Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mért gondolják sokan, hogy a...

Mért gondolják sokan, hogy a katolikusok természettudományos tudása nulla?

Figyelt kérdés
Hiszen ők is járnak suliba,tanítják nekik ezeket a tárgyakat,sőt,van hogy katolikus tanáraik vannak.

2014. máj. 13. 15:37
1 2 3
 11/25 Pendulum92 ***** válasza:
100%

" „Egy fölsőbb lény létezésének kérdését teljesen nyitva hagytam.” „… teljesen összeegyeztethető tudásunkkal egy olyan Lény föltételezése, aki felelős fizikai törvényeinkért.”

Nem hiszem, hogy Hawkingról elmondható lenne, hogy csak addig tanulta a természettudományos tárgyakat, amíg arra a dolgozathoz szüksége volt. És itt teljesen mindegy, hogy ő maga hisz-e Istenben, vagy sem, de komoly tudósként foglalkozik a témával, és nem rázza le azzal, hogy ez csak műveletlen, buta emberek fikciója."

Az igazán bölcs emberek nyitva hagyják a kérdést olyan témákban, amikben nem lehet a jelenlegi tudásunkkal döntést hozni.

És Hawking minden, csak buta nem.

2014. máj. 13. 17:02
 12/25 anonim ***** válasza:
Én úgy látom, hogy az iskolai eredmények és a valós természettudományos tudás kettő eléggé különböző dolog. Ettől függetlenül vannak katolikusok, akik értenek a tudományokhoz, de tudományfilozófia terén akadnak némi problémák a vallásos emberek döntő többségénél.
2014. máj. 13. 17:08
 13/25 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!Azért érdekeltek a vélemények,mert itt,a gyakorin is azt látom,hogy sokan minden hívő embert egy kalap alá vesznek,amely szerint egy hülye,hiszékeny bunkók,ami nem feltétlenül igaz.(Persze az általánosítás oda-vissza is problémákat okoz.)
2014. máj. 13. 17:35
 14/25 anonim ***** válasza:

@Andizsuzsi

https://www.youtube.com/watch?v=7L7VTdzuY7Y

Ugyan egy discovery-s film nem bizonyítja az igazát, de azt igen, hogy nem agnosztikus, és nyilvánosan állást foglal a témában, méghozzá nem a teista oldalon.

2014. máj. 13. 17:43
 15/25 anonim ***** válasza:

Sajnos akinek valamiben hite van - annak nem lehet ugyanabban tudása is!

Ez különösen igaz a természettudományokra.

2014. máj. 13. 21:39
 16/25 anonim ***** válasza:

Szia!

Én személy szerint nem tartom róluk azt, márcsak azért sem, mert a katolikus teológia - némely protestáns egyházakkal együtt - nagyban épít a tudományra, mivel a történetkritikai szemléletű bevetéstudományt alkalmazza az egyes bibliai iratok bevezetéséhez. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Szentírást tudományos eszközökkel vizsgálják.

Aki elolvas 1-2 ilyen bevezetést vagy bibliakommentárt annak nyilvánvalóvá válik, hogy a katolikus teológia nagyon is modern szemléletű. Persze, az más kérdést, hogy a kapott tudományos eredmények gyakran ellentmondanak a Bibliának

2014. máj. 13. 21:58
 17/25 anonim ***** válasza:

Mert az emberek szeretnek általánosítani. Biztos vannak olyanok, akiknak nulla a tudásuk ilyen téren,és olyan is van, akinek nem.

Nekem pl. van ismerősöm, aki biológus kutató, felesége meg egyetemi tanár, és mindketten hívők.

2014. máj. 14. 08:23
 18/25 Andizsuzsi ***** válasza:

gyakorivalasz2!

Én nem mondom sem azt, hogy igaza van, sem azt, hogy nincs. Én csak azt mondtam, hogy a világ jelenleg legnagyobb koponyája, akiről végképp nem lehet azt mondani, hogy ne lenne tudományos ismerete, nem rázza le a témát azzal, hogy ez csak a buta, műveletlen emberek hite. Ezt csak a buta, műveletlen ateisták intézik el egy legyintéssel. Az értelmesen gondolkodó vallásosak megpróbálják a tudományos tényeket beilleszteni a vallási rendszerükbe, az értelmesen gondolkodó ateisták pedig legalább elfogadják, hogy vannak, akik másként gondolkodnak. Egyszerűen csak erre próbáltam rámutatni.

2014. máj. 14. 08:58
 19/25 anonim ***** válasza:

"Az értelmesen gondolkodó vallásosak megpróbálják a tudományos tényeket beilleszteni a vallási rendszerükbe"

Igen, ez így igaz.

És ha nem sikerül beilleszteni? Netán akkor megváltoztatják a vallási nézeteiket?

Na, azt már nem!

2014. máj. 14. 09:57
 20/25 anonim ***** válasza:
55%

Melyik Jehova Tanúja fogadja el az evolúciót? Pedig vannak bizonyos tények, amelyek minimum meggondolásra kellene, hogy késztessék. Ehelyett a cáfolatra fordít még nagyobb energiát.

Nem a tudományos tudással van baj, hanem a tudományok által bizonyított tények elfogadásával. Mihelyst egy tény aláássa a Biblia tekintélyét, " valódiságát ", azonnal a személye elleni támadásnak minősíti és még jobban akar hinni benne. Emellett egy katolikus teljesen lenézi az állat és növényvilág állapotát, veszélyeztetettségét. Szerinte ezeket Isten adta az embernek, ha gond van, majd Isten mindent megold. Csak az a kérdés, mi a helyzet az emberi tevékenységek miatt már kihalt és veszélyeztetett állatfajokkal? Valahogy ez ügyben nem nagyon imádkozgatnak...tenni meg aztán??? Kit érdekelnek az állatok, nem?

2014. máj. 14. 12:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!