Hazudik-e az a keresztény, aki azt mondja a gyermekének,
hogy a mikulás hozza az ajándékot?
21/34 A kérdező kommentje:
sorry, nem az ajándékozással van bajom, ne érts félre. a hazugsággal.
Folyamatosan nem akarod megérteni a kérdésemet, de azért még próbálkozok. Kap a gyereked Mikuláskor csomagot? Mit mondasz neki ilyenkor, mi az?
Én még nem találkoztam olyan vallástalan szülővel, aki tiltakozott volna az óvodában amiatt, mert megy a Mikulás. Vagy rászólt volna otthon, hogy ne énekelje a Hull a pelyhest, mert az hazugság.
Szóval újra megkérdezem, te hogy kommunikálod a Mikulást áruházban/óvodai élmények esetén/ mese, film nézés közben?
2014. nov. 26. 14:10
Őszintén sajnálom, hogy te rossz élményként élted meg a "Mikulást", vagy a "húsvéti nyuszit". Nem sok esetet ismerek ahol csalódást és becsapottságot éreztek e miatt a srácok. Vagy a szülők estek át a ló másik oldalára a hantával, vagy ti voltatok túl érzékeny gyerekek. A valóság legtöbb esetben szépen fokozatosan tudatosul a gyerekekben és csak pozitív élményei maradnak az ünnepekről és szívesen adják tovább a saját gyerekeiknek. Azt mondod, hogy a Biblia tiltja, én meg azt, hogy Isten kizárt, hogy erre utalt volna amikor azt mondja ne hazudjatok és szerintem nem minősül bálványimádásnak a betlehemi jászol építése sem. Tény, hogy keverednek ezekben az ünnepekben egy kicsit vallási szokások, a néphagyomány meg úgy általában mindenféle babona, de akinek fontos a tisztánlátás az megteheti, hogy utána jár és olyannak éli meg az ünnepeket amilyennek akarja. Mi Magyarok pl az ősi hagyomány szerint sólymot röptettünk az "álom havában" a napforduló idején, ennek is utána lehet járni és Myra püspökének története is elolvasható. Döntse el mindenki, hogy mit akar ünnepelni és tegyen hite, vagy belátása szerint. Miféle hazugság az ami önzetlenségre, családszeretetre, hagyományra, örömszerzésre és ajándékozásra épül. Sajnálatos, hogy te nem ilyennek élted meg.
2014. nov. 27. 02:33
(a 2. oldalt nem olvastam végig)
Hazugság. Ahogy a mesénél elmondom neki, hogy mese, úgy a mikulásnál is tudják, hogy mese. Röhögés van mikor apa beöltözik fehérszakállúnak és mély hangon eljátssza, hogy ő kicsoda és miért jött.
Ez egy közös élmény minden évben.
Jézuska is hozott ajándékot, ezt is tudják, de azt is, hogy ez az ajándék az üdvösség és a kegyelem. Nem kell a játékhoz hazudni. Az ajándék pedig tőlünk van, de a pénzt hozzá Isten biztosította. Nem szabad hazudni a gyereknek, nem ezt tanítja a Biblia.
2014. nov. 27. 09:30
25/34 A kérdező kommentje:
a kérdésemnek nincs köze ahhoz, hogy vannak-e gyermekeim, de nincsennek. énszemélyszerint ismerek olyanokat, akik elmondták az óvodába, hogy a gyermekét hadják ki a hazugságspirálból, és maga a gyermek is meg tudja érvelmi, miért rossz ez.
Kedves kérdező, senkit nem kényszerít senki semmire, tégy a legjobb belátásod szerint.
2014. nov. 27. 10:58
Ez mindenkinek a saját ítélőképességére van bízva. Ha szerinted hazugság, ne csináld a gyerekeiddel. Ettől még nem kell elítélni másokat, akik csinálják.
A gyerek meg nem hülye, különbséget tud tenni a játék és a hazugság között. Ha egy gyerek hazudni tanul a szüleitől, ott nem a Mikulás a legfőbb probléma.
2014. nov. 27. 11:20
"Az ajándék pedig tőlünk van, de a pénzt hozzá Isten biztosította."
Látod nálunk az ajándékot bizony a Mikulás hozta, de a pénzt tisztességes munkával keressük meg, Isten "csak" az áldást adja hozzá.
2014. nov. 27. 11:31
29/34 A kérdező kommentje:
Isten biztos nem áldja meg a hazugságot, legfeljebb e világ istene, sátán.
Andizsuzsi: Nem Isten ajándéka a munka? Önerődből van vagy áldás? Ha Isten nem adta volna akkor neked nincs munkád. Te semmire sem vagy képes saját erődből, csak Isten megtartó ereje által.
2014. nov. 27. 11:54
Kapcsolódó kérdések: