Jézus nem is olyan, amilyennek állítják?
Jézusról nehezen képzelem el, hogy a megtestesült szerénység embere kiállt volna az emberek elé és azt mondta volna: én vagyok Isten fia. Sokkal hihetőbbnek tartom, hogy a tanításai során, a követői által ragadt rá az "Isten fia" elnevezés, hisz, ő az Ószövetség erőszakos Jahvéja helyett egy szerető és megértő Istent hirdetett és ennek megfelelően ő is egy szegény és szerény ember volt, tehát ő lett volna a legutolsó, aki olyan nagyot mondó dolgot mondott volna magáról, hogy ő Isten fia. Leginkább egy idealista hippi-szerű figurának lehetne elképzelni, persze mindezt a szó legpozitívabb értelmében. felfogható egyfajta reformátor zsidóként, aki a kor társadalmi felállásával, tehát a szakrális vezetők általi uralommal nem értett egyet, ami nála egyenlő volt a főrabbik uralmával, hisz, nekik mindegy volt, hogy ők most papíron júdeaiak, vagy római provincia, az ő hatalmuk a zsidóktól származott, akik felett a vallással uralkodnak, aminek a központi eleme egy kegyetlen és erőszakos isten, aki megbünteti az ellenszerülést, így máris van jogalapja annak, hogy az ellenszegülő embereket megölhessék, hisz csak Jahve példáját követik. Jézus egyfajta őskommunizmuson gondolkodhatott, ami által mindenki egyenlően részesedhet a javakból, osztálykülönbségek nélkül, egy szerető Isten égisze alatt. Tudta, hogy neki nincs akkora befolyása, hogy hamar széterjedjen ez az új hit, épp ezért járta a vidéken évekig, ami által egy sokkal közvetlenebb kapcsolatot épített ki az emberekkel, mint a rabbik, hisz ő személyesen ellátogatott a későbbi követőihez, akik a cselekedeteit isteni eredetűnek tarthatták, így került rá az "Isten fia" név, amit ő valószínűleg nem nagyon kedvelt, hisz ezáltal ő többet ért volna az egyszerű embereknél, akiknek a köreiben az egyenlőségre törekedett, de, mivel nem volt haragtartó ember, így nem szólt miatta. A halálát is a népének a vezető rétege okozhatta, akiknek a szemében Jézus egy olyasmi ember lehetett, aki egyrészt káromolja a vallásukat, másrészt egy karizmatikus ember, aki mögé hajlandóak felsorakozni a zsidók, ami akár egy hatalomátvételhez is vezethet.
A halála után a közhiedelemben továbbra is megmaradt a "beceneve", az Isten fia név, amit az idő múlásával, mint a származására utaló szentséges jelző kezdtek el használni. A társadalmi reformja se vált be, ugyanúgy megmaradt a szakrális vezetők uralma, csak már nem főrabbiknak hívták őket, hanem pápáknak és az ő tanításainak a szavait kiforgatva uralkodtak az embereken. A heroizáló történetírás is kiszínezte az életrajzát, így a kenyeret és halat sokszorozó csoda utalhat arra, hogy a javak egyenlő felosztását akarhatta, a feltámadása meg arra, hogy halála után a követői ellopták a testét és elégették, nehogy később még jobban meggyalázhassák, persze nyomokat hagytak maguk után, amik alapján az egyszerű közember azt hihette, hogy kiszállt a sírjából és elsétált, vagy egész egyszerűen a rómaiak vitték el, nehogy a nyughelyéből zarándokhely lehessen.
Érdekesek a gondolataid.
2000 év az nagy idő.Túlságosan.
Nem is kell messzire menni, elég csak megnézni a Mátyás királyról szóló történeteket, a heroizált történetírás mintapéldái, George Washingtonról se szeri, se száma hány legenda van, mindez hála a néphagyománynak, ami Jézus idejében az írásos történelem felett állt jóval és ami mellesleg az egyetlen forrás az életéről.
A követői, akik még életében ismerték őt egyszerű emberek voltak, a legtöbbjük írni se tudott, szóval az élete a szájhagyomány útján maradt fent. Hogy lásd mire gondolok képzelj el 1000 embert egymás mellet. Az első mond valamit a másodiknak, amit ő tovább ad a harmadiknak, ő a negyediknek és így tovább. Mire elér a 300-hoz már jóval másabb a történet, hát még mire az ezredikhez. Jézus életéről is így tudunk valamit. A Bibliát íróknak meg még a dédapjuk se láthatta Jézust, nem beszéltek vele, legfeljebb azokkal, akik azt állították, hogy pontosan ismerik az életét, szóval az ott leírtakat ne vegyük készpénznek. El lehet képzelni mennyire pontos az a pontos.
A csodatételeket meg nem szó szerint kell érteni. A vízből-bort dolog felfogható egy szellemi szintlépésnek. A tanításai által a vízből, tehát a közönséges zsidó közemberből bor, azaz egy szellemileg és erkölcsileg fejlettebb ember válhat. A betegek meggyógyítása alatt nem a testi betegségeket kell elsősorban érteni, azokat is gyógyíthatta végül is, hisz a mai misszionáriusok is azt teszik, de lelki megnyugvást is adhatott a betegeknek, hogy a túloldalon nem egy marcona nagyúr fogja várni, hanem olyasvalaki, aki szereti és elfogadja őt.
