Milyen Isten az, aki megpróbálja rákényszeríteni akaratát az emberekre?
A keresztény Isten elvárja, hogy mindenki őt imádja és istenítse, máskülönben egy olyan létet helyez kilátásba ahol csak szenvedés és bánat várja az ellenszegülőt. Ez olyan, mintha kijelenteném: Csak az az ember léphet ki a háborúból aki nem hisz semmilyen istenség
létezésében. A szabadság ára az, hogy a hívőnek fel kell adnia eddigi hitét, máskülönben "örökre" a szenvedés, azaz a háborjú rabja lesz. Igazságos e a vallási nézetet rákényszeríteni olyanokra, akik valamely meggyőződésből (vagy csak mert egyáltalán nem érdekli) nem hisznek istenben azért, hogy elnyerhessék az örök élet jutalmát? A háborús példa jól bemutatja, hogy mi az amitől szeretné megfosztani az Isten az embert(Szabad akarat és választás lehetősége) és mi az amire kényszeríteni akar.
A példában említett kérdésre is jó lenne ha válaszolnának a vallásosak: Kilépnének e a háborúból a hitük megtagadásáva, vagy választják inkább az örök szenvedést és a saját meggyőződésüket? Ez pontosan az amire az Istenetek a nem hívő embereket kényszerítené.
Szia
Isten a fián nem hajtott semmilyen büntetést végre.
az emberek gyilkolták meg a megváltót. mert nem akarják a teremtő jogos uralmát elismerni, mint aki az élet forrása.
Ha Ádám nem vétett volna akkor erre a jogi lépésre nem lett volna szükség.
És csak hálás lehetnél, hogy egyáltalán kitalálta, hogy miként mentse meg Ádám leszármazottait. s a fia pedig Önként jelentkezett erre, nem kényszerítette senki rá.
milyen Isten?
Olyan aki akkor is amikor szembe köpte az ember azon gondolkodott, hogyan bocsájtson meg az életre méltatlanoknak. Te már agyonütötted volna a veled hálátlan személyt. Isten esélyt ad ellenben veled.
6-nak:
"Mindenki a pokolba megy halála után, mert a seol a héberben sírt, sírgödört jelent. A köztudatban....."
- Itt az egész bekezdésedre válaszolnék. Érdekes amit írsz, elgondolkodtatott. Azon kezdtem filózni, hogy minek is változzon az ember, ha bárhova is kerül az mindenképp a számára legmegfelelőbb hely, hisz amint írtad: A jó a menyben a rosz pedig máshol érzi jól magát.(jó az isten tiszteletes példa). Szóval a kérdés kicsit megváltoztatva: Miért szeretné isten, hogy inkább az ő oldalára álljunk( a menybe menjünk)? Valóban egy buta játék résztvevői lennénk az Isten és az ördög között, hogy ki tud több lelket megszerezni.
A másik kérdés ami még felvetődött bennem, hogy lehet ezt a gondolatsort összeegyeztetni azzal, hogy Isten nélkül nem vagyunk képesek létezni? Sok vallásostól hallottam már ezt és bizony akik nem a menybe mennek akkor azok ugye nincsenek Istennel. Vagy mi lesz ezen lelkek sorsa? Bedarálják őket, mint selejt?
"Nem tudom, hogy milyen kisbetűs feltételekről beszélsz."
- Képletesen mondtam. Arról beszéltem, hogy olyan feltételetek szab a jóléthez(menny), melyek nem egyeztethetők össze bizonyos emberek nézeteivel, olyanokkal akik nem hisznek Istenben/istenekben. Nem tudom neked írtam e, de próbálj már más fejével gondolkodni. Egy nem hívő ember nem viccből nem hisz Istenben, valami miatt ez a meggyőződése, ugyan úgy mint neked, hogy létezik Isten. Most fordítsuk meg a helyzetet, hogy megértsd. A jóléthez azt kérik tőled, hogy tagadd meg önmagad és a meggyőződésed, add fel az elveidet és a HITED! És mindezt miért? Mert ők úgy vélik szerintük csak úgy érheted el a jólétet. Mikor bizonyítékot kérsz arra, hogy támasszák alá az elmondottakat, válaszul azt kapod: ez nem úgy működik, ebben csak hinni kell és kész. Tehát magyarán add fel a meggyőződésed egy olyan dologért cserébe ami nem biztos, nem bizonyítható, csak hinni kell benne.
