A vallás alapköve a félelem?
Mit gondoltok arról, hogy az emberek azért választják a vallást, mert félnek a saját lényük örökre szóló kárhozatától, amennyiben nem vetik alá magukat a vallásnak ?
Én azt vettem észre, hogy a vallásos emberek félnek Istentől ( vagy attól, aki az ő vallásuk középpontjában áll , kivétel innen a buddhizmus mondjuk és még egyéb vallások , de most nem ez a lényeg ).
Alapvetően a vallásra tanított ember egy állandó Istenfélelemben él, amelyet később Istenszeretetnek gondol, de valójában az Istenszeretet az Istenfélelemre alapozódik és ez utóbbi erősíti meg az ember hitét.
Pszichológiailag is a félelem mindig nagyobb hatást vált ki, mint a szeretet. A szeretet mulandó, de a félelem örök ( Machiavelli ).
Az is megfigyelendő, hogy a vallásosok többsége úgy beszél Istenről, mint egy főnökről, akinek állandóan a szolgálatában kell lenni, állandóan meg kell felelni a szabályainak, állandóan dicsőíteni kell, mert ha nem felelnek meg a feltételeknek, akkor bizony keményen kell bűnhődni és ugye mi váltana ki nagyobb félelmet az emberekről, mint egy ilyen természetfeletti lény fenyegető leírása ?
A kérdés nem provokatív, véleményeket akarok olvasni !
További szép napot !
Nincs ha. Illetve van, de pont fordítva, ahogy gondolod: keresztényként HA még bűnt is követsz el, akkor is van újrakezdés, akkor is van visszaút. Rossz lehet nem keresztényként szembesülni a saját gyengeségeiddel - vallás nélkül ha elszúrtad, elszúrtad, game over. Keresztényként ha elszúrtad, elszúrtad, vállalod a következményeket, de nincs game over, mert mindig van egy újabb esélyed.
Ezt a kard és lándzsa dolgot nem tudom, honnan veszed, az Ószövetségben vannak ilyen gondolatok, de pont ezt a részt írta felül Jézus szenvedése...
12
Pedig pont te magyarázod lelkesen vallás egyik fontos alapköve a félelem. Na jó pontosabban kereszténységben.
Pokol,kárhozat, eredendő bűn, démonok, Sátán,apokalipszis,utolsó ítélet. van itt minden,ami félelemkeltő.
Ám ha hiszel akkor nincs mitől félned.Sőt ha kicsit rosszalkodsz és bűnt bánol akkor se.
Fogadd el a vallást és a félelemkeltő dolgok nem fognak bántani,vagyis a félelem a kereszténység egyik alapja.
"Ezt a kard és lándzsa dolgot nem tudom, honnan veszed,"
felebarátom te még nem olvastad a Bibliát, ejnye bejnye!
„Nem békét jöttem hozni a földre, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával. Az embernek tulajdon családja lesz az ellensége.” (Mt 10,34-36).
A keresztény vallásban valóban ott van a félelem. Minden tettünkről egyszer számot kell adnunk, gonoszságainkért felelni kell, adott esetben az örök kárhozatra is juthatunk. Ugyanakkor a Biblia egyértelműen tanítja, hogy Isten át akarja alakítani a félelmünket szeretetté. Féljünk ha gonoszat teszünk, de minél inkább szeretjük az Istent annál kevésbé akarunk gonoszságot, s annál kevésbé van okunk a félelemre is.
"Abban teljesedett ki bennünk a szeretet, hogy bizalommal várjuk az ítélet napját, mert ahogyan ő, úgy vagyunk mi is ezen a világon. A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelemnek köze van a büntetéshez. Aki tehát fél, abban nem tökéletes a szeretet." (1Ján 4,17-18)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!