Mi lenne, ha isten valóban létezne?
Kérdés, ki mit tart Istennek. Én azt az intelligenciát, amely a világegyetem összes égitestjének szabályait, a valaha fogant összes gondolatot, létrehozott alkotást, kidolgozott tudományt, és minden érzést magába foglal. Egy olyan alaktalan, láthatatlan és megfoghatatlan elme, amelynek tudásához képest a Földön élő több, mint hatmilliárd ember együttes tudása pusztán leheletnyi szösszenet, csakúgy, mint a világegyetemben rajtunk kívül még (minden bizonnyal) létező összes civilizáció együttes tudása.
Istent így elképzelve (minden vallás befolyása nélkül) bizony létezik, és mivel a Földön élő legokosabb emberek is csupán porszemek hozzá képest, soha nem foghatjuk fel a szándékait.
Akkor egy édeni világban élnénk, ami nem is lenne rossz.
Fogalmilag kizárt, hogy egy mindentudó, mindenható, mindeütt jelenlévő, végtelen szeretetű isten bármiféle szenvedést, nyomort és rosszat eltűrne a világában.
"Fogalmilag kizárt, hogy egy mindentudó, mindenható, mindeütt jelenlévő, végtelen szeretetű isten bármiféle szenvedést, nyomort és rosszat eltűrne a világában."
Ja, a te fogalmaid szerint. Csakhogy nekem más fogalmaim, felfogásom van istenről. És mi még csak 2 ember vagyunk.
Nálad van a bölcsek köve, vagy csak túlértékeled magad?
Mit kellene istennek tennie azokkal akik a szenvedést, nyomort okozzák? Legyilkolni mindet csecsemő korukban?
Vagy meg sem születhetnének olyanok akik nem tartják be a törvényeit, mindenki egyformán legyen programozva a jóra?
Akkor emberek lennénk? Mert amíg 2 különböző gondolkodású ember van, addig lesz nézeteltérés, vita, veszekedés stb.
Isten törvénye nem bonyolultabb annál a helyzetnél, hogy ha van 2 tányér kocsonyátok, egyiket hagyd a társadnak megenni. Méghozzá szabad akaratodból és nem kényszerből. Ilyen egyszerű isten tanítása.
"Ja, a te fogalmaid szerint. Csakhogy nekem más fogalmaim, felfogásom van istenről."
Az a te dolgod, én objektív fogalmakról beszéltem, nem szubjektívekről.
"Mit kellene istennek tennie azokkal akik a szenvedést, nyomort okozzák? Legyilkolni mindet csecsemő korukban?"
Mindentudó és mindenható Istennél ilyen emberek szimplán nem létezhetnek. Semmit nem kell tennie velük, mert eleve kizárt a megjelenésük is. Gondolj bele: ha te szülőként PONTOSAN TUDOD, mit kell tenned ahhoz, hogy úgy neveld a gyereked, hogy aztán felnőttként már egész életében megmaradhasson a jó úton, és ehhez MINDEN ESZKÖZ A RENDELKEZÉSEDRE IS ÁLL, akkor valóban FOGALMILAG KIZÁRT, hogy "selejtes" gyereket nevelj, mivel SZERETED IS, és ezért valóban úgy neveled, ahogy kell.
Következmény: ha Isten tényleg létezne és ilyen lenne, már a "bűnbeesés" se történik meg soha, a fent leírtak miatt - és ugyanez áll "Sátán" "lázadására" is. Innentől kezdve pedig Éden és Paradicsom az örökkévalóságig.
"mindenki egyformán legyen programozva a jóra?"
Nem feltétlenül, lásd feljebb: mindentudás és mindenhatás mellett ABSZOLÚT LÉNYEGTELEN, hogy van-e szabad akarat.
De egyébként állítom, jobban járnánk úgy. A szabad akarat végső soron nem más, mint annak a lehetősége, hogy választhasd a rosszat is. Tényleg jó ez nekünk? Egyáltalán nem. De mindegy is.
"azért mert nem látod, még létezik!"
Hűha. Bizonyíték...? Bizonyítani ugyanis mindig a feltételezett valamit kell. Te feltételezed Istent, tehát neked kell bizonyítanod, hogy van. Előrebocsátom: egyéni belső élmények nem bizonyítékok, mivel az agy egy nagyon kreatív és ravasz jószág, rengetegféleképpen meg tud tréfálni.
"a levegő is létezik, pedig nem látod? és honnan tudod h mégis létezik? mert elhiszed másoknak, ha azt mondják, h amit belálegzel az a levegő! Ennyi!"
Hát lehet, hogy te így vagy vele, de én, meg úgy általában az értelmes emberek nem. A levegő létét bizonyítja például a szél jelensége, vagy az, ha egyszerűen ráfújsz a kezedre. Bizonyítja az is, hogy lélegzel és életben vagy; ha nem levegőt szívnál be, hanem valami mást, már nem élnél. Bizonyítja az is, hogy kék az ég (mert ugye a levegő szórja szét a fényt). Bizonyítja az is, hogy tudsz beszélni, hallod, amit mások mondanak, és hogy általában véve hallasz - mert ugye levegő híján nem tudnának terjedni a hanghullámok, ha meg nem levegő lenne, hanem más, abban már másképp terjednének.
" Gondolj bele: ha te szülőként PONTOSAN TUDOD,"
Ja ,ha én pontosan tudnám, a gyerekem meg mindenből pontosan azt szűrné le, más hatások meg nem érnék, aha...
Olyan sem volt még, hogy tényleg jó családba valaki mégsem volt tökéletes, ugye?
Szóval, akkor nekünk is isteni tulajdonságokkal kellene rendelkeznünk. Pontosan tudnánk, soha sem tévednénk.
Tehát nem emberek lennénk, hanem istenek, vagy soha meg nem hibásodó robotok.
Hát nekem meg ez nem tetszene. Legalábbis a mai tudatommal nem. Az egy dögunalom világ lenne mert minden a racionalitások szerint zajlana. Pl istenről sem vitázhatnánk, és úgy általában mindenről egyformán kellene gondolkodnunk, mert közösségben élünk, és abból baj lehet, ha nem egyfelé húzunk. Szóval ilyen álomvilág a méh társadalomban van, aminek van ugyan sok előnye, de mi emberek vagyunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!