Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztény vallásban egy...

A keresztény vallásban egy isten van, vagy pedig három?

Figyelt kérdés
Nem értem,hogy lehet egy személy három is,és forditva.
2008. júl. 31. 19:45
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
0%

Kedves válaszadó!

Azért írtam, az üdvösség kérdést, mert magas rangú egyházi vezetőktől láttam leírva ezt. (mellesleg én is katolikus voltam)

Pontosan azt, hogy azért, mert nem hiszünk Jézus, Teremtő Istennel való azonosságában, minket nem is lehet kereszténynek nevezni.

Remélem, nem sértettelek meg semmivel, nem tudom, ez miért lenne célom, de annyi történt, hogy a felfogásod ellen érveltem egy témában. Részemről legalábbis a Biblia alapján.

Nem mellé beszéltem, nem is éreztettem, hogy mérhetetlen gőggel lenézlek téged, vagy bárki mást. Mert mi alapján nézhetnélek le, mi alapján nézhet le, bárki, bárkit!

"Mindenki tudatlan, csak más-más témában"- írta egyszer egy humorista.

De, ha már ilyen "gőgősnek" tartasz, csak azért, mert hinni merek a "saját" igazamban, és nem tartok minden állítást ebben a kérdésben egyenrangúan igaznak, a józan paraszti ész, és a Biblia miatt, akkor nagyon gőgősek lehettek az első keresztények, meg maga Krisztus is.

Mivel, mai ésszel erősen kirekesztőek voltak, ha az igazságról volt szó.

Szóval szerinted, gőgöt jelent hinni valamiben (amit mellesleg igazolni is tudok), másokkal szemben?

Én nem verem a mellem, hogy az "enyém" az egyetlen igazság, hanem fel szeretném tárni, miszerint van azonosítható IGAZSÁG, amit bizony sokan el akarnak kenni, de ez érthető, ezért nem lepődtem meg a válaszodon.

Ui.:

Utaltál azokra, akik az általam leírtakat is meg tudnák cáfolni, de nem utalni kellene, hanem érvelni.

Mellesleg én mindvégig maradtam a tanítások szintjén, nem fordultam személyeskedő, egyházat sértegető magatartásba, mert az logikailag is értelmetlen, és sehova sem vezet, csak ellenségeskedésbe!

Sok sikert, az igazságkereséshez!

"A kereszténység azt állítja, hogy a "szentháromságban" hinni, vagy nem hinni, üdvösség kérdés"

Én erről ilyen formában nem tudok. De arról igen, hogy más felekezetek tagjai is üdvösségre juthatnak. Remélem, ezt te is így gondolod.

"biztos nem minden magát kereszténynek valló egyház van Isten előtt helyeselt állapotban"

A Jehova Tanúi széttagozódását nézve, te melyik "helyeselt" tanúkhoz tartozol? Remélem érted a provokatív kérdést.

Nemrég beszélgettem egy másik gyülekezet taggal, és nagyon hasonlóakat mondott, mint te a helyeselés témájában.

Csak sajnos ott az volt a végkicsengés, hogy az ő gyülekezete az Isten előtt egyetlen kedves és tökéletes. Remélem, te nem így látod.

Véleményem szerint nagyon nem Istennek tetsző, hogy kis csoportokat alkotva azt hangoztatjuk, hogy az enyém a tökéletes, és az enyém az első keresztényekhez hasonló igazi és makulátlan stb stb és még írásokat is előrángatok ennek igazolására.

A gőgösség magas iskolája! Nem hagyhatjuk, hogy a gőg uralja a szívünket, mert nagyon jól tudod te is, hogy ki a gőg fejedelme. Akinek a jelszava: én vagyok én, ki olyan, mint én.

"a háromság dogmáját akár a katolikus kiadványokból is meg lehetne cáfolni"

Ez nem valami más véleményekre nyitott feltételezésnek tűnik, úgy hangzik, mintha azt mondanád:

úgyis meg fogom cáfolni, akár igaz, akár nem.

Rengeteg érv van mellette akár a neten is, még pártatlan tudósoktól is. Ha neked ezek csak megcáfolni valók, akkor azt hiszem nem értem az érvelési stratégiádat.

"a Biblia egy közös, biztos pont"

Egyetértek, de nem a betűje! A biblia valódi mondanivalója a lelkülete. Ezt kell feltárnia az elemzéseknek, erre akarok folyamatosan rávilágítani.

Ha lenézek másokat, mert az más következtetésre jutott, mint amire én, ott bizony a lelkület erősen csorbát szenvedett.

Ezért se helytálló véleményem szerint az a sugallatod, hogy minél kiműveltebb íráskutató vagy, annál keskenyebb ösvényen jársz (tehát az igazak útján).

"ha elég alapos az ember, akkor a sorok között megtalálja"

Ebben egyetértünk. De elsősorban Őt kell megtalálnunk! :)

Sajnos többet úgy gondolom, már nem tudnék modani érdemben erről a témáról.

Köszönöm az eszmecserét.

2008. aug. 7. 12:31
 32/32 anonim ***** válasza:

Nem állt szándékomban megbántani, ne haragudj!

Neked is sok sikert! :)

2008. aug. 7. 12:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!