Hogyan kell érteni a bibliai beszélő kígyó történetét?
#8-nak
"Hogyan tudott Ádám beszélni?" kérdés a "Volt-e köldöke?" kérdések sorába tartozik, vagyis ha Isten úgy akarta, akár beszélhetett egyből is. Kérdés, hogy akarta-e?
Szerintem ordít az elbeszélésről, hogy a szerző aligha gondolt valóságos történeti eseményre. Végül is nem tök mindegy, hogyan volt a bűnbeesés?
A beszéd kérdése azért fontos, mert a nyelveknek is van 'evolúciója', vagyis változása, fejlődése. Miért nem azonnal tökéletesre csinálta az Isten?
A köldök meg egyenesen érdekes, hiszen ha köldökzsinórral nem voltak senkihez sem kapcsolva, akkor aligha lehetett nekik, mert minek lett volna?
"Végül is nem tök mindegy, hogyan volt a bűnbeesés?"
Bizony nem, mert a történet környezetének cáfolása könnyen arra az eredményre vezethet, hogy bűnbeesés meg nem is volt...
"ceri -nek
Eddig még nem sikerült rá jönnöm, hogy melyik felekezetet erősíted, elárulhatnád, ha nem titok..."
Jó elárulom. Nem gyengítem egyiket sem. :)) vagy mindegyiket.
De ateista sem vagyok.
A biblia a zsidók számára készült, az ő szintjüket képviselte. Tudod akiknek meg kell mondani, hogy ne ölj, ne lopj, stb. Akik eladták a testvérüket rabszolgának. És ma tőlük akar a világ tanulni -ott is tartunk.
Szval saját vallásom van, ha egyáltalán annak nevezhető a hitrendszerem. Mert az van. Minden vallásból elfogadok általam jónak tartott dolgokat, ami az emberiség földi életét szolgálja. A hitem erős -talán meglepő, de azért- mert materialista alapokon nyugszik. Legalábbis nem vagyok vak a tudományok felé. Szerintem a vallásoknak az lehet az egyetlen célja és értelme, hogy az anyagi létünkben itt a földön minél szebben, boldogabban élhessünk. Elutasítok minden olyat ami ennek az ellenkezőjét sugallja -szenvedés, önmegtartóztatás, isten imádata stb - ha ezek öncélúak a feltételezett isten szempontjából.
A misztikum sem áll tőlem távol /tessék egy újabb támadási felület. Szeretek Szántai Lajos előadásokat hallgatni a netről -sok olyan dolgot fogalmaz meg, és olyan emberies aspektusból,és szintről, amit csak csodálni tudok. Némely dolgot nála is szimbólumként fogadok el (a materialista beütésem miatt), de a lelkemet emeli.
Ja és nyitott vagyok -mint láthatod- mindkét irányba.
Kérdező: a kígyó bizonyos ősi eredetű civilizációkban a bölcsességnek, tudásnak, illetve az orvoslásnak volt a szimbóluma.
Ezek után persze felvethető az a kérdés, hogy vajon miért is kellett negatív töltéssel felruházni a Biblia íróinak?
Ami azt illeti, én NEM veszem - soha nem is vettem - szó szerint ezt a történetet.
A Biblia csak akkor látszik hazugságnak, ha mindenáron olyasmit akarsz látni benne, ami valójában nincs is. Egyszerűen csak egy "könyvecske", szép - vagy kevésbé szép - történetek gyűjteménye. Úgy is mondhatnánk, hogy mesekönyv, és mint tudjuk, a gyerekek első olvasmányai általában a mesék szoktak lenni. Ha akarunk, "kinövünk", kiábrándulunk belőle, de bárki megteheti, hogy "örök gyermek" marad. Mindenkinek SAJÁT döntése lehet ez ügyben. Ami már mások hatására alakul ki, az már szerintem egy kissé a "compulsion" kategóriája.
Szervusz!
A Bibliai kigyo tortenete nem mese, hanem valosag.
Isten kijelentette Adamnak es Evanak, hogy a kert egyik fajarol nem ehetnek, mert ha esznek rola, meghalnak.
Satan megkornyekezte Evat, es a kigyot hasznalta fel erre. Mivel Satan szellem teremtmeny, Eva nem latta Ot. Viszont ott volt a kigyo, akit Satan ugy hasznalt fel, mint egy "hasbeszelo a babujat". Eva latta a kigyot, es hallotta a hangot, tehat arra gondolt, hogy a kigyo szolitotta meg.
De gondolom, te mar ezt tudtad, a kerdesed ezert arra iranyult, hogy masok hogy velekednek? Ha irni akarsz, irj privatba. Udv: Judit!
#12-nek
Ha valóban nem volt bűnbeesés a kereszténység bizonyosan lehúzhatja a rolót. De ebben a kérdésben aligha téved, hiszen bűn van bőven, s valószínűleg már elég régóta.
A szerző nem tudhatta, hogy mikor és hogyan volt az első bűn, mint ahogy mi sem. Ezért csak egy olyan történetet írhatott amely jól megvilágítja a lényeget, de eszébe sem volt, hogy ez egy szó szerinti történelmi esemény.
#17 Judit-nak
A történetben sehol nincs Sátán. Nem a Sátán a ravasz, hanem a kígyó. Nem a Sátán veszíti el a lábait, hanem a kígyó, Nem a Sátán akar az ember bokájába harapni, hanem a kígyó, s az emberek sem a Sátán ivadékait fogják eltaposni, hanem a kígyóét.
Persze én hiszem, hogy a kígyó a Sátánt jelenti, de akkor bizonyos, hogy a történet csak jelképesen értendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!