Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Elmagyarázzátok...

Keresztények! Elmagyarázzátok nekem, hogy mi a szép Ábrahám és Izsák történetében?

Figyelt kérdés

Nincsenek illúzióim arról, hogy senki nem látja benne a szépet. Ugyanakkor kifejezetten kíváncsi vagyok, hogy hogyan tudjátok megmagyarázni, hogy mindez szép és jó volt.

A történetet gondolom mindenki ismeri. Valami oknál fogva sokak szerint egy szép történetről és hasznos erkölcsi útmutatásról van szó.

Levéve - az amúgy szép meg díszes, csillogó - villogó köntöst, szerintem ez a bibliai rész egyszerűen szörnyű. Mást nem tudok mondani.

Van egy felnőtt férfi és a fia, eddig OK a dolog.

A férfi hangokat hall. A hangokat csak ő hallja.

A férfi ezeket a hangokat egy felsőbb hatalomnak - Istennek tulajdonítja.

Az események bekövetkezésének idején orvostudomány is alig volt, nemhogy pszichiátria vagy neurológia, de a mai ismereteink tükrében bátran kijelenthetjük, hogy a férfi skizofréniában vagy valami hasonló betegségben szenvedett.

A mai tudomány alapján az is egy (enyhénszólva) meglehetősen valószínű dolog, hogy a hangok csak az ő fejében léteztek, és az idegrendszer abnormális működésének hatására keletkeztek.

A férfi a hangok hatására majdnem megöli a saját fiát, az esemény nem bekövetkezése csak a szerencsén, a véletlenen múlik. A semmiért.

Az eredeti történetben az sem kerül megemlítésre, hogy a gyermek számára mindez mennyire traumatikus élmény lehetett.

Ebben a történetben mégis mi a szép? Vagy ez a történet mennyiben ad a XXI. századi ember számára bármilyen útmutatást?

2014. okt. 30. 22:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
76%
Ezzel Ábrahám a hit példaképévé vált. Isten azt kérte tőle, hogy ölje meg a fiát. Nem sok apa lenne erre a képes, de Ábrahám tudta, hogy Istennek oka van arra, hogy ezt kéri. Ráadásul tudta azt is, hogy fel fogja támasztani. Isten mivel látta Ábrahám lelki erejét, és azt, hogy mennyire erős a hite, és a bizalma, nem kellett megölni Izsákot.
2014. okt. 31. 12:46
 12/22 anonim ***** válasza:
47%

Kedves kérdező!

Úgy látom, a kérdésedre, hogy mi ebben a szép, nem kaptál még konkrét választ, így át is olvastam ismételten, hogy meg tudjam írni a véleményemet.

Amiket írtál, abból úgy tűnik, nem vagy hívő, tehát én nem is értem, minek akarod tudni, és úgy látom, Izsák ígérését nem is olvastad. Isten ígérte neki, amit Sára is hallott, tehát Ábrahám nem volt skizofrén, és szó sincs róla, hogy csak ő hallotta volna.

Aztán. Isten egyáltalán nem akarta megöletni Izsákot, hiszem azt mondta Ábrahámnak, nagy néppé teszi. Ábrahám engedelmességét akarta látni. Ezt meg is látta, és adott Ábrahámnak más áldozatot. Egyáltalán nem akarta Izsák halálát.

Utólag pedig...Isten akkor látta, hogy Ábrahám feláldozná a fiát, és Isten is feláldozta értünk a fiát, Jézust.

Amíg nem vagy hívő, sok dolgot fogsz találni a Bibliában, amit nem értesz. Amikor újjászületsz, minden ismeret le fog lepleződni. Kívánom, hogy találd meg Jézust!

2014. okt. 31. 13:57
 13/22 anonim ***** válasza:
51%
Az a szép benne, hogy Ábrahám feltétel nélkül bízott Istenben és engedelmeskedett neki.
2014. okt. 31. 17:22
 14/22 Salx Narval ***** válasza:
67%
Szerintem viszont azért állítjátok be magasztosnak és tanulságosnak ezt a brutális történetet mert a józan eszetek tiltakozik az ellen amit olvastatok. Az Isten nem lehet ilyen kegyetlen, valamivel igazolni kellett ezt a tettét és az általatok hozott pozitív körítéssel máris elfogadható, sőt egy kis fantáziálással már tanulságos is. Minden esetre az megnyugtató amit az első válaszadó írt, mármint ha ez is lejön a többi magyarázat között.
2014. nov. 1. 04:48
 15/22 anonim ***** válasza:
67%
Egy hithű kereszténynek minden szép,logikus,jogos,és megkérdőjelezhetetlen,amit az Úr tesz a Bibliában.Az ok pedig a vallás agymosó tevékenységében keresendő:Ne gondolkodj magadtól,ne láss,csak fogadd el.Mert ezt szereti az Úr.Ha elég éber vagy,azt nem szereti,mert belelátsz a hamis kártyák közé.Bizony innen fúj a szél.Ha a Sátán kísért,az borzalmas,ha az Úr kísérti az embert,az teljesen helyénvaló,ha a Sátán gyilkol,az embertelen és szörnyű,ha az Úr gyilkol,akkor igazságszolgáltatás történik,és így tovább.
2014. nov. 1. 07:53
 16/22 anonim ***** válasza:
71%

Csak egy pár gondolat a kérdéshez, meg az eddigi válaszokhoz:

Ábrahám a hit példaképe? Pls. Nem ő volt az aki eladta a feleségét Egyiptomban? Letagadta, na jó, azért, mert hogy mentse a saját bőrét, a fáraó meg magához vette a nőt, Ábrahám meg ezért juhokat meg szolgákat kapott, vagyis gazdag lett. Ezt manapság prostitúciónak nevezik, akkor Ábrahám meg a.... ki is? Isten meg a fáraót büntette, aki nem is tudott semmit. Szép történet. És ráadásul még egyszer eljátsszák ezt, csak egy másik királlyal.

