Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Egy hívővel való...

Ateisták! Egy hívővel való vita során érdemes egyáltalán érvelési hibákról beszélni?

Figyelt kérdés

A racionális érvek alapja a logika, és ha egy hívő logikai falba ütközik, azzal vágja ki magát, hogy "ez az általunk ismert logikán felül áll", vagy "Isten alkotta a logika szabályait, rá ezek nem vonatkoznak", stb.

Van így egyáltalán értelme vitatkozni?

2014. szept. 3. 14:23
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

Kedves 8. hozzászóló

Ha létezne tudományos bizonyíték egy teremtő létére, az közel sem lenne bizonyíték a Biblia igazára. A legtöbb hívő tudós pl. deistának vallja magát, vagyis nem fogadja el a Biblia, Korán, és más vallások könyveinek tanítását, de hisz egy teremtő entitásban. Ha valami hihetetlen felfedezés után bizonyítottá válna a teremtő léte, az még nem zárná ki a Bibliában található logika, erkölcsi, és tudományos hibákat és ellentmondásokat. Egyébként tipikus jelenség, hogy keresztényként a Bibliában írtakat tekinted egyetemes igazsáknak, hiszen minden vallás azt állítja magáról, hogy az ő dogmái az igazak.

A Biblia az egyik legerkölcstelenebb tanításokat tartalmazó morális iránytű. Itt nem csak az ószövetségi, barbár Isteni törvényekre gondolok (amelyek semmilyen történelmi korszakban nem voltak elfogadhatóak, főleg nem egy "mindenható" Istentől), hanem az újszövetség erkölcstelen alapgondolatára, az eredendő bűnre is.

A tíz parancsolat meg igazából csak 6 vagy 7, mert a többi csupán Isten egóját hivatott növelni.

"Viola Zoltán - mint erős ateista - azt írja a Nagy Ateista Könyvben, hogy jól jegyezzük meg, egy valódi ateistát semmi nem tud meggyőzni."

Akkor Viola Zoltán téved. Ez ilyen egyszerű. Viola Zoltán nem az ateizmus "szóvivője", miért érdekelne hogy mit ír? Ilyen emberrel nem érdemes vitázni, de még szerencse, hogy az ateizmus nem egyenlő azzal amit ez az ember megfogalmazott, és amit te is hangoztatsz.

A racionalizmussal pedig nem kérkedek, hanem használom, mint eszközt egy vitában, így a 9. hozzászólásodra a választ, inkább mellőzöm is, mert nagyon személyeskedés szaga van.

2014. szept. 3. 18:36
 12/30 A kérdező kommentje:
A teológiával pedig fején találtad a szöveg. A teológia nem több, mint a tudományos, erkölcsi, és logikai hibák elsimítsa. A teológia legfőbb feladata, hogy elfogadhatóvá tegyék egy vallás, minden szempontból elavult tanításait. Ez persze iszonyatosan nehéz feladat, és nagy intelligenciát és tudást követel.
2014. szept. 3. 18:46
 13/30 ceri ***** válasza:
45%

szerintem racionális és logikai úton foglalkozzunk a tudományokkal. Hit alapján meg a vallásokkal. Ez ilyen egyszerű.

Mit szólna 1 fizikus, ha 1 hívő belebeszélne és hit alapján megkérdőjelezné az s=v*t -t?

Körülbelül ezt teszik itt az ateisták.

Ez kb. olyan, mint Rodint vagy Dalit kritizálni

geometriai szempontból.

Értelmetlen.

2014. szept. 3. 19:51
 14/30 anonim ***** válasza:
73%

ceri,

Speciel a hívők ezt rendkívül gyakran megteszik. De valamiért nekik szabad...

2014. szept. 3. 20:17
 15/30 anonim ***** válasza:

Nincs értelme. Mert vitatkozni csak olyan emberekkel lehet, és érdemes akiknek önálló gondolataik vannak.

Sajnos a hívőknek és a szkepikusoknak is van egy fanatikus csoporja, akik racionális érvekkel sem meggyőzhetőek, ebben nagyon hasonlítanak egymásra, sajnos.

2014. szept. 3. 20:52
 16/30 A kérdező kommentje:

Kedves ceri!

Egyetértek azzal amit mondasz. A gond viszont nem ott van, hogy az ateisták kötözködnek a hívőkkel, hogy "haha a tudomány igaz, te meg hülye vagy". A gond ott van, hogy a hangos hívő többség nem emlékszik meg a hittel, mint magyarázat, a tudománnyal akarják igazolni a vallásuk tanításait, tudományos tényeket tagadnak (ugye népszerű dolog az evolúciótagadás a hívők körében). Na ezekben az esetekben szólalnak meg az ateisták. Ha egy hívő csupán annyit mond, hogy "azért hiszek benne, mert ez a hitem", azzal nem áll senki vitatkozni, mert valóban nincs értelme, és csak kötekedés lenne. Viszont ha valaki azzal áll elő, hogy "a Biblia igazat ír, hiszen tudományosan alátámasztható ez", akkor ott már igenis helye van a vitának.

2014. szept. 3. 20:56
 17/30 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező!

A 8-as válaszoló vagyok.

