Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha szabad akaratunk van,...

Ha szabad akaratunk van, miért van szó Isten büntetéséről a bibliában?

Figyelt kérdés
2014. máj. 26. 09:50
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

T. Kerdezo!

Igen, szabadon donthetunk sok mindenben eletunk folyaman.

De ahogy a vilagban is megvannak a torvenyek, ugy Istennek is megvannak a torvenyei, amiket be kell tartan. Az emberek ismerik a vilag torvenyeit. Szabadon eldonthetik, hogy megszegik, vagy betartjak azokat. Ha ugy dontenek, hogy megszegik, akkor vallalniuk kell a kovetkezmenyeket is. Hiszen ha mindenki azt tenne, amit csak akar, akkor a vilagban kaosz es anarchia lenne.

Tehat a szabad akarat nem azt jelenti, hogy mindenki azt tesz amit akar. Valaszthat a jo es rossz dontes kozott, viszont ahogy irtam, a kovetkezmenyeket viselnie kell.

Udv: Judit!

2014. máj. 26. 17:35
 12/21 A kérdező kommentje:
Akik a tettek következményeiről írtak:Világos,hogy van következménye a tetteinknek.Legyen is,mert az nem lenne igazságos,ha valaki gyilkol,lop,csal hazudik ész nélkül,de őrá ez semmilyen hatással nincs.Én azonban a kérdésben büntetésről beszéltem,nem következményről.Tehát pl.annak,hogy az első emberpár eszik a tiltott fáról,annak az a következménye,hogy meg kell halniuk.Ez a következmény.De a büntetés megint egy külön dolog,amit még ráadásnak kaptak.De miért szükséges ez,ha már megfizettek érte? A cél az,hogy tanulják meg,hogy ki kell egyenlíteni a számlát,következmények nélkül nem maradhatnak a tetteik,mert így igazságos.Nem pedig az,hogy szadizva legyenek.Kinek jó ez? Az ördögnek?
2014. máj. 26. 21:14
 13/21 anonim ***** válasza:

"Ez a következmény. De a büntetés megint egy külön dolog,amit még ráadásnak kaptak. De miért szükséges ez,ha már megfizettek érte?"

Nem kapnak külön büntetést, következmény van, ha úgy tetszik, ezt lehet büntetésnek hívni. Isten ugyanis nem bocsájt az emberre semmi rosszat, pusztán megengedi, hogy szembesüljön avval, ami a törvényszegő életéből adódik az életében. Így lényegében nem Isten bünteti az embert, hanem az ember bünteti meg saját magát. Isten csak jóváhagyja az ember által kívánt döntést.

2014. máj. 26. 23:09
 14/21 anonim ***** válasza:

Tévedés!

Annak, hogy ettek, következménye az, hogy megtudták a jó és a rossz közti különbséget.

Az összes többi mind büntetés!!!

2014. máj. 27. 01:19
 15/21 anonim ***** válasza:

Szervusz!

Ha teszem fel, a gyermeked rosszat cselekszik, nyilvan te is megbunteted, mert abbol fog tanulni.

Az okorban az Izraelitak sokszor eltertek az igaz imadattol. Ilyen esetben buntetest kaptak, pogany nepek leigaztak oket. Ez kovetkezmenye volt a helytelen eljarasuknak, de egyben buntetes is. Remelem igy mar ertheto? Vagy reszletezd jobban, mire gondoltal pontosan a kerdeseddel? Udv: Judit!

2014. máj. 27. 09:13
 16/21 anonim válasza:
Ha valaki egy gonosz másokkal az visszaüt rá valamilyen formában később. Ha másért nem, akkor azért mert a közeg, amiben elnézik, hogy ő másokkal gonosz, szintén gonosz, ezért vele is megteszik. Ez jelenik meg úgy, mint Isten büntetése. Keletebbre pedig: karma.
2014. máj. 27. 13:58
 17/21 anonim ***** válasza:

Kedves kérdezö,

most mond meg, nem lett volna jobb kiskutyának születni?

Nem kéne a szabad akaratról gondolkodni. A gazdi betanít, és parancsszóra visszahoznád a labdát, lefekükdnél, leülnél stb.

Én nagyon értékelem, hogy ember vagyok, szabad akarattal. Eldönthetem mit fözök vagy nem fözök az ebédre, hová megyek, kivel barátkozok, mit öltök magamra, hogy rendezem be a lakásom..... Eszem ágában sincs roszat tenni és az Istent hibáztatni érte

Katy

2014. máj. 27. 14:23
 18/21 A kérdező kommentje:

# 13/17

Elolvashatod a történetet,és meglátod,hogy nem így van.Nem én találtam ki.

2014. máj. 27. 15:23
 19/21 A kérdező kommentje:

"Ha teszem fel, a gyermeked rosszat cselekszik, nyilvan te is megbunteted, mert abbol fog tanulni."

Imádom ezeket a gyermekes példákat:-)

Ha a gyerekem hozzányúl a forró vasalóhoz,annak ellenére,hogy én szóltam neki,hogy fájni fog,nem fogom még ráadásul meg is pofozni,hiszen elég volt neki az is,hogy öt percig sírt.Ha felpofozom,attól csak még hülyébb lesz...

2014. máj. 27. 15:31
 20/21 A kérdező kommentje:

# 16/19

Igen,ez világos.Hívhatjuk karmának is.De Bibliai szempontból kicsit többet nyal vissza a fagyi a kelleténél..

2014. máj. 27. 15:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!