De talán még jobb példa, ha egy másik hittérítő próbálna téged áttéríteni az ő hitére. Te vajon, hogy viszonyulnál hozzá? Nem fogadnád kétkedve az állításait? Nem szeretéd megvizsgálni tüzetesen, mielőtt belevetnéd magad?
Ha úgy nézed, a kétkedő emberekben akik ezen kérdések feltevésével foglalkoznak, lehet nem is tudatosul, de talán Istent keresik. Hisz ha minden kételyük elillant és minden érthetővé vált számukra talán ők is olyan hívővé válnak mint te. Persze ez csak egy feltételezés. Másfelől viszont arról is megbizonyosodhatnak, hogy Isten nem létezik. Ez egy kötéltánc, attól függően, hogy merre billen a mérleg nyelve, dönti el, hogy hisz e az ember vagy sem.
"Helyes. Akkor gondolom megérted, a kettőnk gondolkodása közötti különbséget."
- Nem igazán, volt néhány gondolat ami felvetődött bennem. Fentebb olvashatóak.
7-nek:
"Isten hagyja, hogy bűnöket kövessen el, hagyja magát szidni, gúnyolni, hagyja, hogy rosszul dönts, és hagyja, hogy ateista legyél. Nem erőlteti rád magát. Aki nem akar a barátod lenni, azzal hiába barátkoznál; ezzel Isten is ugyanígy van."
- Tehát aki nem velem van az az ellenségem. Aki nem követi az én szabályaimat nem léphet az oázisba, pusztuljon kint a perzselő napon. És ez az Isten akit kövessek?
8-nak:
"Ennek a zűrzavaros képnek valami kényszerítő akarnokról aztán nem sok köze van Istenhez, akivel a kapcsolat alapja a szeretet, a szeretetben meg önkéntes, nem valami kikényszerített dolog a hűség. "
- Kicsit zavaros, de kibogoztam. A szeretet általi hűségről beszélsz ha jól értettem. Ez eddig érthető. Azt a zűrzavaros képet viszont a bibliád festi le ahol az egyik pillanatban jóságos, a másikban meg elpusztítja az emberiséget egy özönvízzel, mert hirtelen dühbe gurult. A két ellentétes kép ellen irányul/irányulnak a kérdéseim, nem pedig a hited ellen. A biblia olyan állításokat közöl, melyek ellentmonadak egymásnak. Az viszont még mindig magyarázatra szorul amit a kérdésemben tettem fel. Lehet valóban nem kényszerítésről van szó, talán nem ez a legmegfelelőbb szó rá, de te, mit mondanál arra aki a következőket ajánlja fel:
A én szolgálatomban dolgozol. Ehetsz normális kaját, ha nyalizol érte, vagy választhatod a vödör sz**rt is. Ha te nem akarsz nyalizni, akkor igazságos, hogy nem is kaphatsz a jóból? Hogy lehet egyáltalán egy ilyen felfogású személyt szeretni és hűségesnek lenni hozzá? Megmondom: Sehogy. Szerintem.
"Alapvetően sajnálnom kellene téged, ha ennyire szegényes fogalmaid vannak a szeretetről, pedig az emberi kapcsolatokat is az határozza meg. "
- Kösz, nem kell sajnálni, nagyon jól megvagyok ;) De tényleg!
"Vagy az ateista "tanítók" zagyvaságait kellene először tisztázni, hogy egy nyelven beszéljünk: "
- Ebből arra következtetek, hogy azért beszélünk el egymás mellett, mert a hivő (aki te vagy) és az ateista(aki szerinted én lennék) nem egy nyelvet beszél.
Ki kell, hogy ábrándítsalak. Nem tudom hogyan sikerült leszűrni, hogy én ateista lennék, mert én ilyet sehol sem állítottam.
9-nek:
"Szia
Isten senkire nem erőltet rá senkire semmit.
azt viszont szeretném elmondani, hogy az életünket neki köszönhetjük, és a legkevesebb, hogy az általa felállított "korlátokat" betartjuk,de hát ezek a javunkat szolgálják."
- Neked is szia kilences! Honnan lehet biztosan tudni, hogy az életünket neki köszönhetjük? Más vallások mást állítanak. Te mennyivel vagy szavahihetőbb, mint ők? Sőt, honnan tudod te saját magadról, hogy igazat állítasz? Előbb vitassuk meg ezeket a kérdéseket, majd aztán folytatjuk.