A Biblia igazságára pont az a legnagyobb bizonyíték, hogy tudományosan is lehet ellenőrizni. Jézus fellépéséről például 600(!) évvel korábban, évre pontos(!) jövendölés szólt, hogy mikor kell neki fellépni. Semelyik vallásban nincs ilyen, ezért más vallás nem is hasonlítható hozzá. Blaise Pascal, az emberiség egyik nagy szellemi óriása, is így vélte. Nyugodtan lehet ellenőrizni, hogy mikor írta le a próféta, vagy hogy tényleg akkor lépett-e fel, amikor kellett. A történettudomány ebben rendelkezésünkre áll.

Ez új nekem, hogy a legtöbb tudós deistának vallja magát. Hawking professzor könyvéből tudom, hogy a tudománynak a Nagy Bumm modell alapján rálátása van az univerzum keletkezésére, amely kizárja egy Teremtő létezését. Én nem látok tudományos, logikai, és erkölcsi hibákat sem a Bibliában, de azt látom, hogy különbözik az emberi írásoktól, és ez így van rendjén. Ha nem lenne benne semmi olyan, ami ellentmond az emberi elgondolásoknak, akkor egy egyszerű, emberek által kreált könyv lenne. Az ugyanis kizárt, hogy Isten szakasztott olyan legyen, mint az ember. Őt ugyanis nem korlátozhatják a természeti törvények. Te erkölcstelennek tartod a bibliai törvényeket, én viszont Pál apostollal együtt azt mondom, hogy "a törvény szent, és a parancsolat szent és igaz és jó." (Róm 7,12). A törvény ugyanis többek közt védi a szülőket, a tulajdont, az életet, sőt még a másik jó hírnevét is. Az eredendő bűn pedig tény. Ha egy ember a világra születik, minden befolyás nélkül is fog előbb-utóbb rosszat elkövetni. Istennek nincs egója, mert nem szégyellte magát úgy megalázni, hogy emberi alakot öltsön, és a földön megmossa a tanítványai lábát.

Ami pedig Viola Zoltánt illeti: nem tudom, hogy az ateisták közt pontosan milyen rangot foglal el, de azt tudom, hogy nem ismeretlen. Ezt írja:

"Na de most komolyan: egy igazi ateistát egyáltalán semmiféle csoda SEM győzhet meg! Jól értse meg Olvasóm: nem arról van szó, hogy CSAK a csoda győzhet meg minket - felesleges a Bibliának azon, Jézus szájába adott kijelentését a fejünkre olvasnia a fundiknak, hogy "csak a csodákban hisztek"! Nem! Mi azokban SEM hiszünk!"

Ez az egyetlen dolog, amiben egyetértek Violával :D

Pedig nyugodtan elmondhatnád, a racionalizmussal kapcsolatos véleményedet. Aki ismeri azt a korszakot, amiben megjelent, az azt is nagyon jól tudja, semmi köze nincs ahhoz, amit ma terjesztenek, miszerint a tudományok fejlődése miatt szorult volna a háttérbe a vallás. Ez teljesen téves, és történelmietlen, amit cáfolnak a korabeli krónikák.

Ami pedig a teológiát illeti: többféle teológiai irányzat van. Ahogy észrevettem, a történetkritikának az a célja, hogy a mai kor követelményeinek mérlegén vizsgálja meg a Bibliát. Ez pedig csak nevében teológia, valójában a vallás leple alatti nyílt ateizmus.

2014. szept. 3. 21:32
 18/30 anonim ***** válasza:
45%

"A gond ott van, hogy a hangos hívő többség nem emlékszik meg a hittel, mint magyarázat, a tudománnyal akarják igazolni a vallásuk tanításait,"

Ez csak egy féligazság. Igenis vannak olyan adatok a Bibliában, amiket a tudomány alátámaszt (Belsazár létezése, a héber írás korai megjelenése stb...). De vannak olyanok is, amit nem (pl teremtés). Azt azonban NEM a hívők akarják bizonyítani, hanem a kreacionisták, akik nem képesek elfogadni, hogy van, amit csak hittel lehet elfogadni.

Az ez ellen fellépő emberek tehát ne a hívők ellen lépjenek fel, hanem a kreacionistákkal és a hozzá hasonló emberekkel vívják meg azokat az eszmecseréket.

2014. szept. 3. 21:41
 19/30 anonim ***** válasza:
7%
Azok az ateisták tévednek akik mindent elhisznek az úgy mond bizonyított dolgokról ezt nem ellenőrzik és mégis tényként kezelik. Nem látható dolgokra tényleg nincs magyarázat ezt én is jól tudom, de aki azt mondja, hogy a Biblia egy idióta hazugság vagy vicc az téved.
2014. szept. 3. 21:56
 20/30 anonim ***** válasza:
25%

Egy igazán hívőnek nincs is oka, hogy vitatkozzon, mert tapasztalata van a Bibliai igazságokról.

A Bibliában rengeteg ígért van, amit Isten megígért, mindazoknak akik eleget tesznek a követelményeknek.

A hit ha gyakorlatba van ültetve, annak ereje van.

Gondolom sok ateista ha olvasna keresztyén irodalmat, nagyobb kíváncsiság ébredne benne Isten iránt.

Sajnos, hogy a vallásosak nagyon kevés százaléka hívő, ezért nincs tekintélye a hitnek.

2014. szept. 3. 22:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!