíti , de nem tanítja a szentháromságot, a vallások tanítják.
Sok egyház tagjai megengedik a fegyverviselést, a háborúkban való részvételt.
Pl. temetéseken pénzt fogadnak el a búcsúztatásért.
Lehetne nagyon sok mindent felsorolni, de mivel nagyon sok igaz szívű hívő ember tagja a reformáció által létrejött egyházaknak, így nem lenne tisztességes, ha én most, itt a fórumon keresztül a hitüket bírálnám. Próbálta a tényekre hagyatkozni, és nem a saját véleményemet hangoztatni.
Szerintem nem tisztességtelenség, ha tárgyilagosan írunk az igazságról, és amiket írtál, úgy igaz. Bár, úgy tudom, a háromság szó sem szerepel a bibliában, tehát nem is említi.
Gondolom, sokkal tisztességtelenebb lenne hallgatni ezekről, csak az emberek kedvéért, hogy meg ne sértődjenek! Mert akkor nyomban felmerül a kérdés, kinek akarunk tetszeni embernek, vagy Istennek?
Bár tudom, ezt felhozni manapság, szinte eretnek gondolat! Ez viszont nagy baj, szerintem.
A középkorban nem volt a szó szoros értelmében vett reformáció. Ha Luther wittenbergi esetétől számítjuk az eseményeket, az 19 évvel 1498 után volt.
A középkorban a reformációnak előzményei voltak. Nagyjából ugyanarra a sémára épültek fel: anyanyelvű Biblia, nősülés a papoknak, kehely a híveknek, az egyházi vagyont meg osszák szét. Ilyen volt. pl. a huszitizmus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!