"A munkahelyi főnököd csak akkor ad fizetést neked, ha azt teszed amit mond ellenkező esetben nem tud alkalmazni és elbocsát a munkahelyedről, és nem kapsz fizetést.
akkor ezt is kényszerítésnek nevezed, hogy rá akarja erőltetni a főnököd az akaratát az életedre?"
- Közvetve igen. Igazából ahhoz, hogy életben maradhass és kellemes életet biztosíthass a családodnak ahhoz bizony kell fizetés. Köszönömért nem adnak semmit. A társadalom kényszeríti rá az embereket, hogy talán olyan munkát végezzenek amit egyáltalán nem szeretnek, de nincs más választásuk. Bizony sok helyen a világban megtalálható a kényszerből elfogadott szolgáltatás, silány áru, vagy alacsony fizetés. De ebbe most ne menjünk bele.
És bizony nem tetszik, hogy bizonyos szolgáltatásért cserébe olyat várnak el emberektől, melyek az elveikkel, hitvallásukkal, neveltetésükből fakadó identitásukkal áll szöges ellentétben.
10-nek:
"Milyen Isten az, aki az általad felsorolt büntetést, a saját fián hajtja végre, azért, hogy te megszabadúlhass?"
- Bocs, hogy kérdéssel válaszolok, de így rövidebbre foghatom a választ. Nem tudom ugyan arról az Istenről beszélünk e. Had írjam kicsit körül: Ez az az Isten aki olyan helyre száműzte azokat akiket szeret ahol nyomor és szenvedés várt rá? Ez az az Isten aki tudva tudván, hogy az ember gyarló és bűn közepette él, ebből képtelen lesz magától kimászni?
Ez az az Isten aki ezen bűnök engeszteléséül csakis a saját fia halálát fogadta el?
Ha ugyan azt az Istent írtam le mint akiről te beszélsz, a válaszom: Az ilyen isten egy számító, aljas, .... inkább nem is sorolom. Röviden: Nem jó Isten.
11-nek:
"És csak hálás lehetnél, hogy egyáltalán kitalálta, hogy miként mentse meg Ádám leszármazottait. s a fia pedig Önként jelentkezett erre, nem kényszerítette senki rá. "
- :) Hát ezen jót nevettem. Örüljünk, hogy a a mindenható kifundált egy olyan nyakatekert megoldást amiben a saját fiát kell feláldozni. Ez olyan, mintha te elkövetnél ellenem valamit és hogy megbocsássak neked a fiamat kellene, hogy megöld.
Emberek, komolyan, a normális értelmes emberek elfogytak a bolygóról, vagy mi van?
"Olyan aki akkor is amikor szembe köpte az ember azon gondolkodott, hogyan bocsájtson meg az életre méltatlanoknak. Te már agyonütötted volna a veled hálátlan személyt. Isten esélyt ad ellenben veled."
- Tudod, hogy hívják azt akit bármennyiszer megalázhatsz, mégsem szól semmit? Pancser vagy lúzer. Ugye nem azt akarod mondani, hogy a te Istened is ilyen? Hova tűnt a régi tűz mikor simán egy özönvízzel letarolta a világot és mindenkit könyörtelenül kiírtott? Vagy az aki a tíz csapás mérte az emberekre, mert nem úgy történtek a dolgok ahogy ő szerette volna? Esküszöm, akár egy 4 éves gyerek. Ha nem sikerül felépítenie a tornyot, mérgében lerombolja.
Egyébként köszi a válaszokat, várom a továbbiakat.
Haragodtól nem látod az IGAZSÁGOT.Isten szeretete olyan nagy irántad amelyet el sem tudsz képzelni e világban.Ő is azt várja el amit te magadnak is:SZERESSÉK ,hogy szerethessen.Mindennek meg volt az oka aminek meg kellett történnie.... Csak még nem érted...Ne vádold mert nem vagy az Igazság útján...
ÜZENET
Isten szeretete olyan nagy és hatalmas és elképzelhetetlen irántam, hogy ha nem imádom egyedüli istenként, akkor örökön örökké a pokolban fogok szenvedni?
Köszi, én egy ilyen beteg isten szeretetéből nem kérek.
Kedves előző, kérlek válaszolj az itt feltett kérdésekre, mindegyikre.
Igazán kíváncsi vagyok a válaszaidra.
"Olyan Istent kell Imádnod aki Igaz és Valós."
Kell? S a szabad akarat?
"Ha Isten szeretni akar miért fordítod el az arcodat?"
