Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten kívül esik a logikán,...

Ha Isten kívül esik a logikán, ő maga sem logikus? Miért hisz bárki is egy ilyen logikátlan entitásban?

Figyelt kérdés
A Bibliában található logikai hibákra a keresztények végső válasza az, hogy Isten, a mindenhatósága révén kívül esik az általa alkotott logika szabályain. De ezzel meg azt ismerik el, hogy Isten maga sem logikus. A (keresztény) Istenhit így hogyan fér össze a logikával és a racionalitással?

2014. aug. 2. 20:34
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

"Inkább definiáld, hogy mi az a logika, a röhögés helyett."

Fú... :D

Az angol wiki cikkét jobbnak találom, mint a magyart, mert részletesebb:

[link]

Kellemes olvasást kívánok!

2014. aug. 3. 00:31
 12/26 Lebannen ***** válasza:
51%
Azt gondolom, te logika alatt emberi logikára gondolsz. Ez a logika viszont egyáltalán nem biztos, hogy a mi unoverzumunkon kívül is érvényes. Sőt. A mi logikánk az ok-okozati viszonyra épül, annak pedig feltétele az idő létezése. Az idő pedig - ahogy mi ismerjük-, szintén csak erre az univerzumra érvényes. Már, ha egyáltalán létezik, és nem csak az agyunk állítja elő. Mivel Isten nincs az univerzumunk törvényeinek hatása alatt, így nem a mi logikánk szerint létezik, ami nem azt jelenti, hogy nem logikus, csak más a logikája,mint ami nekünk természetes.
2014. aug. 3. 02:22
 13/26 A kérdező kommentje:

Ugyanazt írtad le, mint a második hozzászóló, csak kifacsartabban.

Isten kívül esik a mi természeti törvénnyinken, és az erre épülő logikán, de a létezése mégsem logikátlan, mert ő olyan rendszerben létezik, ami más logikai szabályokon alapszik.

A te elméleted szerint tehát: az 1=2 nem logikai hiba, csak más logikai szabályokon alapszik, mint a valóság. Ez egy meglehetősen furcsa és ködös elmélet, de igazából ez sem változtat a tényen, hogy az általunk ismert valósában ettől még továbbra is logikátlan Isten léte. Úgy véded meg az álláspontod, hogy gyártasz egy alternatív rendszert, aminek a szabályit úgy alakítod, hogy az megfeleljen az elméleted alátámasztására, és ebbe helyezed bele Istent. Nekem ez egy érvelési hibának tűnik. Lehet van is valami latin neve, csak most nem tudom mi.

2014. aug. 3. 04:10
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

""mert a logikai törvényeket is ő teremtette (hogy is lehetett volna másképp?)"

Nem ő teremtette (hogyan is teremthette volna) :)"

+ Akkor azt mondod, hogy vannak örök dolgok Isten mellett. Ez így rendben van, csak ez nem a keresztények istene, hanem valami démiurgosz inkább.

"tehát maga nincs alárendelve azoknak"

Igen, ezt mondom én is. Istent kívül helyezed a logika szabályain, vagyis magát Istent, logikátlannak nevezed. "

+ Lárom, nem érted: az, hogy nincs alárendelve neki, annyit jelent, hogy nem FÜGG tőle. Utána felhoztam egy párhuzamot arra, hogy az erkölcsi törvényektől sem állnak Isten felett, mégis Isten az erkölcsi törvényeknek megfelelően cselekszik, hiszen azok tőle származnak. Vagyis Istent nem neveztem logikátlannak, csak Te magyarázod bele.

Most mondhatnánk, hogy Te kevered az illogikus és allogikus fogalmakat (az immorális és amorális analógiájára), de nem akarom műszavakkal magyarázni ezt. Az a baj, hogy leragadtál ott, hogy Isten illogikus, tehát hülyeség.

2014. aug. 3. 08:54
 15/26 anonim ***** válasza:
Egyébként kiderülhetett, mennyire nem értetted meg, amit írtam, hogy a 12-es váalszra azt írtad, ugyanazt írta, mint én. Ha nem látod a lényegi különbségeket kettőnk válasza közt, akkor szerintem még nem vagy felkészülve arra, hogy ilyen komoly kérdésekkel foglalkozz. Javaslom, hogy olvass még sok filozófiát.
2014. aug. 3. 08:57
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, nem mindegy, hogy ki miért hisz Istenben? Ez szerintem magánügy.

(persze azokba nyugodtan beleköthettek, akik a hitüket rátok akarják erőltetni, mert azzal nem értek egyet-de a többieket meg hagyjátok, hagy higyjenek, amiben akarnak)

2014. aug. 3. 10:08
 17/26 anonim ***** válasza:
A saját szavaiddal érdekelt volna a logika. És válaszoltam régen, de akkor leírom keményebben. Attòl mert buta vagy és földhöz ragadt, csak neked lesznek logikátlan dolgok a hózád túl nagy falatok. Ettől az Úr az léte sem lesz világosabb. De a létezése nem a tapasztalataid függvénye.
2014. aug. 3. 12:19
 18/26 anonim ***** válasza:

A legutòbbi kommented meg azért nem jò, mert egyáltalán nem logikus vagy bizonyított tény az, hogy az Úr nincs.

Csak annyi derül ki belőle, hogy nem tudod elképzelni, hogy egy darab protonbòl több teljesértékű proton legyen a semmiből. pl.

2014. aug. 3. 12:45
 19/26 anonim ***** válasza:

Már hogy férne össze?

A keresztények szerint Isten azért gyötör minket, mert szeret.

Na most szerinted normális ember kijelent ilyet? Ennyi erővel én is szeretem a gyerekeimet, ezért kikötöm és megkorbácsolom őket, mert igaz keresztény akarok lenni.

Diliházba fognak zárni? Jah, nem is véletlenül.

2014. aug. 3. 15:22
 20/26 nagylzs ***** válasza:

>Igen, itt jön be a "józan ész", mint világértelmezési fogalom. Az általunk megismert valóság (rendszer) szabályai.

Oké, a józan észt elfogadom. Te meg fogadd el, hogy vannak akik hisznek Istenben, mindenféle okból. Többnyire nem logikus (értsd: a józan ész határain kívül levő) okokból.

>> "mindenki más okból hisz"

>Ezeket az okokat.

Aha, de mint írtam, mindenki más okból hisz. És nem is csak egy okból hanem sokból. A leggyakoribb okokat te magad is meg tudod mondani (így nevelték, nem elég okos hozzá, a közösség/társadalom nyomására stb.) A többit meg minek is kutatnád? Mire mégy vele? Egyébként nyugodtan kérdezősködj. Engem az érdekelne hogy mire jó föltenni ezt a kérdést.

2014. aug. 3. 18:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!