Isten is feláldozta a fiát értünk. Aha. Az milyen feláldozás, hogy tudom, hogy 3 nap múlva feltámad? Vagyis Jézus ténylegesen és véglegesen meghalt akkor? Ez nem áldozat, ezt én is vállalnám az emberiségért, ha úgy halok meg, hogy közben meg nem is :)

Lehet, hogy a Bibliában normális, hogy Ábrahám feláldozta volna a saját fiát Istenért, de a való életben normál ember úgy gondolkodik, hogy ha egy Isten arra kérné, hogy ölje meg a saját gyerekét, akkor elküldené azt az Istent a jó büdös....

Helyezzük át a történetet a mai világba. Valaki megöli a gyerekét, rendőrség, előzetes letartóztatás stb. Ha a meghallgatásán azt mondaná, hogy Isten mondta neki, hogy tegye ezt, akkor a kérdezőnek igaza van, pszichiátria lenne a vége.

2014. nov. 1. 08:26
 17/22 A kérdező kommentje:

Látom, hogy egyesek minden szörnyűséget szépnek tudnak látni, hogy ha a szent könyvükbe van leírva, viszont örömmel tapasztalom, hogy pár kritikus hang is felemelkedett.

9-es: fején találtad a szöget, pontosan ez benne a szörnyű.

12-es: Még mindig inkább elhinném azt, hogy mind a ketten skizofrének voltak, semmint hogy az Úr szólt volna hozzájuk. De még ennél is valószínűbb, hogy mese az egséz:

16: Igazad van. És tegyük hozzá azt is, hogy a pszichiátrián teljesen mindegy, hogy Isten, a Sátán, Zeusz, a Repülő Spagettiszörny vagy a Húsvéti Nyuszi utasítására cselekedett.

És végül 10-es:

Lehet, hogy én nem veszek figyelembe semmit, amit nem tapasztalok, de ez nem egy nagy vétség. Az elődeink annak idején megtették. Óriási, nehéz lépéseket kellett megtenni ahhoz, hogy ezt az ismeretanyagot megszerezzük. Nem lehetett könnyű - sem a környezet, sem a saját előzetes ismeretei miatt - a skizofrénia felfedezőjének kimondani, hogy nem, ezt az embert nem valami külső, felettünk álló tényező biztatja, hanem a fejében van valami gond. Ez, ami a XXI. században természetes, pár évszázada nagyon meredek gondolat lehetett, és nagyon sokat kellett bizonygatni, hogy ténylegesen elterjedjen. Mi az akkori bizonyítékokra építkezünk, mert azóta se cáfolta meg semmi. Ha valami egyértelműen megcáfolná a jelenlegi tudásunkat, a tudományos világ habozás nélkül kidobná a skizofrénia fogalmát a kukába. Más dolog, hogy ilyen cáfolat valószínűleg nem lesz. Hasonló egyébként az epilepszia is: tudatlan emberek számára ijesztő, és ezért könnyen egyből rávágták, hogy az ördög szállta meg a beteget. Szintén nem lehetett könnyű kijelenteni, hogy ez most azért van, mert az illetőnek valami idegrendszeri problémája van.

A Bibliához fűzött magyarázataid meg komolytalanok. Lehet, hogy kicsit eltér a környező népek irodalmától, de épp elég értelmetlen brutalitás van benne, hogy megkérdőjelezzem az isteni mivoltát, és semmi lenyűgöző sincs benne. (A szexuális kívánság korlátozása nem lenyűgöző, hanem egyszerűen hülyeség. Nem meggyőzhetetlen vagyok, csak egyértelműbb bizonyítékokat várnék a világmindenség mindenható és mindentudó teremtőjétől. Pl. ha benne lenne a Bibliában, hogy a kör kerületének és átmérőjének az aránya állandó, mégpedig ez az állandó 3,14159....., és leírná a pí-t 400 tizedesjegy pontossággal, akkor le lennék nyűgözve. Az már bizonyíték egyértelmű és nehezen vitatható bizonyíték lenne arra, hogy abban a könyvben van isteni ihlet, mert az akkori tudással lehetetlen lett volna ilyen pontosan kiszámolni. A Bibliában egyébként szerepel a pí, de az értékét kerek háromnak adja meg, ami már ókori szinten is nagyon durva becslés (az ókori egyiptomiak 3 és 1/7-eddel számoltak, ami nagyságrendekkel pontosabb). )

2014. nov. 1. 10:00
 18/22 Sztracsatellavagyok ***** válasza:
49%
Okés, akkor már csak azt mondd meg, minek teszel fel egy kérdést, ha nem vagy kíváncsi a válaszra?
2014. nov. 1. 11:46
 19/22 anonim ***** válasza:
50%
Az a szép benne, hogy az ENGEDELMESSÉG-ről és a SZERETET-ről szól. Izsák engedelmes volt az apjának, és hagyta, hogy az apja megkötözze, pedig már felnőtt ember volt!, és nyilván tudta, hogy mi fog következni. De már előtte mondta Ábrahámnak az Úr: Izsákban áldatik meg a te magod.
2014. nov. 1. 12:29
 20/22 A kérdező kommentje:

18-as, én tudtam, hogy a véleményem nem fog megváltozni.

Ez inkább egy közvéleménykutatás jellegű dolog volt, ami a felhasználók elvakultságának a szintjét volt hivatott felmérni.

2014. nov. 1. 21:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!