Sok olyan ember van, aki szeretni akar, de én nem akarom szeretni őket, mert nekem ők nem szimpatikusak. Mondjuk, hogy ez így van Istennel is.
"És Igen "betegesen" szeret téged ha neked ez nem kell van út amelyen még haladhatsz ....Ez a te döntésed nem kényszer,de ne feledd én szóltam...."
Ez most fenyegetés? Zsarolás? Mi lesz akkor ha más úton haladok?
"El kell árulnom neked kérdező ,mikor Isten szólt hogy nagyon sokan vannak akik a kárhozat felé haladnak nem akartam hinni nem gondoltam hogy van még aki nagyon ellene van.De most be kell látnom IGAZA van.."
Kárhozat?
Tehát akkor csak oda lyukadtunk ki, hogy ha én nem imádom őt feltétel nélkül, akkor kárhozatra vagyok ítélve? Miféle szeretet ez? Ezek alapján Isten jobban hasonlít Sztálinra vagy Hitlerre, egy egyszerű hatalommániás, beteges uralkodó.
Kedves Ancient Mariner!
"Olyan Istent kell Imádnod aki Igaz és Valós."
Kell? S a szabad akarat?
Miért szaggatod külön a szavaimat?Szabad választani ,de nem a bűnt szeretni.
"Ha Isten szeretni akar miért fordítod el az arcodat?"
Sok olyan ember van, aki szeretni akar, de én nem akarom szeretni őket, mert nekem ők nem szimpatikusak. Mondjuk, hogy ez így van Istennel is.
Sajnálom hogyha nem akarod őket szeretni ,pedig te sem vagy bűntelen.Isten mindenkit szeret és minden egyes ember után fáj a szíve aki visszautasítja a mennyet.És a Pokol felé halad.Ez az ő döntésük amely Léleknek szabad választani milyen úton kíván haladni.Mindenkinek megvan mit kellene cselekednie ,sokszor tudják mi lenne a helyes mégis a rosszabbikat választják.
"És Igen "betegesen" szeret téged ha neked ez nem kell van út amelyen még haladhatsz ....Ez a te döntésed nem kényszer,de ne feledd én szóltam...."
Ez most fenyegetés? Zsarolás? Mi lesz akkor ha más úton haladok?
Ez egy üzenet amely nem fenyegetés ,csak figyelmeztetés a helyes irányba tereléshez.Én ezt átadtam ..
"El kell árulnom neked kérdező ,mikor Isten szólt hogy nagyon sokan vannak akik a kárhozat felé haladnak nem akartam hinni nem gondoltam hogy van még aki nagyon ellene van.De most be kell látnom IGAZA van.."
Kárhozat?
Tehát akkor csak oda lyukadtunk ki, hogy ha én nem imádom őt feltétel nélkül, akkor kárhozatra vagyok ítélve? Miféle szeretet ez? Ezek alapján Isten jobban hasonlít Sztálinra vagy Hitlerre, egy egyszerű hatalommániás, beteges uralkodó.
Ne feledjük a harc folyik az emberek Lelkének megmentéséért,és még nagy öröm a mennyben ha csak egy is elérkezik oda amelyet szántak neki.Miért lenne olyan nagy gond ha szeretni és Imádni kell egy olyan Istent aki a gonosz hatalma alól akar megmenteni.A bűn nem lehetséges így választanunk kell...
13-nak:
- Félreértesz, én nem az istened bírálom, hanem azt a félresikeredett képet róla, amit ti a bibliából hámoztatok ki. Olyan kicsinyes és semmitmondó emberi tulajdonságokkal aggattátok tele, mint: Dühös, bíráló, csak áldozatokkal engesztelhető ki, stb. Véleményem szerint nem én, hanem TI ismeritek félre azt akit állítólag imádtok... Gondolkozz el rajta.
15-nek:
- Én nem fordulok el semmitől és senkitől. Csak górcső alá vettem azt a képet melyet a kereszténység festett róla. Ugye nem bánod, ha előbb megvizsgálom, nem a sátán küldötte e, mielőtt elhiszek neki bármit is és feláldozom neki az életem? Miért oly nagy bűn bizonyságot szerezni valamiről? Ha valóban ő az ahogy állítod, akkor semmi oka/okod a félelemre, hisz nem derülhet ki más, mint hogy igazad volt. Ellenben arra is fény derülhet, hogy az állítások hamisak. Ugye te sem szeretnéd hazugságban leélni az életed? Akkor gyere, tarts velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!