Pontosan hogyan tudok "kikeresztelkedni"?
Egy másik hasonlat:
Mondjuk gyerekkorodban elvisznek Londonba. Később valamiért megutálod a várost. Amikor kérdezik, hogy jártál-e Londonban, kénytelen vagy azt mondani, hogy igen. Ezt a tényt már nem tudod megváltoztatni, ezzel együtt kell élned. Az viszont már rajtad múlik, hogy egyáltalán érdekelni fog-e, vagy éjszakánként álmatlanul fogsz forgolódni emiatt még évekig.
:))
Kedves Római Katolikus barátom!
Materialista szemlélet ( ami nem a Materializmus ) vs. Szeretet, szomorúság, érzelem, intuíció...
Szerinted az ember csak ebben a kettősségben létezik? Tipikus vallásos téveszme.
Szeretet, szomorúság..., de még a gondolat is egy kifejeződési forma, egy attitűd...látható, érezhető, lezajló folyamat, beazonosítható, tettenérhető. A megkeresztelkedés az mi? Egy " Szövetség " egy láthatatlan, elgondolhatatlan, nem-valami iránt, ami nincs, csak a vallásos ember gondolatai között, bár ő maga sem tudja a hitével ugyan mit akar hinni. Egy fejben lévő " Szövetség " egy önmaga által konstruált képpel, amit szintén önmaga szeretne megalkotni, aminek pszichológiai okai szintén saját magán belül vannak.
Magyarul semmi leírható, elmondható, csak valamiféle vágyálom, ahogy ő szeretné, hogy legyen. Ez nem valós gondolat, ez a cáfolhatatlan téveszme, és ha ezt többmillióan gondolják, akkor is.
"Sokszor kellemetlen, hogy ha megkérdezik, meg vagyok-e keresztelve, igennel kell válaszolnom."
Nem tudom, hogy te milyen körökben forogsz, én 46 éves vagyok, de még sosem kérdezte meg senki, hogy meg vagyok-e keresztelve.
Amúgy az előzőek elmondták, kikeresztelkedni nem lehet, de kérheted, hogy az anyakönyvbe a pap jegyezze be, hogy elhagytad az egyházat. Ennyi, ha ez a lelkedet megnyugtatja.
"Az én lelkem csak ez nyugtatja meg."
Ezt nem gonoszságból írom, de szerintem neked valami más gondod is van, nem csak az, hogy unod a sok kérdést. Az sem teljesen normális dolog, hogy a te lelked megnyugszik, a szégyent és megalázó érzést meg áttolod a családodra, szenvedjenek ők. Egyébként pont semmi nem fog változni. Ha figyelmesen elolvastad a kommenteket, akkor érted, hogy miért.
Kedves Filoszmen Barátom!
"Materialista szemlélet ( ami nem a Materializmus ) vs. Szeretet, szomorúság, érzelem, intuíció...
Szerinted az ember csak ebben a kettősségben létezik? Tipikus vallásos téveszme."
Nem mondtam, hogy csak ez a kettő létezik. De az írásaidból materialista nézőpontra lehet következtetni.
"Szeretet, szomorúság..., de még a gondolat is egy kifejeződési forma, egy attitűd...látható, érezhető, lezajló folyamat, beazonosítható, tettenérhető."
Légy szíves mutasd meg a tettenérést! Az érzelmek szubjektív dolgok, és nem kézzelfoghatóak, a gondolatok is csak a fejben léteznek, de léteznek, és ez a lényeg.
"A megkeresztelkedés az mi? Egy " Szövetség " egy láthatatlan, elgondolhatatlan, nem-valami iránt, ami nincs, csak a vallásos ember gondolatai között, bár ő maga sem tudja a hitével ugyan mit akar hinni. Egy fejben lévő " Szövetség " egy önmaga által konstruált képpel, amit szintén önmaga szeretne megalkotni, aminek pszichológiai okai szintén saját magán belül vannak."
A keresztények a Bibliát veszik alapul, ami kézzel fogható. A keresztség felvételének is vannak külső, fizikai jelei, amelyek a belső folyamatok külső szimbólumai, tehát van kézzel fogható vetülete is. Vagy utólag ott van a feljegyzés a plébániákon, hogy megtörtént a keresztelés. :)
"Magyarul semmi leírható, elmondható, csak valamiféle vágyálom, ahogy ő szeretné, hogy legyen. Ez nem valós gondolat, ez a cáfolhatatlan téveszme, és ha ezt többmillióan gondolják, akkor is."
Miért harcolsz akkor magad is a 'nem valós gondolat' ellen? Ha nem volna valós, nem tudnál harcolni sem ellene.
Egy Római Katolikus
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!