A halál utáni létben való hit vagy annak hiánya gátolja inkább az emberölést?
Nem tudok dönteni. Ha belegondolok, hogy a halál utáni lét elfogadása esetén az embert a halott esetleg elérheti és retorziót alkalmazhat, azt mondanám, hogy inkább gátol. Ugyanakkor ha tévesen tett volt, akkor lehet utáni kompenzálni, ami viszont inkább gyengíti a gátlást.
Másrészről ha tudom, hogy nincs élet a halál után, akkor végleges megoldásként alkalmazható az emberek megölése, viszont pont a tévedés kompenzálhatatlansága inkább erősíti a gátlást.
Ugyan nem csak ezek a megfontolásom részletei, de vázlatosan innen indultam ki.
Okos kérdés :) Ha gyakorlatias akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy nem számít a hit, mert a gyilkosság nagy része egy ismerős ellen irányul hirtelen felindulásból, tehát nem mérlegel a tettes. Sőt, hiába van evilági büntetés, az sem gátolja az elkövetőket.
Elvi síkon úgy fordítanám a kérdést, hogy erősebb-e az istenhit (avagy istentől való félelem) az egyszeri élet értékénél. Passz. :D Egy vallásos nyilván az előbbit mondaná, egy vallástalan humanista az utóbbit.
Szerintem ha valaki eléri azt az állapotot, hogy maga körül mindenkit és mindent tisztel, akkor ez önmagában gátolja meg azt, hogy tönkretegye bármilyen módon, nem pedig a retorziótól való félelem.
Ezt a gátlás-felvetést sem teljesen értem. Inkább megfordítanám, és azon elmélkednék, mi vezet az emberölés iránti vágyhoz, illetve annak gerjesztéséhez.
Kedves kérdezö, Isten az embert lelkiismerettel ruházta fel.
Ez egy normális embernél teljesen természetes, hogy nem gyilkolja le felebarátját, rokonát.
Ugyanakkor Isten törvényben szigorúan megtiltja a gyilkosságot.
Katy
Ug
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!