Aquinói Szent Tamás miért mondta vajon élete végén, hogy "amit eddig írtam, az nem más, mint egy "marék szalma"?

Valószínűleg azért, mert úgy érzte, hogy amit tett, az kevés és értéktelen, nem jó smmire.
Egy marék szalma nem jó semmire: nem melegít, ha begyújtunk vele, kb. 20 másodperc alatt elég, nem világít (ugyanezért), nem jó se matracba (kevés), se egy állat alá istállóba (kevés).
Ezt értem, én is hasonlóra gondolok, de persze van sok magyarázata, mint pld (ez a - szerintem belemagyarázás): "Az a kijelentése, hogy mindaz amit írt szalmának tűnik előtte, a következőt jelenti: a szalma bevett kifejezés arra, hogy megkülönböztessük a valóság magját a szavak csomagolásától, és bemutassuk az előbbi tényleges súlyát. A szavak különböznek a valóságtól, ugyanakkor jelölik azt, és elvezetnek hozzá. Amikor Tamás magához a valósághoz érkezett, joggal érezhette úgy, hogy el kell szakadnia a szavaktól, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy értéktelennek tartotta volna saját művét. Csupán túl volt már a szavak világán."
Engem ez azért érdekel, mert 43 éves vagyok, Katolikus, de elég nyitott vagyok vallásilag, és rengeteget gondolkodtam teológiai kérdéseken egész életemben, és lassan arra kezdtem rájönni, hogy (még nem ismertem Szent Tamás mondását), hogy a teológia szalmacséplés, tudományosítási probálkozása valami olyannak, amit eredendően úgysem lehet megfejteni, és nem a megfejtésre, hanem valami egész másra kell fektetni a hangsúlyt. Kezdtem egyre inkább kétségbe vonni a teológia létjogosultságát (nyilván nem minden részét, mert történetileg, nyelvileg stb fontos), de pld Isten szándékainak megfejtési probálkozásait stb. Olyan érzésem van, hogy ezt Isten szándékosan nem hagyja, és egy megválaszoltnak tűnő kérdés helyébe ad két újat. És mikor olvastam, hogy Szent Tamás ezt mondta, akkor hirtelen az jutott eszembe, hogy talán ő is erre jött rá, holott a történelem egyik legnagyobb teológusa volt. Talán ő is rájött, hogy valami nem stimmel azzal, hogy Istent meg akarjuk fejteni, és végül az ürességbe markolunk, soha nem fogunk tudni valós eredményt felmutatni, és ezalatt igazából elmegyünk Isten mellett.

Sosem gondoltam volna, hogy egy szentnek is megjöhet az esze.
Szalmacséplés!
Telitalálat.
Sajnos a teljes mondatot csak angolul találtam meg, és itt sem az egész szöveg van, csak a szamás mondat. Valószínűleg csak ennyit jegyeztek fel.

Szia! A katolikusok soha nem mondtak le arról, hogy meg is értsék a hitet. Ezért az egyházatyák, a skolasztikusok rengeteg nagyon is figyelemre méltó értekezést írtak, ahol a gondolataikat leírták. (ajánlom Canterburry Szt Anzelm, Miért lett Isten emberré c. művét) de ettől nem tért/tér meg senki, - gondolkodhat ezek felett, és ez jó, ma már egyre többen értik is.
Majd imádkoztak: én Istenem, én Istenem - akkor a szívükre hagyatkoztak.. És érezték-értették az egész világot, Istenhez közel voltak, látták bűneiket, tehát: Követték Krisztust. És ez mégis a lényeg: Krisztus követése..(Th v Kempis: Krisztus követése ajánlott) Aquinói Szt Tamás valószínű erre utalt, amikor ezt mondta:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!