A nacionalizmus vallás?
"Szerintem meg a hazaszeretet nem lehet egészséges"
Miért nem?
A nacionalizmus latin eredetű, de ha próbálod magyarra fordítani nem hazaszeretet, hanem nemzetizmus inkább.
Szerintem feltűnően sok hasonlóságot mutat a vallásokkal és a nemzet, mint olyan megalkotása a 19. század folyamán szinte mindenütt egyfajta valláspótlék kialakításául szolgált. A nacionalizmus közelebb áll a sovinizmushoz, ha egészséges hazaszeretetről beszélünk, használjuk inkább a patriotizmus szót szerintem.
Valamint ha elkezdesz igazi nacionalistákkal beszélgetni megfigyelheted, hogy milyen áhítattal képesek a nemzetfogalom részét képező dolgokról beszélni. Nekik a Szent Korona, tényleg szent, a nagy nemzeti hősök, minimum olyan kaliberűek, mint a katolikusok szentjei és úgy is illendő róluk beszélni. Próbáld meg elmagyarázni nekik, hogy Kossuth nem volt maga a Jézus Krisztus. Ha egy nacionalista románnak azt mondod, hogy nem Traianus ükunokája, minimum úgy értékeli, mintha azt mondtad volna egy muszlimnak, hogy Allah csak mese.
Szóval a nacionalizmus ugyanazt a funkciót tölti be, mint anno a vallás.
"Az erkölcs az jelentősen hozzájárul az egyén szabadságának megsértéséhez,"
Bizony.Az micsoda bolondság,hogy nem lehet csak úgy szabadon lopni, a kívánatos nőket az utcán meghágni...stb.
------
"A hagyományt fenn lehet tartani, előnye nincs. "
Csak a jövőnk múlik rajta.
Az erkölcs ha neked csak annyit jelent, hogy nem dugsz meg az utcán véletlenszerűen nőket, akkor te nem vagy feltehetőleg patrióta.
A hagyomány pedig nem járul hozzá a jövőnkhöz. Miért járulna hozzá? Azt leszámítva persze, hogy más dolgokat rendezünk hagyomány címszó alatt.
(Az csak egy szélsőséges példa volt.)
Azzal,hogy Te nem egy általad megalkotott nyelven beszélsz, már egy sok ezer éves tudást használsz.Akár tetszik, akár nem egy "hagyományt" folytatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!