Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A nacionalizmus vallás?

A nacionalizmus vallás?

Figyelt kérdés
2014. nov. 29. 14:26
1 2 3 4
 21/37 Ling-ce ***** válasza:
A szélsöséges hazaszeretet, (sovinizmus) nem vallás, hanem valláspótlék.
2014. nov. 29. 16:54
 22/37 anonim ***** válasza:
Szerintem meg a hazaszeretet nem lehet egészséges. Egyébként pedig ha egy csoport tagjai hamis feltevésekből kihozzák, hogy ők jobbak egy másik csoport tagjainál, akkor az nem vallás, hanem hülyeség. Ez a szélsőséges nacionalizmus. Nem hisznek semmiben, hanem egyszerűen tévednek.
2014. nov. 29. 17:04
 23/37 anonim ***** válasza:

"Szerintem meg a hazaszeretet nem lehet egészséges"

Miért nem?

2014. nov. 29. 17:58
 24/37 Ozmium42 ***** válasza:
A szélsőséges szerintem csak annyit módosít ezen, hogy mennyire vagy elvetemült. Például ha más szabadsághoz vagy élethez való jogát feláldoznád a nacionalista felfogásod oltárán, akkor vagy szélsőséges. A személyi kultusz más gondolatkör. Karizmatikus személyek iránt önként kialakulhat, vagy egy önkényuralkodó megkövetelheti maga iránt, és rákényszeríthet erre másokat. Nem világnézet függő.
2014. nov. 29. 17:59
 25/37 anonim ***** válasza:

A nacionalizmus latin eredetű, de ha próbálod magyarra fordítani nem hazaszeretet, hanem nemzetizmus inkább.

Szerintem feltűnően sok hasonlóságot mutat a vallásokkal és a nemzet, mint olyan megalkotása a 19. század folyamán szinte mindenütt egyfajta valláspótlék kialakításául szolgált. A nacionalizmus közelebb áll a sovinizmushoz, ha egészséges hazaszeretetről beszélünk, használjuk inkább a patriotizmus szót szerintem.

Valamint ha elkezdesz igazi nacionalistákkal beszélgetni megfigyelheted, hogy milyen áhítattal képesek a nemzetfogalom részét képező dolgokról beszélni. Nekik a Szent Korona, tényleg szent, a nagy nemzeti hősök, minimum olyan kaliberűek, mint a katolikusok szentjei és úgy is illendő róluk beszélni. Próbáld meg elmagyarázni nekik, hogy Kossuth nem volt maga a Jézus Krisztus. Ha egy nacionalista románnak azt mondod, hogy nem Traianus ükunokája, minimum úgy értékeli, mintha azt mondtad volna egy muszlimnak, hogy Allah csak mese.

Szóval a nacionalizmus ugyanazt a funkciót tölti be, mint anno a vallás.

2014. nov. 29. 20:32
 26/37 anonim ***** válasza:
A hazaszeretetet én úgy értelmezem, hogy szereted a hazát, büszke vagy rá és szeretnéd, ha fennmaradna a jövőben is. Ugye az haza magába foglalhatja a kultúrát, történelmet, hagyományt, erkölcsöt. Az erkölcs az jelentősen hozzájárul az egyén szabadságának megsértéséhez, a történelem pedig alapból nem fényes, sehol a világon, nem csak Magyarországon. A hagyományt fenn lehet tartani, előnye nincs. Nem lehet a gyereket arra nevelni, hogy neked ezt a hagyományt pedig folytatnod kell, ha ezt elfogadják az emberek, akkor meg fog egyszer szűnni a hagyomány, mert senkit sem érdekel.
2014. nov. 29. 22:24
 27/37 anonim ***** válasza:
Az előbbi hozzászólásomat a miért nemre írtam, ha nem lett volna világos.
2014. nov. 29. 22:24
 28/37 anonim ***** válasza:

"Az erkölcs az jelentősen hozzájárul az egyén szabadságának megsértéséhez,"

Bizony.Az micsoda bolondság,hogy nem lehet csak úgy szabadon lopni, a kívánatos nőket az utcán meghágni...stb.

------

"A hagyományt fenn lehet tartani, előnye nincs. "

Csak a jövőnk múlik rajta.

2014. nov. 29. 22:48
 29/37 anonim ***** válasza:

Az erkölcs ha neked csak annyit jelent, hogy nem dugsz meg az utcán véletlenszerűen nőket, akkor te nem vagy feltehetőleg patrióta.

A hagyomány pedig nem járul hozzá a jövőnkhöz. Miért járulna hozzá? Azt leszámítva persze, hogy más dolgokat rendezünk hagyomány címszó alatt.

2014. nov. 29. 22:54
 30/37 anonim ***** válasza:

(Az csak egy szélsőséges példa volt.)

Azzal,hogy Te nem egy általad megalkotott nyelven beszélsz, már egy sok ezer éves tudást használsz.Akár tetszik, akár nem egy "hagyományt" folytatsz.

2014. nov. 29. 23:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!