Mért gondolják sokan, hogy a katolikusok természettudományos tudása nulla?
"Ezt csak a buta, műveletlen ateisták intézik el egy legyintéssel"
Miért különbözteted meg az embereket a vallásuk alapján?Nem minden ateista egyforma.
Egyébként írtam, hogy Hawking nem foglalkozik sokat a kérdéssel.Azt állítja, hogy lehetséges, de nem szükségszerű a létezése.
Az, hogy elvben nem zárható ki egy magasabb rendű lény létezése nagyon messze van bármiféle kanonizált vallás istenétől. Elvben nagyon sok minden nem zárható ki, de ez csak annyit jelent, hogy nem lehet bebizonyítani a nemlétét, ebből még nem következik annak a léte sem, nemhogy bármiféle tulajdonsággal felruházható lenne. Egy példával élve, elvileg nem zárható ki a kívánságteljesítő kavics léte, mert nem tudom az univerzum összes kavicsát sorban megvizsgálni, hogy kizárjam a létét, de ettől még nincs bebizonyítva léte, főleg nem mondhatom róla, hogy szürke és jóságos, ha érted mire gondolok.
Egyebekben pedig nem gondolom föltétlenül azt, hogy a vallásosak (nem csak katolikus) természettudományos tudása nulla, de kirívóan ritka az az eset, hogy nem próbálják szelektíven úgy megválogatni azt, hogy megfeleljen a világképüknek, vagyis hogy isten azért még beférjen, ez pedig tisztességtelen és buta hozzáállás. Nézzük meg, hogy is történt ez az idők folyamán és maradjunk akkor a bibliaapalú vallásoknál:
a kezdet kezdetén úgy tartották, hogy isten teremtette az ember saját hasonlatosságára, és mivel az ótestamentum jegyzi minden ember családfáját és életkorát azt is ki tudták számolni, hogy mennyi idő telt el Ádámtól Jézusig. Párezer év. Ez akkor tény volt. Kis idő elteltével a tudomány bebizonyítja, hogy az ember sokkal régebbi, mint párezer év, mit tesz erre a vallás: kijelenti, hogy a napok, hetek, évek szimbolikusak, nem konkrétan kell érteni. OK. Bebizonyosodik, hogy a világ nem csak úgy lett, és a föld nem az univerzum közepe, mire a vallás: hát igen, de az ősrobbanás vajon hogy lett, ha nem isten indította útjára? Bebizonyosodik, hogy az ember evolúció eredménye, nem csak úgy ideszottyant, mit tesz erre a vallás: igenigen, de az evolúció isten akaratából indult el egyáltalán, ő az élet kezdete.
Magyarán: valahányszor valami megcáfolódik, egyet visszalép, és megteszi istent az oknak. Ez logikátlan, fölösleges, és tudománytalan. S az a tény, hogy nem értik, miért logikátlan és tudománytalan már elég...
Meg az ilyen kérdések miatt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__5..
Én elsősorban általánosításnak vélem (de ebbe a hibába a hívők is rendszeresen beleesnek).
Manapság a leghevesebb viták a témában az USA-ban zajlanak. Az Egyesült Államokban az utóbbi néhány évtizedben nagyon megerősödtek a szélsőséges vallási fundamentalista mozgalmak. A fundamentalisták határozottan modernség-ellenes nézeteket vallanak, amely nem egyszer a Biblia szó szerinti értelmezésén alapul. Ez érthető módon heves ellenkezést vált ki sokakból.
Azt vettem észre, hogy itt, Magyarországon is hasonló módon képzelik el a hívő embereket, holott nálunk nem sok radikálisan vallásos felekezettel találkozni. Ahogy már néhányan az előttem szólók közül is megjegyezték, egy hívő életében jól megférhet egymás mellett az evolúció és Isten. A tolerancia és mások elfogadása nem vallás vagy nem-vallás, hanem érettség vagy éretlenség kérdése.
Engem nem zavar, ha iskolázatlannak vagy tudományellenesnek gondolnak - egyik sem vagyok. A leginkább dühítő számomra az, amikor úgy hiszik egy keresztény törvényszerűen egyetért azzal amit az Egyház valaha állított vagy csinált. Ezek alapján feltételezik azt rólunk, hogy egyetértünk a keresztes háborúkkal vagy a boszorkányüldözéssel, sőt, részt is vennénk benne ha tehetnénk. Engem ezzel sokkal jobban meg lehet bántani, de ez már személyes kérdés.
Legalább ennyire - ha nem jobban - elborzaszt az a kirekesztő és ítélkező viselkedés, amit bizonyos keresztény társaimtól (és időnként az Egyháztól is) tapasztalok. Ezek után azt mondom, nem csoda, ha rosszul ítélnek meg bennünket... inkább példát kellene statuálnunk az életünkkel, cselekedeteinkkel, nem pedig üres frázisokat ismételgetnünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!