Mit szóltok a pápa bejelentéséhez, miszerint nem kérhetnek többé pénzt a papok az egyház szolgáltatásaiért?
Szia!
Szerintem is ideje volt - ingyen kaptátok, ingyen adjátok ... a jókedvű adakozót szereti az Isten - meg ilyesmik.
Persze értem a másik problémádat is, hogy akik kifizették ezeket a díjakat azokat - a mostani bejelentés szerint - valójában meglopták.
Kérdés, hogy akarja-e valaki kárpótolni őket?
Bár én ezt kötve hinném.
Na, ez egy jó ötlet! Mármint a kárpótlás. Akkor lehet, hogy még maradna néhány ember, aki kitartana a kereszténység mellett, a béna teóriájuk ellenére. De enélkül túl sok lesz a csalódott hívő.
Gondolom.
Valójában nem hiszem, h kárpótolni fognak bárkit is, mert a Vatikán ezt nem fogja megengedni a pápának. Félő, ha ezt felmeri ajánlani, nem fogja túlélni, vagy elmekórtani esetnek fogják nyilvánítani.
Azt hiszem ezzel a bejelentéssel megbukott a Vatikán.
Ez a pápa jó, de a Vatikánban nem csak ő dönt; ha mégis vállalja és egyedül dönt ilyesmiben, könnyen baja eshet.
Kár lenne érte.
kérdező: "Aki eddig egyházi szolgáltatást pénzért vett igénybe mind át lett verve, vagy hogy kell ezt érteni?"
Az egyház eddig is pénzbe került, s ezután is pénzbe kerül. Pénzügyileg teljesen mindegy, hogy a "szolgáltatásért" fizetnek vagy ugyanazt a pénzt elosztva rendszeres támogatásként adják oda. A különbség csak a szemléletben van. Nem a "szolgáltatás" kerül pénzbe, hanem a lelkész megélhetése, a templom fenntartása, a ruhák tisztítása stb.
A helyzet azonban az, hogy túl sok olyan ember volt és van, aki nem szívesen adakozik önként, de a "szolgáltatást" szeretné minél fényesebb külsőségek között (díszkivilágítás, virágdíszítés, orgonaszó stb.) minél olcsóbban megúszni. Ezért alakult ki a mai gyakorlat. Fernec pápa akarata csak akkor és ott megvalósítható, ahol a hívek eléggé magukénak érzik a templomukat, lelkészüket az ott folyó munkát stb., s önként megfelelő mértékben adakoznak.
T. Kerdezo!
Na, ez a papa sem lesz hosszu eletu. Ugyanis az a nehany papa, aki meg akarta reformalni az egyhazat, elobb utobb meghalt.
Ez pedig most nagyon elevenebe vagott a papsagnak. Hiszen valoban a penzre hajtanak. De ez a kezdetektol igy volt. Ezert van a Vatikannak olyan nagy vagyona, hogy mellenyzsebbol ki tudna fizetni egesz Europa adossag allomanyat.
Szoval ha sok ilyen reformot szeretne megvalositani a papa,nem lesz hosszu eletu. Udv: Judit!
16-os,
"éppen az ilyen gondolatok vezetnek el oda, hogy beteljesedik a nagy szajháról szóló prófécia."
- Bocs, de ki lenne itt a nagy szajha? Az egyház vagy a pápa? Csak mert egyik se kifejezetten nőnemű.
Nem értem ezt a megjegyzést, szerintem hatásvadász vagy és szeretsz csúnyán beszélni! A Biblia ilyeneket tanít?
Azt gondolom, hogy a pápa semmi újat nem mondott, csak felhívta a figyelmét mindenkinek arra, amire az Egyház eddig is tanított, hogy szentségek kiszolgáltatásakor az egyházi személyek nem kérhetnek pénzt. Mivel ez bibliai tanítás, ezért mindig is ezt vallotta az Egyház, és a trienti zsinaton (1545-63) meg is erősítették a szentségekről szóló tanítást.
Sajnos mivel a papok is emberek, akik bűnösök, ezért van köztük olyan, aki ezt nem tartja be. A Szentatya most érezte fontosnak, hogy erre újra felhívja a figyelmet.
Azt meg, hogy a papság jövedelmezése és a templomok, ingatlanok fenntartása hogy zajlik, arról meg már itt föntebb kaphattok jó választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!