"ő az Ószövetség erőszakos Jahvéja helyett egy szerető és megértő Istent hirdetett"
Ebben igazad van és jó pont jár azért, hogy ezt felismerted az elferdített bibliai féligazságok között. Maga Jézus mondja a zsidóknak Jehováról, akit ő nem ismert el istennek:
„…Ha Isten volna a ti atyátok, szeretnétek engem, mert én az Istentől származtam és jöttem…. Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt az kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazugságot szól, a sajátjából szól, mert hazug és a hazugság atyja. ” (János 8:42-44.)
Ez az idézet pontos képet ad a bosszúálló, embergyilkos ószövetségi zsidók "istenéről".
"felfogható egyfajta reformátor zsidóként"
Ezzel csak az a baj, hogy Jézus nem volt zsidó, Galileában született, ami héberül annyit tesz: „galil hag goiim”, magyarul: „nem zsidók országa”. Ugyanis a héber „goiim” kifejezés alatt a nem zsidó népek értendők, akik Júdeától északra laktak. Ezért gúnyolódott Jézus származásával Nátánael: "Názáretből támadhat-é valami jó?" Tehát Jézus nem akart semmit sem megreformálni, ő a félrevezetett Jehova-hívő zsidókhoz született le útmutatásként.
„Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon sötétségben, aki engem hisz.” (János 12-46.)
"aki a kor társadalmi felállásával, tehát a szakrális vezetők általi uralommal nem értett egyet"
Jézus korában Júdea római provincia volt, tehát semmiféle zsidó szakrális királyságról nem beszélhetünk. Náluk egyébként sem volt soha még hasonló sem, hiszen Jehova nem isten.
"a kenyeret és halat sokszorozó csoda utalhat arra, hogy a javak egyenlő felosztását akarhatta"
Nekem a történetből sehogy sem esik le a kommunista Jézus, véleményem szerint a lényeg az, hogy miután az emberek a szellemi eledelüket már "elfogyasztották", hirtelen ráeszméltek, hogy besötétedett, a legközelebbi település nagyon messze van és nincs mit enni. Ezért Jézus jóllakatta a népet, szó sincs arról, hogy mindenki ugyanannyit kapott volna, sőt még meg is van jegyezve, hogy rengeteg maradék maradt, tehát simán ehetett volna még akárki akármennyit. A mondanivaló az, hogy az igazi embernek 3 szinten kell foglalkoznia magával (testileg, lelkileg, szellemileg). Hiába kapja meg a szellemi eledelt, ha nem foglalkozik a testével akkor egyszerűen éhen hal.
"amik alapján az egyszerű közember azt hihette, hogy kiszállt a sírjából és elsétált"
Jézus "halála" után még rengeteg embernek megjelent szellemalakban.
Jézus életének tanulmányozása mindenki számára megadatik, de hozzá kell tennem, hogy racionális úton lehetetlen eljutni az igazsághoz.
Had idézzek magamtól:
" hisz, nekik mindegy volt, hogy ők most papíron júdeaiak, vagy római provincia"
Nem állítottam, hogy ők voltak a közvetlen hatalomgyakorlók, de a római helytartók után ők következtek, szellemileg ők irányították a zsidókat, ami uralom persze eléggé törékeny lett, amikor Jézus egy sokkal jobb vallási alternatívát ajánlott a zsidóknak.
Egy szóval se mondtam, hogy a kommunista kiáltvány alapján járt el, csupán arra, hogy azáltal, hogy egy kis közösségen belül képes elérni ezáltal az egyenlőséget, akkor ugyan ezt meg tudja lépni nagyban is, hisz ő el tudja osztani igazságosan az ételt és a szellemi rabiga helyett olyasvalamire tanítja az embereket, ami által egy jól működő társadalom alakulhat ki a jövőben.
"Jézus "halála" után még rengeteg embernek megjelent szellemalakban."
Ahogy pár éve Michael Jackson halála után is száz felől jelentették, hogy az emberek Jacko szellemét és arcát látták mindenhol. Ez érthető, az emberek nehezen viselték, hogy az ideáljuk eltávozott, lelkileg nem voltak képesek megemészteni, ezért vizionálták azt, hogy látták, sőt több, mint valószínű, hogy sokuk csak ezt hazudta, hogy ezáltal is egyfajta pótlékként szolgáljon helyette, mint Jézus szócsöve.
"szellemileg ők irányították a zsidókat"
Ez nem egyenlő a szakrális királyság fogalmával, még csak meg sem közelíti azt.
"szellemi rabiga"
Eddig elég értelmesnek tűntél, viszont ilyen hozzáállással magyarázhatok én neked akármit, aki az emberi hármasságban (test, lélek, szellem) a testet tartja a legfontosabbnak és a szellemet pedig rabigának tartja, az annyit is ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!